reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Prawo kobiet w 2009/10 roku

Ola a wiesz gdzie to w kp pojawilo? bo moja kadrowa sie pyta :D

Chyba chodzi o art 182, ustawy o zmianie ustawy KP, z 06.12.2008:

- Wymiar dodatkowego urlopu macierzyńskiego wyrażony literalnie w art. 182 (dodanym przez art. 1 pkt 2 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 roku)

- Dodatkowo od 1 stycznia 2010 roku ojcu dziecka przysługuje prawo do tygodniowego, a począwszy od 1 stycznia 2012 roku, (gdy na mocy art. 14 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 roku o zmianie ustawy Kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw zacznie w pełni obowiązywać treść art. 182 Kodeksu pracy)
-------------------------------------------

Ja mam pytanka dotyczące urlopów okolicznościowych podczas trwania ciążowego L4. Wg. prawa należą się dodatkowe dni wolne z tytułu:
- zawarcia związku małżeńskiego ( 2 dni)
- urodzenia się dziecka ( 2 dni)

Czy można się starać o te dodatkowe dni urlopu podczas przebywania na ciążowym L4, czy to już przegięcie ? Troche głupio mi pytać o to moją kadrową w pracy. Czy któreś z was udało się taki dodatkowy urlop okolicznościowy wyegzekwować?
Jak to wygląda w praktyce? Czy te dni, dodawane są wtedy do pozostałych dni urlopowych, jakie zostały nam do wykorzystania? :confused:
Akt urodzenia dziecka, tak czy tak przesyłam do kadrowej jako podstawę do wypłaty macierzyńskiego, ale czy to wiąże się od razu z doliczeniem tych 2-óch dodatkowych dni urlopowych, które będę mogła wykorzystać np. w przyszłym roku? :confused:

W sumie daje to dodatkowe 4 dni urlopowe, płatne 100%, które wiadomo, że cholernie się przydadzą, w nowym rozku, z nowym dzieckiem. :cool2:

Ostatnia edycja:
reklama
z tego co wiem to okolicznościowe trzeba wykorzystać jak najszybciej więc raczej się nie załapiesz na przyszły rok. A z tytułu urodzenia dziecka to raczej dotyczy tatusia a nie mamusi

Kurcze tak myślałam, ale miałam nadzieje, że może jednak :) ... no cóż 22 tygodnie będą musiały wystarczyć.
... chociaż nigdzie nie doczytałam ze, któryś urlop okolicznościowy dotyczy tylko jednej z płci, to by było troche dyskryminujące

Ostatnia edycja:
Witam wszystkie przyszłe mamy bardzo serdecznie!!!
Czy któraś z Was zna może odpowiedź na moje pytanie? Termin porodu mam na 22 listopada i jak na razie nie zapowiada się żebym szybko urodziła. A moje pytanie dotyczy tego, czy jeżeli mam zwolnienie lekarskie wystawione do 22 listopada to czy nadal dostanę zwolnienie po tym terminie? Mój lekarz twierdzi, że jeżeli nie urodzę do tej pory to wówczas będzie mi leciał już urlop macierzyński. Ale czy on się przypadkiem nie myli? Od swojej położnej dowidziałam się, że jeżeli byłam na zwolnieniu tylko 90 dni (tak było w moim przypadku) to mi się należy dodatkowe zwolnienie, pomimo tego że jeszcze nie urodziłam. Czy któraś z Was była w podobnej sytuacji...

Witam wszystkie przyszłe mamy bardzo serdecznie!!!
Czy któraś z Was zna może odpowiedź na moje pytanie? Termin porodu mam na 22 listopada i jak na razie nie zapowiada się żebym szybko urodziła. A moje pytanie dotyczy tego, czy jeżeli mam zwolnienie lekarskie wystawione do 22 listopada to czy nadal dostanę zwolnienie po tym terminie? Mój lekarz twierdzi, że jeżeli nie urodzę do tej pory to wówczas będzie mi leciał już urlop macierzyński. Ale czy on się przypadkiem nie myli? Od swojej położnej dowidziałam się, że jeżeli byłam na zwolnieniu tylko 90 dni (tak było w moim przypadku) to mi się należy dodatkowe zwolnienie, pomimo tego że jeszcze nie urodziłam. Czy któraś z Was była w podobnej sytuacji...

Ja mialam termin na 8.11. Pierwsze z ostatnich zwolnien mialam wystawione do 8.11, a nastepne do 16.11. I jak wczoraj bylam po kolejne to sie okazalo, ze juz nie dostane i od 17.11 mam macierzynski. Ponoc i tak mam dobrze, bo jeszcze niedawno to automatycznie po minieciu daty porodu przechodzilo sie na macierzynski. Ale naprawde nie wiem od czego to zalezy skoro jedno zwolnienie po terminie mi wystawil, a kolejnego juz nie chcial. I nie wiem czy te 90 dni ma jakies znaczenie, bo ja mialam L4 od 5 miesiaca ciazy.

mi lekarz na poczatku miesiaca wystawil od razu zwolnienie do 27 listopada, termin mam na 21 list., moze maksymalnie moga przedluzyc o tydzien a potem i tak wywoluje sie porody? lekarz leci w kulki, nie daj sobie odebrac kurcze dni ktore moglabys spedzic ze swoim malenstwem, moze jakis internista da?:wściekła/y:

reklama
Do góry