reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Prawo mamuś - przepisy prawne

Sara dostaje się te 400zł + rodzinne 40zł i raczej się kwalifikujemy bo nasz dochód jest jako utracony i nie liczy się go do średniej tylko dochód męża dzielony na 3 osoby ;-)

reklama
ogólnie mówiąc i wyliczając z kwoty podanej według rozporządzenia kwalifikuje się ta rodzina w której mąż za zeszły rok zarabiał średnio 1512 zł na miesiąc (1512:3=504) Mowa tu o zarobku jaki macie w pitach. Faktycznie dochody żony się nie liczą bo są jako utracone. Jesli zarabia się powyżej 1512 zł to juz wtedy sie człowiek nie kwalifikuje bo przekracza magiczną kwotę 504 zł :(

dziewczyny ja nic nie slyszalam,zeby mieli cos zmienic z becikowym.
Podanie sklada sie do swojego Urzedu Miasta (Urzedu Gminy), najprawdopodobniej do Wydzialu Swiadczen Rodzinnych. Druk powinni wam wydac w Urzędzie, albo można ściągnąć ze strony internetowej Waszego Urzędu :)

Dziewczyny, co do BECIKOWEGO przeczytajcie ponizej (to wzor z mojego Urzedu Miasta):

UZYSKANIE JEDNORAZOWEJ ZAPOMOGI Z TYTUŁU URODZENIA DZIECKA

MIEJSCE ZAŁATWIENIA SPRAWY
Złoenie wniosku odbywa się w Biurze Obsługi Interesanta Wydziału Swiadcze Rodzinnych,

WYMAGANE DOKUMENTY:
wniosek o jednorazowa zapomoge z tytułu urodzenia dziecka,złozony przez matke lub ojca dziecka w cigu 12 miesicy od dnia narodzin dziecka; p
- imi i nazwisko wnioskodawcy
- nr PESEL,
- stan cywilny,
- obywatelstwo,
- miejsce zamieszkania,
- miejsce zameldowania na pobyt stały,
- imi i nazwisko urodzonego dziecka (dzieci) z ich nr. PESEL lub dat urodzenia,
- oswiadczenie o wspólnym zamieszkiwaniu z narodzonym dzieckiem oraz o nieodebraniu zapomogi w innejgminie,
- data i podpis wnioskodawcy,
- wskazanie formy odbioru zapomogi: nr osobistego konta bankowego wnioskodawcy, na które ma byc przelana zapomoga lub odbiór na poczcie,
- prosimy równie o podanie nr. telefonu,
lub wniosek wg ustalonego wzoru dostpny w:
- Biurze Obsługi Interesanta Wydziału swiadczen Rodzinnych
- Biuletynie Informacji Publicznej w dziale: Co i jak załatwi w Urzdzie?- wiadczenia rodzinne,
 odpis skrócony aktu urodzenia dziecka (wicej: Karta usługi publicznej: EW-01 Zgłoszenie urodzenia dziecka).
 dowód osobisty lub inny dokument ze zdjciem potwierdzajcy tosamo wnioskodawcy- kopia
uwierzytelniona przez pracownika Wydziału wiadcze Rodzinnych,

TERMIN ZAŁATWIENIA SPRAWY:
 wydanie decyzji do 30 dni
SPOSÓB ZAŁATWIENIA SPRAWY
 dokument: decyzja o przyznaniu zapomogi lub odmowie przyznania zapomogi,
 odbiór decyzji: dorczenie za porednictwem poczty (za potwierdzeniem odbioru),
 odbiór zapomogi: przelew na konto osobiste wnioskodawcy albo odbiór na poczcie (na wniosku zaznacza si form odbioru),
- biorc pod uwag charakter wiadczenia, wypłata nastpuje nie póniej, ni na 7 dni przed terminem
ustawowym.

OPŁATY
 brak

DODATKOWE INFORMACJE
 jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia sie zywego dziecka w wysokoci 1.000 zł przysługuje ojcu lub matce, opiekunowi prawnemu albo opiekunowi faktycznemu, zapomoga przysługuje niezalenie od dochodów wnioskodawcy,
- wniosek o wypłat jednorazowej zapomogi składa si w terminie 12 miesicy od dnia narodzin dziecka
- wnioski złoone po upływie terminu do ich złoenia pozostawia sie bez rozpoznania,
 jednorazowa zapomoga nie przysługuje, jeeli członkowi rodziny przysługuje za granic swiadczenie z tytułu urodzenia dziecka, chyba, ze przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego lub dwustronne umowy o zabezpieczeniu społecznym stanowi inaczej,
- od 1 listopada 2009 r., jednorazowa zapomoga bdzie przysługiwała, jeeli matka dziecka potwierdzi zawiadczeniem lekarskim, ze pozostawała pod opieka medyczna nie póniej niz od 10 tygodnia ciazy do porodu.

POSTAWA PRAWNA
 ustawa z dnia 28 listopada 2003 r. o wiadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 139, poz. 992 – tekst jednolity z pón. zm.),
 ustawa z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postpowania administracyjnego (Dz. U. z 2000 r. Nr 98,
poz. 1071 – tekst jednolity z pón. zm.).

reklama
A ja miałabym jeszcze inne pytanie. Może mi ktoś pomoże.
Mój lekarz prowadzący powiedział mi, że może mi wystawić L4 do trzech tygodni przed terminem porodu. Podobno boi się kontroli z ZUSu. Czy są jakieś przepisy, które to regulują?
Co po okresie zwolnienia? Mogę wziąć urlop wypoczynkowy, mogę wziąć urlop macierzyński (mogę skorzystać z tego prawa, ale nie chcę!!!), lub symulować chorobę u lekarza rodzinnego. Sam lekarz sugeruje mi symulację choroby...
A jeśli urodzę 2 tygodnie po terminie? Wówczas będę 5 tygodni w plecy... Czy lekarz nie może mi wystawić (na ciążę) zwolnienia do 42 tygodnia ciąży? Do tego czasu muszę urodzić. A jeśli urodzę wcześniej, to od tego czasu przestaje się liczyć zwolnienie, a zaczyna urlop macierzyński.

Do góry