reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

Misia nie pomoge bo nie mam przepisu.....a ja za to dzis wymysliłam sałatke:-)na kolacje i jest super bynajmniej dla nas podam wam przepis :::::::3,4 jaja na twardo,kukurydza,kurczak taki z lidla do kanapek,papryka różna,koperek świeży lub z torebeczki,pieprz i sól a do tego 2 łyżki majonezu!!!!!mniam,mniam:tak:
 
reklama
Kaczka w kapuście
z piersi kaczki ściągnąć skórę pokroić w kostkę i usmażyć na skwarki , odłożyć skwarki na talerzyk na tym samym tłuszczu podsmażyć pierś z każdej strony.
Kapustę (średniej wielkości główkę) poszatkować wyłożyć trochę na spód żaroodpornego naczynia lub brytwanki (musi mieć pokrywkę) na tą kapustę wykładamy podsmażoną pierś i przykrywamy resztą kapusty z wierzchu posypujemy vegetą ( inne przyprawy wg. uznania) na patelnię z tłuszczem wylewamy szklankę wody i dokładnie opłukujemy patelnię i tym płynem zalewamy od góry kapustę przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarniak 180-200st. po pół godz. wyciągamy i mieszamy wszystko i wstawiamy na godzinkę po godzince sprawdzamy czy kaczka miękka jak nie to jeszcze raz wymieszać i na kolejne pół godz. kaczkę podawać posypaną skwarkami z ziemniaczkami :-)
 
GOŁĄBKI
ktos tam pytal o golabki,wiec pisze jak ja je robie:
Z dorodnej glowki kapusty lub dwoch mniej dorodnych (wszystko zalezy ile sie chce otrzymac lisci) wykrajam srodek-u nas zwany kaczanem:happy:Nastepnie ja myje,odrywam pierwsze liscie jesli nie sa za zdrowe lub sa uszkodzone,wkladam do garnka,zalewam woda i odparzam przewracajac raz na jedna raz na druga manke.Gdy juz nieco zmiekna zdejmuje kilka z wierzchu i odkladam do miski.Miske ta przykrywam pokrywka lub czymkolwiek,wtedy liscie jeszcze sobie tam miekna dodatkowo.Nastepnie po chwili zdejmuje kilka kolejnych i tak dalej. Wody po kapuscie nie wylewam!
Mielone miesko przyprawiam wedle uznania (tak jak na kotlety przewaznie),wbijam jajko i dodaje torebke ugotowanego wczesniej ryzu (ilosc mieska wedle uznania,jesli mam wiecej miesa,dodaje 2torebki ryzu).
Gdy liscie nieco pzestygna i przestaja parzyc w reke,skrajam z wierzchu te odstajaca czesc(nie wiem jak to nazwac)coby byly bardziej gietkie i latwiej sie zwijaly.Wkladam miesko i zwijam jak krokiety.Jesli sie nie 3maja za bardzo okrecam nicia i tak przygotowane wkladam do garnka jeden na drugi,zalewam woda po kapuscie,wkladam wloszczyzne,marchew,przyprawy(ziele,listek,majeranek-kapusta mniej wzdyma:-),ze 2 zabki czosnku,lyzka smalcu lub innego tluszczyku-generalnie wedle gustu).Gotuje tak z godzinke,pozniej dodaje pol sloiczka koncentratu pomidorowego,gotuje tak 5min,nastepnie zabielam smietana i tyle.Podaje z ziemniaczkami posypanymi koperkiem i polanymi ogromem sosiku:tak::happy:SMACZNEGO!
Straszliwie sie rozpisalam,az sobie smaka narobilam:laugh2:
 
Ostatnia edycja:
Murzynek z serem
Składniki
1.5 kostki margaryny

8 łyzek wina (jakiekolwiek, białe)

2,5 szklanki cukru

3 łyżki kakao

8 jajek

2 szklanki mąki pszennej

proszek do pieczenia

500 gr. twarogu (2 kostki)

3 łyżki kaszy mannej


Etapy przygotowania


1.MURZYNEK:1 kostkę margaryny, 8 łyżek wina, 2 łyżki wody, 1,5 szklanki cukru,3 łyżki kakao-zagotować, ciągle mieszając , ostudzić.

2.Do ostudzonej masy dodać 4 żółtka, 2 szklanki mąki wymieszanej z 2 łyżeczkami
proszku do pieczenia- miksować minutkę, na koniec ubić pianę z 4 białek
i delikatnie połączyć z masą.
Masę wyłorzyć na wysmarowaną i opruszoną mąką blachę.

3.MASA SEROWA: Ser zemleć najlepiej 2 razy. 0,5 kostki margaryny, 4 żółtka,
szkl. cukru-utrzeć, następnie dodać twaróg, 3 łyżki kaszy mannej,
1 łyżeczkę proszku do pieczenia miksować minutkę. Na koniec ubić pianę z białek
i połączyć delikatnie z masą. Masę serową wyłożyć na murzynka.

4.Piec 1 godzinę w 170 stopniach!

CIASTO AMERYKAŃSKIE
Super łatwe
Składniki
6 jajek
1.5 szkl. cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody spożywczej
2 szklanki mąki
6 jabłek


Etapy przygotowania
1.Mąkę, cynamon, proszek do pieczenia., sodę dobrze wymieszać.
2.Jajka ubić, co jakiś czas dodawać trochę cukru, dodać olej i mąkę.
Wsypać orzechy i wymieszać.
3.Do masy dodać pokrojone w dość drobną kostkę jabłka i ostrożnie wymieszać.
Wyłożyć do średniej wielkości blachy wysmarowanej margaryną i opruszonej mąką.
Nie nadaje się na dużą blachę.
4.Piec 1 godzinę w 200 stopniach. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową.
Świetnie nadaje się do kawy! ;))

Zapiekanka z makaronu
Składniki;
makaron świderki
0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej mieszane)
3 spore marchewki
2 cebule dość duże
pietruszka (korzeń)
starty ser żółty (wedle gustu)
przecier pomidorowy
przyprawy; sól pieprz, papryka, sos sojowy niekoniecznie
olej


Etapy przygotowania
1.Makaron ugotować na półtwardo.
2.Marchewke i pietruszke obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Starte warzywa usmażyć na rozgrzanym oleju z odrobiną sosu sojowego.
Cebule drobno pokroić w kostkę, usmarzyć razem z mięskiem,
dodać 3 łyżki przecieru i doprawić.
3.Makaron, mięso i warzywa wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Zapiekanke posypać serem i zapiekać 20 min w 170 stopniach.


SERNICZEK z piernikami

Składniki
1 kg sera białego (zmielić!)
3/4 kostki margaryny
25 dag. cukru pudru
6 jajek
cukier waniliowy
budyń śmietankowy
1 op. pierników w czekoladzie bez nadzienia (0,5 kg)
sok z cytryny

Etapy przygotowania
1.Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Dodawać po jednym żółtku i po łyżce sera, na końcu dodać budyń w proszku.
2.Ubić białka, dodać do masy razem z sokiem z cytryny.
3.Połowe ciasta wylać na blaszkę, wyłożyć pierniczki i zalac resztą masy.
4.Piec 1 godzinę 180 stopniach. Można polać polewą
 
Ostatnia edycja:
GOŁĄBKI
ktos tam pytal o golabki,wiec pisze jak ja je robie:
Z dorodnej glowki kapusty lub dwoch mniej dorodnych (wszystko zalezy ile sie chce otrzymac lisci) wykrajam srodek-u nas zwany kaczanem:happy:Nastepnie ja myje,odrywam pierwsze liscie jesli nie sa za zdrowe lub sa uszkodzone,wkladam do garnka,zalewam woda i odparzam przewracajac raz na jedna raz na druga manke.Gdy juz nieco zmiekna zdejmuje kilka z wierzchu i odkladam do miski.Miske ta przykrywam pokrywka lub czymkolwiek,wtedy liscie jeszcze sobie tam miekna dodatkowo.Nastepnie po chwili zdejmuje kilka kolejnych i tak dalej. Wody po kapuscie nie wylewam!
Mielone miesko przyprawiam wedle uznania (tak jak na kotlety przewaznie),wbijam jajko i dodaje torebke ugotowanego wczesniej ryzu (ilosc mieska wedle uznania,jesli mam wiecej miesa,dodaje 2torebki ryzu).
Gdy liscie nieco pzestygna i przestaja parzyc w reke,skrajam z wierzchu te odstajaca czesc(nie wiem jak to nazwac)coby byly bardziej gietkie i latwiej sie zwijaly.Wkladam miesko i zwijam jak krokiety.Jesli sie nie 3maja za bardzo okrecam nicia i tak przygotowane wkladam do garnka jeden na drugi,zalewam woda po kapuscie,wkladam wloszczyzne,marchew,przyprawy(ziele,listek,majeranek-kapusta mniej wzdyma:-),ze 2 zabki czosnku,lyzka smalcu lub innego tluszczyku-generalnie wedle gustu).Gotuje tak z godzinke,pozniej dodaje pol sloiczka koncentratu pomidorowego,gotuje tak 5min,nastepnie zabielam smietana i tyle.Podaje z ziemniaczkami posypanymi koperkiem i polanymi ogromem sosiku:tak::happy:SMACZNEGO!
Straszliwie sie rozpisalam,az sobie smaka narobilam:laugh2:

to ja dodam od siebie jeszcze :-)
przygotowanie kapusty tak jak u madbebe :tak: tylko ja nie używam białej kapusty tylko włoską ( to ta karbowana savoy cabage) 2 średniej wielkości główki ( z dużymi się tu nie spotkałam:sorry:)
co do mięska to 500g mielonego wołowego i 500g mielonego wieprzowego
do tego dwie cebule usmażone , ryż - wsypać 1 szklankę ryżu do garnka zalać wrzątkiem tak ponad centymetr nad powierzchnię ryżu i pogotować aż wsiąknie całą wodę odstawić do wystygnięcia a później dorzucić do mięska i cebullki całość wymieszać doprawić vegetą i pieprzem i zawijać w kapustę
i teraz dwa sposoby gotowania
1. tak jak u madbebe wkładać gołąbki do garnka tylko wcześniej spód wyłożyć liśćmi to wiadomo że się nie przypalą i jak już ułożymy zalać wodą z kapusty do którą też wcześniej przyprawiamy vegetą i przykryc liśćmi od góry na to pokrywkę i gotować na małym ogniu tak lekkim bykiem 1,5-2 godz. sosik można zrobić z odlanej później wody
2.gołabki wyłożyć w brytwannie z pokrywką bądź naczyniu żaroodpornym też oczywiście na spód najpierw liście i tak samo jak wyżej zalewamy wodą z kapusty i na górę też kładziemy na całą powierzchnię liście i do piekarnika na 1,5-2 godz 180-200st. ja wolę tą opcję :tak:
w 1 i 2 przypadku najlepiej po 1,5 godz sprawdzić czy kapustka już wystarczająco miękka jest a najlepiej skosztować jednego gołąbka jak pasuje to wyciągamy resztę i pałaszujemy :-):-):-)
 
Dzieki dziewczynki za przepisy:-)
pewnie bez nich tez dala bym rade ale wolalam zebyscie podaly tak dla pewnosci........jeszcze raz dziekuje:-)
 
Składniki
Składniki na ciasto:

kostka margaryny
szklanka cukru
3 łyżki kakao
pół szklanki wody
2 szklanki mąki
5 jajek

2 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na masę:

0,5 l śmietany kremówki
łyżka cukru pudru
2 galaretki jednego koloru
1 szklanka wody

zdjecie.php

pld.png
cd.png
plg.png
cg.png
Wersja do druku
Wyślij przepis
pld.png
cd.png
Murzynek z bitą śmietaną
Wykonanie ciasta:

Zagotować wodę, kakao, margarynę i cukier. Lekko przestudzić, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka. Z białek ubić pianę i wymieszać z resztą. Przelać do wysmarowanej blaszki i piec przez koło 45 min w temperaturze 180 stopnii.

Wykonanie masy:

Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody, przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać tężejąca galaretkę i delikatnie połączyć
.
Myrzynka rozciąć na dwie części i przełożyć tężejącą masą śmietankową. Polać polewą czekoladową.ROBIŁAM PYCHA I PROSTE!!!!
 
Kotlety ryzowe

2 woreczki po 100g ryzu
1\3 puszki kukurydzy
3jaja
10 dag zoltego startego sera
zieleninka (pietruszka,koper) co kto woli
bulka tarta
olej
sol,pieprz,ziarenka smaku...

Wykonanie:\
Ryz ugotowac w bulionie( kostka rosolaowa,ja dosypalam jeszcze kucharka)
Ostudzic.
Dodac 2 cale jajka i 1 zoltko,z bialka ubic piane na sztywno.
Wsypac kukurydze,starty ser i piane z bialek oraz zieleninke.
Doprawic do smaku.Calosc wymieszac,jak bedzie za rzadkie dosypac bulki tartej.
Masa musi byc dosc gesta,aby dobrze formowaly sie kotleciki.
Obtaczamy w bulce tartej i smazymy na rozgrzanym oleju na zloty kolor.
Podawac gorace.

U mnie dzis byly z frytkami i ogorkiem kiszonym-pychotka:-);-)

Carbonare
Ugotowac makaron spaghetti (kiedys zrobilam ze swiderkami i tez pycha)
Wrzucic go na patelnie na ktorej wczesniej smazylismy boczek (15dag) pokrojony w kostke na oliwie z oliwek (moze byc na zwyklej)
Na ta patelnie wlewamy zrobiony sos....

Sos:
3 zoltka
10-15 dag startego sera
sol, pieprz
mozna dodac troszke smietany
Wlewamy na patelnie z goracym makaronem i boczkiem,mieszamy nie podgrzewamy:-)

Sledzie pod pierzynka
8 platow sledziowych
duza cebula
duzy majonez
4 marchwie
5 ziemniakow
6 jaj

Ziemniaki,marchew i jaja ugotowac.
Cebule pokroic w kostke,sledzie wymoczyc i tez pokroic w kostke
Na dno miski,polozyc sledzie,na to majonez i cebule,nastepnie polozyc ziemniaki pokrojone w plastry posypac sola i pieprzem i polozyc na to majonez.
Na to marchew starta na tarce o duzych oczkach,posypac pieprzem,nalozyc majonez,polozyc na to jaja i na wierzch tez mozna majonez ale ja nie klade:-)

Salatka z kurczaka z ananasami
Piers z kurczaka
puszka ananasa
puszka kukurydzy
majonez

Ugotowac piers z kurczaka,pokroic w kostke
Ananasa takze pokroic w kostke,z kukurydzy odlac sok.
Wszystko wymieszac z majonezem

Salatka 7-mio skladnikowa
1 por (biala czesc)
1 puszka ananasa
1 sloik selera
5 jaj
25dak szynki konserwowej
1 puszka kukurydzy
ser tarty
majonez i 1 jogurt naturalny

Wszystko kroimy,w takiej kolejsnosci jak wyzej,
Ukladamy warstwami na koncu dodajemy ser i wkladamy na noc do lodowki.
Rano mieszamy z majonezem i jogurtem
 
reklama
:-)Już niedługo święta może macie jakieś fajne przepisy na takie tradycyjne potrawy? U mnie np nie obejdzie się bez drożdżowych pierożków:-)

Pierożki drożdżowe z kapustą i grzybami


składniki
3 dag drożdży
1/2 kg mąki
1/4 kostki masła
1/2 kubeczka kwaśnej śmietany
1 żółtko
1 całe jajko
sól
odrobina mleka do rozprowadzenia drożdży
Nadzienie:
30 dag kiszonej kapusty
30 dag grzybów leśnych lub pieczarek
2 małe cebule
sól, pieprz

sposób przygotowania
Drożdże rozprowadzić w odrobinie ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Mąkę przesiać na stolnicę, wlać drożdże, dodać jajka, masło, śmietanę i sól.
Wyrobić elastyczne ciasto (nie może być twarde, bo nici z pysznych pierożków)
i odstawić przykrywając ściereczką.
Kapustę i grzyby ugotować na miękko (oba składniki osobno), zmielić na małych oczkach
razem z cebulą. Całość przełożyć na patelnię i przesmażyć, doprawiając solą i pieprzem
do smaku.
Ciasto rozwałkować dość cienko, wykrawać szklanką kólka lub inne kształty,
kłaść zimne nadzienie. Każdy pierożek posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec na złoto w temp. 200 stopni.
 
Do góry