reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

izaura

1kostka margarny -moze byc kasia albo palma
1,5 szkl. Cukru
5 lyzek wody
cukier waniliowy

podane wyzej skladniki gotowac 5min - ostudzic.
Po ostudzeniu dodac 4 zoltka i wymieszac na jednolita mase.
Odlac pol szklanki.
Do reszty masy dodac 1,5 szklanki maki i 3 lyzki proszku do pieczenia.
Ubic piane z bialek i wymieszac z masa.
Wylozyc na blache

masa serowa
70dkg - 1kg sera mielonego - zmiksowac dodac 4 jaja ,szklanke cukru pol kostki margaryny.
Utrzec na gladka mase i wylozyc lyzeczka na ciasto.
Piec 60min w 190stopniach.
Po upieczeniu polac polewa i posypac wiorkami.

Zeby nie bylo zdziwnia ser przechodzi na spod a ciasto do gory:tak:czasami sie miesza!!!




sernik szybki i dobry

1 kg sera
30 dkg cukru
2 budynie smietankowe rozpuszczone w 2,5 szkl.mleka
4 lyzki oleju
6 zoltek

cukier,olej i zoltka utzrec i dodac do sera.
Rozrobiony budyn wlac w ser i wymieszac nie miksowac,klasc na blache.

Na spod ciasto kruche,na wierzch piane z bialek polozyc z 15 minut przed koncem pieczenia.
Piec 60min


szachownica

1,5kg sera
8 jaj
2 szkl cukru
1 kost margaryny
2 lyzki maki ziemniaczanej
aromat- moze byc rumowy

biszkopt z 7 jaj - kakaowy.

przygotowanie sera

utrzec margaryne z cukrem i dodac stopniowo zoltka.
Do utartej masy dodac przekrecony przez maszynke ser.
Dodac pozostale skladniki
bialka ubic na sztywna piane,lekko wymieszac z masa serowa.
Ciasto pokroic na 8 rownych paskow i ukladac na wysmarowanej blasze co drugi pasek.
W wolne miejsca ukladac mase serowa nastepnie na ser na przemian ulozyc paski ciemne i uzupelnic serem.
Piec 45min
na wierzch moze byc polewa czekoladowa lub garaletka
w jakiej temperaturze piec ten sernik????
 
reklama
Przepis na indyka swiatecznego mojej tesciowej.

Indyk caly
kilka bialych kielbasek
pomarancze
orzechy brazylijskie
maslo
przprawy
2 jablka
sok pomaranczowy

Indyka nacieramy mieszanka przypraw z oliwa wedlug uznania ale bez czosnku.
Nacieramy go tez pod skora delikatnie. W brytwance kroimy na plastry pomarancza ze skorka,ukladamy na nim indyka.Do indyka do srodka dajemy troszke masla,cwiartki jablek i i pomarancza.Na indyku ukladamy plasterki momarancza i kawaleczki pokrojonego masla.Wrzucqmy kilka orzechow brazyliskich i okladamy indyka biala kielbaska.Gotowe i do piekarnika!
Piec w zaleznosci od wielkosci indyka.Ja 7 kilowego pieke dlugo.Wstawiam rano o 8 i jak wstajemy on si ejeszcze piecze.Trzeba podlewac go co jakis czas sokiem pomaranczowym.Gotowego podajemy z sosem chrzanowym i sosem zorawinowym.Pycha!!! Specjalnosc mojej tesciowej.
 
Wilwia co do pytania o ten gotowy mak to jesli go uzyjesz to nalezy do przepisu podstawowego dodac 2 Lyzki manny wiecej i 1 lyzke maki ziemniaczej. Tak robi moja mama jesli uzywa maku z puszki. Mam nadzieje ze pomoglam:-)
 
Ale tu pysznosci...

Naprwno zrobie Ciasteczna Maslane - dzis w nocy mowie musze znalesc przepisa a TU jest i juz sprawdzony!!!!!!!! super!!!!!!!!
Zrób,zrób:tak:To najprostsze,najtańsze i najszybsze ciasteczka maślane jakie znam.Do tego są przepyszne.Z podanych składników wychodzi około 25 ciastek.Polecam,smacznego:-p
 
Składniki: RAFAELLO

Masa rafaello:
2 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego
¾ szklanki cukru
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
½ litra mleka
25 dag masła
15 dag wiórków kokosowych
Ponadto:
2 paczki krakersów
5 dag wiórków kokosowych
listki dekoracyjne


Sposób wykonania:
Żółtka utrzeć mikserem z cukrem waniliowym i ½ szklanki cukru. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, ½ szklanki mleka i razem zmiksować. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Dodać masę jajeczna, gotować, aż uzyska się konsystencję budyniu i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Na koniec do masy rafaello dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Na dnie dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) rozłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozłożyć 1/3 masy rafaello, następnie warstwę krakersów, 1/3 masy rafaello, warstwę krakersów i resztę masy rafaello. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi i dowolnie udekorować listkami czekoladowymi. Gotowe rafaello włożyć do lodówki na około 6 godzin.
 
Porady
Ciasta
Jaka mąka do ciasta? Do pieczenia ciasta kruchego i drożdżowego najlepiej wybrać kaszkowatą mąkę krupczatkę
Na biszkopt nadaje się tylko mąka pszenna lub pszenna z ziemniaczaną (równe ilości)
Na piernik i pieczywo najlepsza jest mąka żytnia wymieszana z pszenną Aby biszkopt się udał, należy - biszkopt można zrobić tylko z mąki pszennej, aby był bardziej delikatny można wziąć w równych ilościach mąkę ziemniaczaną i pszenną
- mąka powinna być przesiana nawet dwukrotnie
- jajka z cukrem trzeba utrzeć na puszystą prawie białą masę
- do masy należy dodać sok z cytryny lub łyżkę octu (ciasto po upieczeniu nie opadnie)
- pianę i mąkę na przemian dodawać do masy, delikatnie mieszać od spodu, (nie należy używać miksera!)
- ciasto wstawić do piekarnika o temperaturze początkowej 160 - 180°C, a następnie podwyższyć do 200°C
- w czasie pierwszych 15 minut pieczenia nie należy otwierać piekarnika, by ciasto nie opadło
- upieczone ciasto najlepiej pozostawić na 5 minut w wyłączonym piekarniku i z formy wyjąć ciepłe
Aby ciasto kruche się udało - trzeba przesiać mąkę
- do ciasta trzeba wziąć tłuszcz mocno schłodzony, w przeciwnym przypadku zostanie on wchłonięty przez mąkę, a ciasto po upieczeniu będzie bardzo twarde!
- zimny tłuszcz najlepiej szybko zetrzeć na tarce
- po odmierzeniu wszystkich składników szybko zagnieść ciasto
- jeśli ciasto w czasie rozwałkowywania zmięknie, nie wolno dodawać mąki. Trzeba ponownie je schłodzić.
- ciasto po ułożeniu w formie należy ponakłuwać widelcem
- ciasto wstawiać do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200-220°C
- upieczone kruche ciasto należy wyjmować z formy lekko przestudzone, ale nie zimne Sernik - masa serowa będzie spoista i nie opadnie po upieczeniu, jeśli część mąki pszennej zastąpi się ziemniaczaną, kukurydzianą, kaszą manną albo ugotowanymi i zmielonymi ziemniakami
- jeśli do sernika zostaną dodane owoce (świeże lub z puszki) lub gdy ser jest bardzo tłusty (i ciężki), do masy serowej trzeba wsypać ok. łyżeczki proszku do pieczenia, bo sernik nie urośnie
- smak proszku do pieczenia będzie niewyczuwalny, jeśli zostanie wymieszany z niewielką ilością śmietany lub jogurtu
- spód z kruchego ciasta należy przed nałożeniem masy serowej podpiec
- sernik nie opadnie, jeśli po upieczeniu do ostygnięcia, pozostanie w wyłączonym piekarniku (przy otwartych drzwiczkach)
Ciasto drożdżowe - wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową
- mąka musi być świeża i przesiana
- mleko powinno być letnie
- masło roztopione, przestudzone
- ciasto trzeba tak wyrobić, aby było lśniące i odchodziło od ręki
- drożdże powinny być świeże (nie obeschnięte)
- użycie drożdży suszonych powoduje wolniejsze rośnięcie ciasta
Bakalie w cieście - aby bakalie w cieście nie opadły na dno, trzeba obtoczyć je w mące
- bakalie i alkohol dodaje się do ciasta na samym końcu
- rodzynki i śliwki przed dodaniem do ciasta trzeba namoczyć w gorącej wodzie, nienamoczone będą zbyt twarde
- śliwki najlepiej moczyć w herbacie
- aby zdjąć skórkę z orzechów laskowych najlepiej włożyć ich na 10 – 12 minut do gorącego piekarnika
- aby zdjąć skórkę z migdałów trzeba je sparzyć
- do ciasta nie należy jednocześnie dodawać skórki z pomarańczy lub cytryny i jednocześnie wanilii Jak najlepiej ubić pianę? - białka powinny być starannie oddzielone od żółtek
- przed ubijaniem białka należy schłodzić
- do ubijanych białek należy dodać szczyptę soli
- białka powinny być ubijane w odpowiednim tempie, na początku wolno, a potem szybko
Temperatury pieczenia CiastoTemteratura
pieczenia
Ciasto bezowe 90-140°C Biszkopt170-190°C Ciasto ucierane 180°C Piernik180-190°C Ciasto drożdżowe180-200°C Ciasto kruche 200-220°C Ciasto parzone 200-220°C Ciasto francuskie220-250°C http://www.pysznie.pl/index.php?m=porady&p1=1&p2=14&sid=e3ef17c2a8db51455205e6698d703a47http://www.pysznie.pl/index.php?m=porady&p1=1&p2=1&sid=e3ef17c2a8db51455205e6698d703a47
 
Ciasto Rafaello (robilam ostatnio bylo mniam palce lizac)


Składniki:
- 1 litr mleka,
- 100g cukru,
- 2 budynie waniliowe (najlepiej Delecty),
- 1/2 olejku waniliowego,
- 500g wiorkow kokosowych,
- 3 paczki słonych krakersow (lajkonik)
- 1 kostka margaryny (Kasia).
* paczka migdałów (opcjonalnie)

800pxrafaellodeserlp2.jpg


Jak przyrządzić?
Gotujemy budyn z cukrem. Po zagotowaniu odstawiamy az stezeje. Do duzego naczynia wrzucamy Kasie i drobno siekamy, dodajemy stezony budyn (konsystencja nie powinna byc zbyt gesta) i miksujemy. Podczas miksowania dodajemy jeszcze olejek waniliowy i dosypujemy wiorki kokosowe (okolo 400g). Po przygotowaniu masy wykladamy warstwe krakersow i zalewamy 1-2 cm powloke masy, powtarzamy to az do konca masy na wierzchu powinna byc masa. Posypujemy gore reszta wiorkow i gotowe. Teraz nalezy wstawic ciasto do lodowki na okolo 3-4 h. Po tym czasie mozna konsumowac (polecam lezakowanie ciasta w lodowce przez 1 dzien wtedy krakersy przejda masa, poniewaz mnie zalezalo by bylo gotowe jak najszybciej krakersy nasaczylam Irish Cremem.

Jezeli chodzi o lepkosc masy. Troche wieksza ilosc wiorkow i gęsty budyn powoduja bardziej tega mase. Czym chlodniejsze otoczenie w lodowce, tym bardziej gęsta masa. Niektórzy dodają do budyniu adwocat. Ja proponuję sparzyć migdały i dodałać je do kazdej porcji po jednym, przed podaniem. Ciasto najlepiej smakuje podawane w temperaturze pokojowej.
 
Frogus- a ten Twoj makowiec z jablkami to taka babka makowa jakas tak? Bo nie taki zwiniety jak rolada? Na jaka blache to robisz? Okragla? Naszlo mnie na makowca (teraz, jak juz po swietach...:eek:) i nie wiem jaki zrobic!
 
reklama
Misia to prosty i "czysty" makowiec tzn. bez dodatku maki:tak:Ja zawsze robie na prostokatnej blasze (wychodzi tego pelna blacha). ;-):-p. Mam nadzieje ze tobie i A bedzie smakowal.
 
Do góry