reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

Mini roladki

Tichonek sama dziś to skleciłam bo nie wiedziałam co zrobić.Użyłam to co miałam w lodówce(szkoda że papryki nie było:/).To nic specjalnego ale zawsze to coś innego niż ciągle kotlety. nie ma na to przepisu ale powiem Ci jak ja robię :)

Piersi z kurczaka pokroić w plastry.Przyprawić. Potem układam kawałek ogórka zielonego, sera żółtego i cebulki trochę na każdy plaster, zawijam i wszystko. Piekę w 180st przez około 45 min.
Możesz dołożyć tam co tylko Ci pasuje lub tak jak ja to co masz w lodówce..
 
reklama
Mini roladki

Tichonek sama dziś to skleciłam bo nie wiedziałam co zrobić.Użyłam to co miałam w lodówce(szkoda że papryki nie było:/).To nic specjalnego ale zawsze to coś innego niż ciągle kotlety. nie ma na to przepisu ale powiem Ci jak ja robię :)

Piersi z kurczaka pokroić w plastry.Przyprawić. Potem układam kawałek ogórka zielonego, sera żółtego i cebulki trochę na każdy plaster, zawijam i wszystko. Piekę w 180st przez około 45 min.
Możesz dołożyć tam co tylko Ci pasuje lub tak jak ja to co masz w lodówce..
Dzięki bardzo:tak:
 
"MALE CO NIE CO" dla dbajácych o linie mam.Przepis z netu: (a to na czerwono to ja uzylam takich ilosci skladników)
Jogurtowe ptasie mleczko ;-):
2 duze jogurty naturalne (1 duzy i 1 maly)
1 czubata lyzka zelatyny
1/3 szkl goracej wody
30 tabl. slodzika (20 tabl slodzika rozpuscilam w odrobinie gorácej wody)
kilka kropel aromatu waniliowego
Jogurt ubic - nie ubije sie jak smietana czy piana, ale zawsze troche ;-). Dodac zmielony w mlynku lub mozdziezu slodzik i aromat. Wczesniej rozpuscic w wodzie zelatyne i lekko ostudzona dodawac po trochu do jogurtu. Dopiero teraz zacznie tworzyc sie fajna pianka.
Deser wylac do blaszki albo do pucharków.
Mozna go robic w róznych wersjach smakowych, w zaleznosci od upodoban.( ja zrobilam w dwoch smakach z jogurtowej pianki odlalam 1\4 i dodalam lyzeczké kakao , a do bialej dodalam wlasnie olejek waniliowy)Wyszly mi z tego 4 kielichy na focie sa 3 bo jeden skonumowalam:-D
SMACZNEGO
zdj_327618c78428870baeabd51fc0c19465.jpg
 
Najprostszy tort z bita smietana :-)

Biszkopt:
7 jaj
szklanka cukru
szkl maki
2 łyzeczki proszku do pieczenia

Bita smietana:
2 lub 3 smietany kremowki 30% (np. 0,5 łaciata)
2 smietanfixy
cukier puder

Wykonanie:
Oddzielamy bialka od zółtek, bialka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy, dodajemy zoltka, ubijamy, dodajemy make z proszkiem, ubijamy. Pieczemy biszkopt ok 30 min 180 st

Kremowke ubijamy, gdy juz troche zgestnieje dodajemy smietanfixy i cukier puder do smaku, ubijamy na sztywno.

Upieczony biszkopt przkrajamy, nasaczamy ponczem (ja robie go z wody cukru i soku z cytryny), przekladamy drzemem i bita smietana, dekorujemy owocami :)

Szybko, prosto i smacznie :-);-)
 
ciasto bounty moje ulubione :tak: miałam robić na zjazd ale ebe:eek:
upiec biszkopt czekoladowy najlepiej to wygląda;-)
masa:
ugotować budyń karmelowy na mleku( ale może być też waniliowy lub śmietankowy) mi z karmelowym smakuje najbardziej;-)
rozpuścić w tym kostke margaryny i do tego wszytskiego
wsypać paczke wiórek kokosowych ( :eek: yyy nie pamiętam dokładnie jakiej wagi paczka :szok:) i cukru do smaku ( ja daje dużo!:-p) wymieszać :tak:
mase rozłożyć na ostudzonym biszkopcie i całość polać polewą czekoladową ( ja robie tak:
rozpuszczam pół kostki margaryny , dodaje kakao i cukie do smaku i tyle ;-) )
zaraz spróbuję zrobić..
a blaszka duża czy z tych mniejszych??
coś czuję e będzie pyszne ....:tak:
 
Najprostsza w świecie sałatka, a jak do tej pory wszystkim znajomym smakowała i sami też robią.

Potrzebne będą:
brokuł; może tez być mrożony
ser feta
płatki migdałowe
łyżka masła.

1. Gotujemy brokuł
2. Czekamy aż ostygnie
3. Rozdzielamy go na różyczki - tak to się nazywa?
4. Dodajemy fetę pokrojoną w kostki
5. Podgrzewamy na łyżeczce masła płatki migdałowe aż się zarumienią.
6. Posypujemy nimi brokuł i fetę.

Dodam, że dla nas wspaniale smakuje z pieczywem czosnkowym.

Smacznego!
 
Rolada z wafli:-)

paczka wafli
15dag herbatnikow
galaretka rozp. w szklance wody
kostka margaryny
3/4 szkl.cukru
2 lyzki kakao
4 banany-jak najbardziej proste
Margaryne rozpuscic z cukrem i kakaem.Dodac ciepla galaretke,pokruszone herbatniki i pokruszone wafle(odlozyc 2 wafle!)Ciepla masa smarowac wafle,ulozyc przy brzegu banany i zawijac w rolade.Masa musi byc ciepla,wtedy wafle nasiakna i z latwoscia sie zwina:tak:
 
Ktos tu podawal przepis na ciasto bounty, ja tez uwielbiam, ale przepis mam zupelnie inny, wiec podam i swoj:

CIASTO BOUNTY( wbrew pozorom ciasto robi sie bardzo szybko)

Najpierw pieczemy spod czekoladowy,ktory powinien byc bardzo wilgotny,ciezki, zeby dobrze komponowal sie ze slodka masa kokosowa(on jest pyszny sam w sobie,wiec wystarczy zalac go polewa czekoladowa,zeby otrzymac murzynka).Podaje swoj przepis:

1/2 szklanki prawdziwego kakao
2 szklanki cukru
1 i 3/4 szklanki maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1.5 lyzeczki sody oczyszczonej

2 jaja
1 lyzeczka esencji waniliowej
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka

1 szklanka wrzacej wody

Tortownice o srednicy 24 cm wysmarowac maslem i osypac maka lub bulka. Suche skladniki polaczyc w misce, dodac jaja, wanilie, olej i mleko,
miksowac 2 minuty. Nastepniecienkim strumieniem dodac gotujaca wode i dobrze polaczyc. Ciasto bedzie rzadkie. Przelac do tortownicy i piec 80 minut w 180stopni, do suchego patyczka.

Masa Kokosowa
0,5 litra mleka
0,5 szklanki cukru
100 gram masła
300 gram kokosu
tabliczka białej czekolady

Zagotowac mleko i cukier, dodac wiorki kokosowe i gotowac az masa zgestnieje tzn ok 10-15 minut. Caly czas energicznie mieszac,bo latwo sie przypala. Maslo z czekolada roztopic w mikrofali i dodac do masy kokosowej.
Ostudzic lekko i wylozyc na biszkopt.

Polac polewa czekoladowa.Ciasto trzymac w lodowce.Smacznego!
 
Ostatnia edycja:
reklama
WILWIA specjalnie dla Ciebie :-)

Ciasto z masa owocowa i pianka


Ciasto:

- niepelne 2 szklanki maki
- 2 lyzki cukru pudru
-1/2 kostki masla

Masa owocowa:

-1 szklanka cukru
-1/4 szklanki maki
-szczypta soli
-6 zoltek
-1 szklanka kremowki
-4 szklanki rabarbaru (ok 500dag)
-1 szklanka dowolnych owocow (moga byc to maliny,truskawki lub jagody)

Pianka:
-6 bialek
-1/2 szklanki cukru granulowanego


Wykonanie:

1.
Make wymieszac z cukrem pudrem, a nastepnie z maslem, az utworza sie grudki. Bedzie ono sypkie i takie wlasnie ma byc. Blache(33x23) wylozyc papierem i wsypac ciasto. Dobrze przygniesc do blachy. Piec 10-15min w 180stopniach do zrumienienia.

2.
W duzej misce wymieszac make,cukier i sol. Zoltka rozbic widelcem i wymieszac z kremowka. Wlac do suchych skladnikow, wymieszac. Dodac owoce, wymieszac i wylac na podpieczony spod. Piec okolo godziny w 180stopniach.

3.
Bialka ubic na sztywna piane, a nastepnie STOPNIOWO (lyzka po lyzce) dodawac cukier. Wylozyc na upieczone ciasto i podpiec jeszcze okolo 15 minut(az sie pianka zrumieni).
 
Do góry