reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

Bitki wieprzowe duszone w sosiku :-)
Kawałek schabu pokroić na kotlety i rozbić ...na patelni usmażyć dwie średnie cebule pokrojone w pół księżyce i 3 ząbki czosnku (zmiażdżone oczywiście).Jak się usmaży wyłożyć to do brytwanki lub naczynia żaroodpornego.Na tym samym oleju lepiej oliwie usmażyć osolone i popieprzone bitki i ułożyć na tej cubuli. W między czasie przygotowac zalewę: na ok litr wody 2 kostki rosołowe do tego łyżeczka płaska ziół prowansalskich ,pół łyżeczki papryki ostrej, 3/4 łyżeczki papryki słodkiej,pół łyżeczki pieprzu ziołowego, i czosnek granulowany.(oczywiście przyprawy można dawać wg uznania jak kto lubi ). Zalać te bitki przygotowanym płynem tak by się pokryły trochę ponad , przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika 180stopni na 1,5godz. po tym czasie wyjąć bitki i zagęścić sosik mąką ziemniaczaną (1,5 łyżeczki rozpuścić w zimnej wodzie i wlać do sosiku).
 
reklama
wolfia ja zawsze kupuje gotowy :-) Ale mam przepis w swojej ksiazce mniej wiecej taki.Gotujesz go na rosole. Tzn najpierw gotujesz rosol drobiowy albo wolowy.Gdy miesko juz zmieknie wsadzasz wloszczyzne(seler,por,pietruszke itp), pare burakow plus zabek czosnku. Trzeba pogotowac to z ok godzinke na malym ogniu.Nastepnie wszystko wyciagasz, rosol przecedzasz, wkladasz z 2 surowe, starte buraki(zeby nabralo lepszego koloru). Jesli chcesz czysty rosol, to je pozniej wyciagasz. Przyprawy: sol,pieprz,ziele angielskie, listek laurowy, majeranek.
 
No tak. Jak ktos religijny, to rzeczywiscie wtedy bez wywaru miesnego. Chcialam dodac, ze bardzo dobry barszczyk wychodzi jeszcze z wywaru grzybowego. O rybnym tez slyszalam. W kazdym razie przepis jest taki, jaki podalam. A na jakim go kto wywarze zrobi, czy bez wywaru, napewno bedzie i tak dobry. Ja religijna nie jestem, wiec u mnie na miesku. Chociaz mala szansa, ze zrobie, bo raczej kupie z torebki. Za to inne potrawy przygotuje od podstaw sama. A nie, jeszcze uszka do barszczu kupie gotowe. Za to pierogi sama ulepie. Jak co roku :-)

Ja dzis na sniadanie usmazylam nalesniki. W razie,gdybym ktoras mama nie miala "wypracowanych" proporcji, to podaje swoje. 9 czubatych lyzek(duzych) maki,2 jajka, 1,5szklanki zimnego mleka,szczypta soli,lyzka oleju. Z tego wyjdzie ok 20 nalesnikow wielkosci talerzyka sniadaniowego. To taki podstawowy przepis. Jesli maja byc do krokietow, to zamiast samego mleka nalezy uzyc 1 szklanki wody i pol szklanki mleka.

Na obiad dzis mam chinszczyzne. Robie ja wykorzystujac wieprzowine albo wolowina pokrojona w dlugie paski. W moim przypadku-wolowina. Wiec:
Nalezy na gleboka patelnie wrzucic miesko, lekko zbrazowic,zalac 3 szklankami wody, wrzucic listek laurowy,3ziarna angielskie,2 zabki skrojonego czosnku,zamknac i podusic ok 40 minut. W razie potrzeby uzupelniac wode. Chodzi o to,by miesko bylo miekkie.
Nastepnie,gdy woda wyparuje, dodac pokrojona cebulke w piorka, marchewke w dlugie paski(surowa), zielona fasolke szparagowa(wczesniej lekko juz podgotowana) i pieczarki(calkiem duze kawalki). Lekko posmazyc, wlac pol litra bulionu drobiowego, 5 lyzek sosu sojowego. Chwile razem podusic. Posolic,popieprzyc. Zrobic zasmazke i dodac do potrawy,by sos zgestnial. Podawac najlepiej z ryzem.
 
Ostatnia edycja:
U nas dziś kombinatorstwo.
Piersi indyka zapiekane z ananasem i serem żółtym.Uprzednio natarte marynatą i podsmażone w jajku i mące.Ciekaw co z tego wyjdzie :confused2:
ZIemniaczki pieczone i sałata z pomidorkiem jako surówka.
 
Sofik jesteś kolejną osobą która zachęca mnie do zjedzenia pizzy ale co tu robić w taką pogodę raz można sobie poszaleć z kaloriami. Mogłabyś podać mi prosty przepis na pizze chodzi mi o ciasto chyba że gotowe używasz.

prosze bardzo przepis jest sprawdziny - od dziewczyny z wloch...
0,5 kg mąki
3 szczypty soli
3 łyżki oliwy
______________________ to wszytko razem wymieszac
1/2 paczki drożdży
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanka ciepłej wody
______________________ zamieszac w kubku i wlac do mąki

Wyrobic ciasto, jesli ciasto jest twarde mozna jeszcze po troche dodawac cieplej wody ale nie wiecej niz 1/2 szklanki ( wszystko zalezy jak maka- czy bardziej pochłania wode czy mniej).
Ciasto musi byc miekkie , ale nie moze sie kleic.
Wyrabiac 10 min ale ja tego nie robie bo nie mam sily :hyhy:
Rosnie od 0,5 h do 3 h


smacznego :!::-p:-p:-p:-p
 
U nas na obiadek kotleciko-placuszki z piersi kurczaka i pieczarek z ziemniaczkami i surówką z czerwonej kapusty :-)

Dwie piersi z kurczaka pokrojone w kostkę taka sama ilość ile wyjdzie piersi pieczarek pokrojonych na ćwiartki (jak większe pieczarki to trochę bardziej je skroić), wrzucamy to do miski i dajemy 2 jajka i 3 łyżki majonezu (tylko nie płaskie:tak:) i to wymieszać , później dodać tak z dwie czubate łyżki mąki jak będzie zbyt rzadkie to dodać mąki żeby to się bardziej ciastowate zrobiło no i przyprawić jak kto lubi:-) ( ja daję vegetę, paprykę słodką, pieprz ziołowy i curry dla smaku a nie dla pikantności;-)). nakładać na dobrze rozgrzany olej łyżką i formować placuszki tylko smażyć na średnim ogniu żeby się za szybko nie przysmażyły bo będą w środku surowe.

Smacznego :-):-):-) mój synek i mąż uwielbiają te kotleciko-placuszki ;-):tak:

aaniaa polecam na taki romantyczny posiłek moje bitki przepis parę stron prędzej ;) zamiast cebuli i czosnku brytwankę lub naczynie żaroodporne możesz wyłożyć marczewką pokrojoną w talarki a taki duszony schabik na bank nie zaszkodzi Kacperkowi
 
Ostatnia edycja:
Dziewczyny jesli moge sobie pozwolic chcialam zalozyc nowy watek....wiem ze jest juz co dzis na obiad ale ten byłby troche inny....wiec PRZEPISY NA CIATO,SAŁATKI I ŚWIATECZNE POTRAWY:o)tak pomyslalam nad nim bo wlasnie szukalam przepisu na sernik jest ich wiele w internecie ale nie sprawdzone a szkoda by bylo wyrzucic :O)wiec mogłybysmy sie tu podzielic przepisami sprawdzonymi.....co wy na to???;-):-)
13.gif

Tak wiec poszukuje sprawdzony przepis na sernik swiateczny i dosyc łatwy bo ja mistrz pieczenia to nie jestem:O) o i jeszcze na jakies sałatki z makaronem lub ryzem:O)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Izaura

1kostka margarny -moze byc Kasia albo Palma
1,5 szkl. cukru
5 lyzek wody
cukier waniliowy

podane wyzej skladniki gotowac 5min - ostudzic.
Po ostudzeniu dodac 4 zoltka i wymieszac na jednolita mase.
Odlac pol szklanki.
Do reszty masy dodac 1,5 szklanki maki i 3 lyzki proszku do pieczenia.
Ubic piane z bialek i wymieszac z masa.
Wylozyc na blache

masa serowa
70dkg - 1kg sera mielonego - zmiksowac dodac 4 jaja ,szklanke cukru pol kostki margaryny.
Utrzec na gladka mase i wylozyc lyzeczka na ciasto.
Piec 60min w 190stopniach.
Po upieczeniu polac polewa i posypac wiorkami.

zeby nie bylo zdziwnia ser przechodzi na spod a ciasto do gory:tak:czasami sie miesza!!!




sernik szybki i dobry

1 kg sera
30 dkg cukru
2 budynie smietankowe rozpuszczone w 2,5 szkl.mleka
4 lyzki oleju
6 zoltek

Cukier,olej i zoltka utzrec i dodac do sera.
Rozrobiony budyn wlac w ser i wymieszac nie miksowac,klasc na blache.

Na spod ciasto kruche,na wierzch piane z bialek polozyc z 15 minut przed koncem pieczenia.
Piec 60min


Szachownica

1,5kg sera
8 jaj
2 szkl cukru
1 kost margaryny
2 lyzki maki ziemniaczanej
aromat- moze byc rumowy

Biszkopt z 7 jaj - kakaowy.

Przygotowanie sera

utrzec margaryne z cukrem i dodac stopniowo zoltka.
Do utartej masy dodac przekrecony przez maszynke ser.
Dodac pozostale skladniki
Bialka ubic na sztywna piane,lekko wymieszac z masa serowa.
Ciasto pokroic na 8 rownych paskow i ukladac na wysmarowanej blasze co drugi pasek.
W wolne miejsca ukladac mase serowa nastepnie na ser na przemian ulozyc paski ciemne i uzupelnic serem.
Piec 45min
Na wierzch moze byc polewa czekoladowa lub garaletka
 
Ja nie jestem szczególnie uzdolnioną kucharką,że o pieczeniu ciast nie wspomnę,ale odkąd odkryłam pewien blog kulinarny to nawet poczyniłam pewne postępy:-) Blog nosi tytuł: mojewypieki.blox.pl i jest naprawdę świetny a co najważniejsze przepisy są podane jasno, klarownie i ciasta się udają... Sama wypróbowałam już kilka przepisów i nabrałam apetytu na więcej a idą święta, więc i powodów do szaleństw kulinarnych więcej...:-)
 
reklama
Do góry