reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

dziewuszki macie jakiś sprawdzony przepis na ciasto z owocami mrożonymi?
Mam truskawki i paczuszkę malin z borówkami i porzeczką.
zaznaczam,że nie mam cukru waniliowego.
help :unsure:

reklama
a drozdze masz jakies?suszone np.?moze jakas drożdżówkę,hę?:-palbo biszkopt z owocami i galaretka np.a maslo/margaryne,masz?

Ostatnia edycja:
przepis zapozyczony ale wybrobowany i ciasto jest smaczne,
placek z owocami do gory nogami (forma o srednicy 22 cm):

200g masla
200g cukru
4 jajka
225g maki
3/4 lyzeczki sody oczyszczonej
3/4 lyzeczki proszku do pieczenia
25g zmielonych migdalow
600-800g mrozonych owocow -mix
2 lyzeczki golden syrup
30-50ml wody

maslo do wysmarowania formy

forme wylozyc papierem do pieczenia. posmarowac maslem. od zewnatrz forme oblozyc folia aluminiowa na wszelki wypadek.
owoce calkowicie odsaczyc. wylozyc nimi dno formy. posmarowac z wierzchu golden syropem.
na ciasto: maslo doprowadzic do temperatury pokojowej. ubic je mikserem z cukrem. nastepnie dodac jajka, make z proszkiem i soda oraz zmielone migdaly. zmiksowac ponownie, dodajac 30-50ml wody, zeby masa miala konsystencje do nakladania lyzka.
ciasto wylozyc na owoce.
piec w 180 stopniach przez mniej wiecej godzine. sprawdzic patyczkiem, czy ciasto jest suche w srodku. ostudzic ciasto i przelozyc do gory nogami. odlepic papier.
podawac z bita smietana, jesli wydaje sie ciut za suche.

dzięki 3razyM zapiszę sobie i spróbuję przy nastepnej okazji bo nie mam migdałów i golden syrup :eek::-D

madbebe ja beztalencie nie posiadam drożdży w żadnej postaci :laugh2:

margarynę posiadam.
zrobię to:
Mojeciasto.pl - Kasia
bo to chyba najprostsze ciasto świata,w sam raz dla mnie :-D

Dobra. Wklepie szybciutko przepisik mojej kochanej babuni na buleczki drozdzowe zwane przez nia- piergielkami!

1/2 kg maki
polowa kostki drozdzy
2 lyzki cukru
szklanka zimnego mleka
1/4 margaryny
2 jaja
dzem

drozdze zasypac cukrem. margaryne roztopic i ostudzic. do maki dac wszytskie skladniki- margaryne, 2 zoltka, ubita piane, drozdze, mleko. Mieszac mikserem a potem lyzka drewninana urabiac tak zeby ciasto odstawalo od scianek. zostawic do wyrosniecia. potem na stolnice. uformowac waleczek. kroic na male czastki. w srodek dzemik. na blache. wierzch posmarowac jajem. no i piec ok 20 min w temp.200.

Sa pycha!! szczegolnie takie cieple!! W mojej rodzinie od wiekow! Zawsze z babcia pieklam!!:tak:

anineczka ja zamiast syropu klonowego dalam miod a migdalow tez nie mialam dalam kilka kropel aromatu do ciassta :)......
w kazdym razie mozesz kiedys sprobowac kiedys....
a zdaj relacje co ciwyszlo z tego przepisu konkretnir czy ciasto bylo bardzokruche -suche czy raczej takie puszyste....

anineczka ja zamiast syropu klonowego dalam miod a migdalow tez nie mialam dalam kilka kropel aromatu do ciassta :)......
w kazdym razie mozesz kiedys sprobowac kiedys....
a zdaj relacje co ciwyszlo z tego przepisu konkretnir czy ciasto bylo bardzokruche -suche czy raczej takie puszyste....

po pierwsze nie wyrosło mi to ciacho wysoko i już się bałam,że skopciłam jak to ja potrafię.Myślałam,że za dużo owoców dałam bo było ich multum,ale jak się później skapnełam to miał byc placek a nie ciasto,a tutaj różnica chyba jest w wysokości?Tak na mój mały rozumek myślę :sorry:
Ale zakalca nie było a i owoce nie zapadły się na dno pomimo mrożonych owoców.
Placek dobry,ale nie powala na kolana.Pyszny z mleczkiem,w pierwszy dzień puszysty,ale nie mokry,dziś suchawy,ale z kawką ok.
Mam zdjęcia na komórce,ale nie wiem jak się wstawia do kompa :confused2:

reklama
to serio nie wszystkie fony go mają?:eek: podeśle Ci troche swojego blue- mam go sporo:-D:-D a kabelka do fona tez nie masz?

a własnie ze wiem gdzie w ericsonie jest:cool2: serio nie wiesz czy się nabijasz ze mnie:confused2:

Ostatnia edycja:
Do góry