reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Prawo kobiet w 2009/10 roku

reklama
Powiedzcie mi proszę, jakie znaczenie ma (i czy w ogóle) który z rodziców będzie miał wpisane dziecko do leg. ubezp. ?

nie wiem w sumie ja mam tylko legitymacje i ja dopisuje ale moze znaczenie ma adres zameldowania? jak rodzicow jest inny? ja zameldowana jestem u moich rodzicow maz u swoich a dziecko oczywiscie tam gdzie matka ... wiec moze to jakies ma znaczenie ?

Wpisane dziecko ma ten z rodzicow u ktorego bylo zgloszone do ubezpieczenia. A u ktorego rodzica bedzie zgloszone to nasza sprawa, byleby nie u dwojki naraz ;-)

Chyba chodzi o art 182, ustawy o zmianie ustawy KP, z 06.12.2008:

- Wymiar dodatkowego urlopu macierzyńskiego wyrażony literalnie w art. 182 (dodanym przez art. 1 pkt 2 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 roku)

- Dodatkowo od 1 stycznia 2010 roku ojcu dziecka przysługuje prawo do tygodniowego, a począwszy od 1 stycznia 2012 roku, (gdy na mocy art. 14 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 roku o zmianie ustawy Kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw zacznie w pełni obowiązywać treść art. 182 Kodeksu pracy)
-------------------------------------------

dzieki serdeczne :)

jeszcze mam jedno pytanko - kadrowa nasza mowi ze mezowi przysluguje tylko 1 dzien opieki nad dzieckiem z racji ze urodzone w dfrugiej polowie roku - nie podaje podstawy prawnej.. ja nigdzie nie moge tego znalezc.. ma racje?

dzieki serdeczne :)

jeszcze mam jedno pytanko - kadrowa nasza mowi ze mezowi przysluguje tylko 1 dzien opieki nad dzieckiem z racji ze urodzone w dfrugiej polowie roku - nie podaje podstawy prawnej.. ja nigdzie nie moge tego znalezc.. ma racje?
2 dni to jest okolicznościowy i jego jest 2 dni ale to tak nie na 100 % ale nie spotkałam się z taką opinią

reklama
Do góry