reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Prawo kobiet w 2009/10 roku

z tego co wiem to pol etatu chyba sie nei wlicza
a kto ci powiedzial ze macierzyński 6 miesiecy trwa?
przy pierwszym dziecku 18
przy drugim 20
a blizniakach chyba 26 (nie pamietam)
a wychowawcze starasz sie oddzielnie i to zalezy od przydodu na rodzine nie moze chyba przekroczyc 500 pare zł czy cos takiego i dostajesz chyba 400 zl

Kasiula to 18-20 to nie sa miesiace tylko tygodnie wiec 18tyg to jest chyba 6mc wiec tyle jest maciezynskiego

A do wychowawczego licza dochody tylko meza skoro ja jestem z malym dzieckiem i siedze w domu i kase mam tylko z zusu??

reklama
I czyli jak ktos tylko pracuje na pol etatu to w ogole kasy z zusu nie dostaje bo juz powoli nic nie kumam??

Kasiula to 18-20 to nie sa miesiace tylko tygodnie wiec 18tyg to jest chyba 6mc wiec tyle jest maciezynskiego

A do wychowawczego licza dochody tylko meza skoro ja jestem z malym dzieckiem i siedze w domu i kase mam tylko z zusu??

a według moich obliczen to jest 4 miesiace ;]

z do zusu pewnei z 3 miesiecy nalezy sie wiec maz i kasa z macierzynskiego twoja

A ja mam problem z pensją. Jestem 14 dni na zwolnieniu i dostałam tragicznie mało. Zrobiłam rozrubę, bo przeceż jest 100% płatne w ciąży, ale zarówno kadrowa jak i główna księgowa przekonywały mnie, ze jest dobrze, bo ponoć teraz podstawa liczy się nie jak do tej pory z ostatnich trzech miesięcy tylko z całego zeszłego roku czyli I-XII 2008 (mimo, ze teraz mamy maj 2009) a ja w 2008 roku byłam na urlopie macierzyńskim (tylko 2 miesiące) i 2 miesiące na zwolnieniu, a to znaczy, że zarobiłam ), bo płacił zus, więc jakimś sposobem średnia wyszła im 600zł!!! A normalnie zarabiam 1500 + przez 4 miesiące 250 nadgodzin + trzynastka i świadczenie urlopowe. Powiedzcie mi moje drogie czy to naprawdę tak jest czy mnie kantują???? Bo dosłownie załamana jestem

eee???? pierwsze słysze o takich sposobach wyliczania.... po pierwsze nie pamiętam kiedy podstawę do wynagrodzenia chorobowego liczyło się z 3 miesięcy, a po drugie podstawę faktycznie liczy się z 12 miesięcy ale poprzedzających twoje zwolnienie- chyba że chorowałaś wcześniej do 3 miesięcy wstecz (wtedy bierze się podstawę wyliczoną wcześniej). jak miną te 3 miesiące postawę liczy się od nowa z 12 miesięcy
jeśli w trakcie tych poprzednich 12 miesięcy byłaś chora lub na macierzynskim wieciej niż 15 dni w miesiącu- wtedy wogole pomija się ten miesiąc i nie bierze się go do średniej.
bzdurą jest też to że biorą Ci do podstawy 8 miesięcy, a dzielą przez 12.

Ostatnia edycja:
z tego co wiem to pol etatu chyba sie nei wlicza
a kto ci powiedzial ze macierzyński 6 miesiecy trwa?
przy pierwszym dziecku 18
przy drugim 20
a blizniakach chyba 26 (nie pamietam)
a wychowawcze starasz sie oddzielnie i to zalezy od przydodu na rodzine nie moze chyba przekroczyc 500 pare zł czy cos takiego i dostajesz chyba 400 zl

teraz już nie ma rozróżnienia na pierwsze i drugie dziecko... jeśli jest ciąża pojedyncza- należy nam się zawsze 20 tygodni urlopu macierzyńskiego

słuchajcie mam pytanie co do wychowawczego poniewaz znajoma mi cos mowila ze warunkiem wychowawczego jest abym pracowala rok u tego pracodawcy samego... to prawda? slyszalyscie cos takiego?

Warunkiem jest chyba przepracowanie 6miesiecy u tego samego pracodawcy aby mozna pojsc na ten urlop. A czy bedzie on platny czy nie zalezy od dochodow, ale szczegolow nie znam. Ja sie raczej nie zapalie...A jak sie zalapie, to te grosze i tak nie wystarcza, wiec jak mnie po macierzynskim nie zwolnia(mam umowe na czas okreslony a na moje miejsce juz maja pracownikow) to zamierzam wykorzystac caly urlop za 2008, 2009 i 2010 rok i wrocic do prcy jak malenstwo bedzie mialo 7-8miesiecy.

Wychowawczy o ile się orientuje zależy od rodzaju umowy o pracę.Czyli jeżeli umowa jest np.do dnia porodu, wychowawczy się należy.Jeżeli na dłuzej no to na ten okres co umowa ale chyba do 3 lat maksymalnie :-/.A płatny urlop to wtedy jak dochód na jedną osobe w rodzinie nie przekracza 504zł.Biorą pod uwagę zarobki męża.Mniej więcej coś takiego.

reklama
A jak jest z macierzynski? Z platnoscia? Tak samo jak z L4? Srednia z wynagrodzenia+ premii, czy tylko gole wynagrodzenie?

Do góry