neferetete
Fanka BB :)
Ola a wiesz gdzie to w kp pojawilo? bo moja kadrowa sie pyta
Chyba chodzi o art 182, ustawy o zmianie ustawy KP, z 06.12.2008:
- Wymiar dodatkowego urlopu macierzyńskiego wyrażony literalnie w art. 182 (dodanym przez art. 1 pkt 2 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 roku)
- Dodatkowo od 1 stycznia 2010 roku ojcu dziecka przysługuje prawo do tygodniowego, a począwszy od 1 stycznia 2012 roku, (gdy na mocy art. 14 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 roku o zmianie ustawy Kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw zacznie w pełni obowiązywać treść art. 182 Kodeksu pracy)
-------------------------------------------
Ja mam pytanka dotyczące urlopów okolicznościowych podczas trwania ciążowego L4. Wg. prawa należą się dodatkowe dni wolne z tytułu:
- zawarcia związku małżeńskiego ( 2 dni)
- urodzenia się dziecka ( 2 dni)
Czy można się starać o te dodatkowe dni urlopu podczas przebywania na ciążowym L4, czy to już przegięcie ? Troche głupio mi pytać o to moją kadrową w pracy. Czy któreś z was udało się taki dodatkowy urlop okolicznościowy wyegzekwować?
Jak to wygląda w praktyce? Czy te dni, dodawane są wtedy do pozostałych dni urlopowych, jakie zostały nam do wykorzystania?
Akt urodzenia dziecka, tak czy tak przesyłam do kadrowej jako podstawę do wypłaty macierzyńskiego, ale czy to wiąże się od razu z doliczeniem tych 2-óch dodatkowych dni urlopowych, które będę mogła wykorzystać np. w przyszłym roku?
W sumie daje to dodatkowe 4 dni urlopowe, płatne 100%, które wiadomo, że cholernie się przydadzą, w nowym rozku, z nowym dzieckiem.
Ostatnia edycja: