reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

Śledzie po cygansku (latwe i smaczne)

Składniki

50 dag śledzi w occie
10 dag ogórków kiszonych
15 dag cebuli
natka pietruszki
10 dag ketchupu
50 ml oliwy
2 papryki czerwone
ząbek czosnku
musztarda
sól, pieprz




Etapy przygotowania:

1. Śledzie kroimy w większą kostkę.

2. Cebulke obrać, opłukać, pokroić w półplasterki i wymieszać z pokrojonymi w krótkie paseczki ogórkami, papryką, posiekną natką pietruszki, ketchupem, oliwą i przyprawami.

3. Śledzie zalać sosem i wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać z białym lub czarnym, świeżym pieczywem. Smacznego!
 
reklama
Ale tu pysznosci...

Naprwno zrobie Ciasteczna Maslane - dzis w nocy mowie musze znalesc przepisa a TU jest i juz sprawdzony!!!!!!!! super!!!!!!!!

ja robie ten:



MAKOWIEC ŚWIATECZNY
Składniki
Ciasto drożdżowe na 3 sztuki makowca:
*3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania ok pół szklanki
*180 ml letniego mleka
*150 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej
*6 żółtek
*45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
*6 łyżek cukru
*1,5 łyżki oleju
*pół łyżeczki soli
*1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)
*1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Masa makowa:
*500 g maku
*200 g cukru
*100 g rodzynków
*50 g orzechów włoskich, posiekanych
*1 łyżka miodu
*olejek migdałowy do smaku
*cynamon do smaku
*1 łyżka miękkiej margaryny
l*ukier ( 4 łyzki cukru pudru roztarte z odrobiną wrzątku)
*trochę maku do dekoracji
*pergamin/papier do pieczenia
*olej
Etapy przygotowania
Ciasto drożdżowe:1. Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut.2. Dodać pozostałe składnikii wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masa makowa:1. Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć.2. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).
Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.
Piec w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30 - 40 minut.Ciasto polać lukrem i posypać makiem.Przepis znalazlam kiedyś na mojewypieki.blox,pl u Pani Doroty i gości na moim stole 2 razy w roku:)
makowiec_swiateczny_medium_recipe_watermark.jpg


 
Dziewczynki HELP!
Glupia ja kupilam wiadro sera na sernik i nie zauwazylam, ze data przydatnosci konczy sie juz jutro! A ja nie zmierzem juz teraz piec tego sernika. Co moge wiec zrobic z kilogramem twarogu zeby sie nie zmarnowal? Jakies pomysly? Plisss
 
Gorąca kanapka!!!!!! 4 kromiki chleba tostowego.szynka,ser żołty,ogorek kiszony,ketchup,majonez,2 jajka masło ,maka łyżka.chleb poskladac z dodatkami obtoczyc w mace i jajku i smazyc;-)
 
Dziewczynki HELP!
Glupia ja kupilam wiadro sera na sernik i nie zauwazylam, ze data przydatnosci konczy sie juz jutro! A ja nie zmierzem juz teraz piec tego sernika. Co moge wiec zrobic z kilogramem twarogu zeby sie nie zmarnowal? Jakies pomysly? Plisss

Misia jesli ten ser jest nadal zapakowany originalnie i trzymany w lodowce to mozesz uzyc go do 2 tyg po terminie bez zadnych obaw. Kiedys czytalam o produktach nabialowych do spozycia po terminie wiec bez obaw mozesz jeszcze z niego upiec sernik z tego sera. Jogurty mozna spozyc do 10 dni po rminie;-)
Sama bylam kiedys w podobnej sytuacjikilka razy i jak widac mam sie dobrze:-)
Ale jesli sie obawiasz mozesz zrobic oponki z serem ciasto szybko sie wyrabia. Jak nie masz przepisu to ci wrzuce sprawdzony przeze mnie
 
Rolada makowa (bardzo prosta)
Biszkopt:
6 jajek
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki krupczatki
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa:
- 50 dkg maku,
- 25 dkg cukru,
- 5 dkg Kasi
- zapach migdałowy (kilka kropel),
- 2 łyżki miodu,
- 2 ubite białka,
- migdały, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa.


Ciasto:
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku, mąkę i proszek do pieczenia. Gotowe ciasto rozsmarować na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut.
Ciepłe ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę, usunąć papier, a biszkopt zrolować.

Masa makowa:
Mak zaparzyć i zmielić trzykrotnie.
Dodać stopioną Kasię, cukier, miód. Wymieszać porządnie. Dodać zapach migdałowy i bakalie. Dorzucić pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Wystudzoną roladę delikatnie odwinąć, a następnie posmarować przygotowana masa. i całość zwinąć w roladę. Na koniec roladę polać lukrem polewą czekoladową ( jak kto lubi)
 
sernik kokosowy - składniki


  • Kruche ciasto: 25 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • pół kostki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 75 dag białego sera dwukrotnie mielonego
  • 10 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy
  • pół kostki masła rozpuszczonego (ostudzonego)
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 1.5 szklanki zimnego przegotowanego mlekaKokosowa pierzynka: 3 białka
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 15 dag wiórków kokosowych
Sernik kokosowy - sposób przygotowania

Ciasto: Ze składników zagnieść ciasto. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową i ciastem Masa: Zmiksować cukier, jajko, żółtka, cukier waniliowy i masło. Dodać budyń, wymieszać. Dodawać porcjami ser, a potem wlewać mleko. Rzadką masę wylać na ciasto. Piec ok. 40 min w temp. 180 st. Kokosowa pierzynka: Białka ubić z cukrem, dodać wiórki. Posmarować masą ciepły sernik i włożyć do piekarnika na 10 min. Wystudzić
 
Specjalnie dla Pauletty makowiec z jablkami. U mnie go uwielbiaja bo dlugo jest swiezutki

Makowiec z jablkami

0,5 kg maku zmielic i zaparzyc w 1 szklance mleka i 1 szklance wody (mleko i wode zagotowac)

2 szklanki cukru
1 kostka margaryny (utrzec i wymieszac z przestygnietym makiem)
6 żółtek​

6 łyżek manny
1 łyżka kakao (wszystko dodac do masy makowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
zapach migdalowy​

Dodac 4 srednie starte na duzych oczkach jablka
Ubic bialka na sztywna piane i delikatnie lyzka polaczyc z masa.
Piec ok. 45 min w 180 stopniach C​

Smacznego:-)



Julia ja robie taki sam tylko moj ma nazwe SERNIK ROSA​
 
Ostatnia edycja:
reklama
Dzieki Frogus za podpowiedz! Juz zrobilam oponki- pycha. Zrobilam wedlug przepisu Wilwii (podala go juz wczesniej). Exstra szybko mi poszlo! Teraz ciagle podjadam...:-)
 
Do góry