pauletta82
Sexy Big Mamma
Bitki wieprzowe duszone w sosiku :-)
Kawałek schabu pokroić na kotlety i rozbić ...na patelni usmażyć dwie średnie cebule pokrojone w pół księżyce i 3 ząbki czosnku (zmiażdżone oczywiście).Jak się usmaży wyłożyć to do brytwanki lub naczynia żaroodpornego.Na tym samym oleju lepiej oliwie usmażyć osolone i popieprzone bitki i ułożyć na tej cubuli. W między czasie przygotowac zalewę: na ok litr wody 2 kostki rosołowe do tego łyżeczka płaska ziół prowansalskich ,pół łyżeczki papryki ostrej, 3/4 łyżeczki papryki słodkiej,pół łyżeczki pieprzu ziołowego, i czosnek granulowany.(oczywiście przyprawy można dawać wg uznania jak kto lubi ). Zalać te bitki przygotowanym płynem tak by się pokryły trochę ponad , przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika 180stopni na 1,5godz. po tym czasie wyjąć bitki i zagęścić sosik mąką ziemniaczaną (1,5 łyżeczki rozpuścić w zimnej wodzie i wlać do sosiku).
Kawałek schabu pokroić na kotlety i rozbić ...na patelni usmażyć dwie średnie cebule pokrojone w pół księżyce i 3 ząbki czosnku (zmiażdżone oczywiście).Jak się usmaży wyłożyć to do brytwanki lub naczynia żaroodpornego.Na tym samym oleju lepiej oliwie usmażyć osolone i popieprzone bitki i ułożyć na tej cubuli. W między czasie przygotowac zalewę: na ok litr wody 2 kostki rosołowe do tego łyżeczka płaska ziół prowansalskich ,pół łyżeczki papryki ostrej, 3/4 łyżeczki papryki słodkiej,pół łyżeczki pieprzu ziołowego, i czosnek granulowany.(oczywiście przyprawy można dawać wg uznania jak kto lubi ). Zalać te bitki przygotowanym płynem tak by się pokryły trochę ponad , przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika 180stopni na 1,5godz. po tym czasie wyjąć bitki i zagęścić sosik mąką ziemniaczaną (1,5 łyżeczki rozpuścić w zimnej wodzie i wlać do sosiku).