reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Prawo mamuś - przepisy prawne

z tym zwolnieniem dla taty to jest tak ze 14 dni jest po cesarce-po normalnym porodzie sa 3 dni urlopu tzw. okolicznosciowego

a dla pracujących mam jest jedno fajne rozwiąznie-jak wiecie przysługuje nam 20 tyg macierzynskiego-te które pracują i nie wykorzystały urlopu na 2009 rok lub maja zaległy na 2008 mogą go wykorzystac zaraz po zakonczeniu macierzynskiego-lub jesli jest to nie wykorzystany na 2008-to mozna dostac za to ekwiwalent pieniezny:-Dzawsze to dodatkowe 20 lub 26 dni lub równowarotsc prawie całej wypłaty

reklama
z tym zwolnieniem dla taty to jest tak ze 14 dni jest po cesarce-po normalnym porodzie sa 3 dni urlopu tzw. okolicznosciowego

urlop okolicznosciowy nie trwa 2 dni? ja słyszałam właśnie o 2 dniach.Poza tym to przyszługuje niezależnie czy cesarka czy SN.

A o tych 14 dniach to owszem że bardziej po cesarce to stosują, ale położna mówiła że po SN też wystawiają jak sie lekarz zgodzi, albo ciężki poród.

mój mąż dostał L4 na mnie 14 dni bez żadnego proszenia, poród miałam sn, bez komplikacji, normalny po prostu...
i dokładnie tak zrobiłam z urlopem - po macierzyńskim od razu wzięłam 40 dni urlopu wypoczynkowego :tak:

bez proszenia?? a kto wypisywał L4? lekarz prowadzący? czy w szpitalu?
Jak o to zapytać?
Ja chomikowałam urlop wypoczynkowy na tę okazję:-Daby po macierzyńskim go zużyć.

położna w szpiyalu zapytała męża, czy chce L4 i powiedział że chce - wypisywał chyba ten lekarz, który poród przyjmował

Właśnie ja też nie wiem, kto ma to zwolnienie dla taty wypisać. O 2 dniach okolicznościowego słyszałam, nie wiem, jak to jest przy cesarce...

okolicznosciowego jest w sumie 3 dni-bo dzien porodu tez sie liczy...plus dwa tego własciwego...

a ze zwolnieniem dla taty to jest tak jak ola napisała-jak jest lekarz ok to da i 14 po SN....po prostu w kodzie choroby wpisze ze opieka nad członkiem rodziny-nie pamietam numeru tego kodu niestety

reklama
Do góry