reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Prawo kobiet w 2009/10 roku

A jak wygląda sprawa z zatrudnieniem,w tej sytuacji??znajoma została zatrudniona w kwietniu w nowej firmie (małej)Jest w ciązy w 3 mc.Czy też może iść na zwolnienie i ZUS wypłaci kasiorkę , czy też musi przepracować jakiś okres?

Ostatnia edycja:
reklama
jeśli lekarz który wystawił zaświadczenie, że jest zdolna do pracy to znaczy że była zdolna do pracy.
koleżanka śmiało może iść na zwolnienie, i nawet jeśli ma umowę na czas określowny (np umowę próbną, czy też umowę do np końca maja) to ona z automatu jest przedłużana do dnia porodu.
można iść na zwolnienie i jest ono 100% płatne...

dla pracodawcy to "niestety".... wiem coś o tym. w moich sklepach mam 10 lasek w ciąży, które pracują w od grudnia, a jedna to rodzi w czerwcu, więc była w 3 miesiącu ciąży, więc na pewno wiedziała...
nic nie można w takie sytuacji zrobić. zus skontrolował lekarza, który wystawiał zaświadczenia... no i tylko tyle. lekarz tez niewinny...:no:

Do pracy zostałam przyjęta 1.03, o ciąży dowiedziałam się 05.03 , 17.03 ze wzgędu na ciążę wysokiego ryzyka (jestem po dwóch poronieniach) poszłam na zwolnienie. za marzec za to zwolnienie nie miałam zapłacone, bo należy przepracować 30 dni (chyba, że przerwa w pracy trwa nie dłużej niż 30 dni, jest się absolwentem, lub się się po urlopie macierzyńskim / wychowawczym) , a ja przepracowałam tylko 17. ale za kwiecień mam normalnie 100 % płacone.
w firmie się nie pokazuję, mimo, że o ciąży nie miałam pojęcia zatrudniając się tam. moje zwolnienia nosi im mąż, a jak ostatnio był w delegacji, to zaniosła mama. trafiła na główną kadrową i ta powiedziała mamie, że nie ładnie postąpiłam, ale umowa zostanie mi przedłużona do dnia porodu (miałam do końca maja na okres próbny).
ZUS może wezwać na kontrolę, ale w ciąży nie ma się do czego przyczepić. może też kontrolować lekarza. jeżeli na zwolnieniu jest kod 1B, tzn. że trzeba leżeć i wtedy ZUS może przyjśc na kontrolę do domu. ja mam kod 2B, czyli mogę chodzić, ale przez pierwszy miesiąc musiałam leżeć.

babeczki a ja mam pytanie:od 1kwitnia przeszlam na umowe na caly etaty z duzo wieksza stawka niz do tej pory(wczesniej bylo pol etatu)i moje pytanie czy zwolnienie zus bedzie mi liczyl tylko z calego etatu bo tak mi Mama powiedziaala ona w zusie pracuje ale nie w tym dziale co sie zajmuje l4!!

Ja też mam pytanie do was, może któraś podobnie jak ja jest osobą zarejestrowaną w Urzędzie Pracy jako osoba bezrobotna. Nie wiem czy muszę im przedstawić jakieś zaświadczenie o niezdolności do podjęcia pracy?? czy nie jest to wymagane?? bo ja już sama nie wiem czy ciąża jest tam porównywana z chorobą. Wiem że jak się jest chorym to trzeba przynosić takie zaświadczenie od lekarza że jest się nie zdolnym do podjęcia pracy, a nie wiem jak jest z ciąża??
Jak będziecie coś wiedziały na ten temat to odpiszcie... może więcej ma ten sam prblem :))

babeczki a ja mam pytanie:od 1kwitnia przeszlam na umowe na caly etaty z duzo wieksza stawka niz do tej pory(wczesniej bylo pol etatu)i moje pytanie czy zwolnienie zus bedzie mi liczyl tylko z calego etatu bo tak mi Mama powiedziaala ona w zusie pracuje ale nie w tym dziale co sie zajmuje l4!!

L4 będzie Ci sie liczyło od całego etatu. A macierzyński to średnia z ostatnich 12 miesięcy pracy.

A ja mam problem z pensją. Jestem 14 dni na zwolnieniu i dostałam tragicznie mało. Zrobiłam rozrubę, bo przeceż jest 100% płatne w ciąży, ale zarówno kadrowa jak i główna księgowa przekonywały mnie, ze jest dobrze, bo ponoć teraz podstawa liczy się nie jak do tej pory z ostatnich trzech miesięcy tylko z całego zeszłego roku czyli I-XII 2008 (mimo, ze teraz mamy maj 2009) a ja w 2008 roku byłam na urlopie macierzyńskim (tylko 2 miesiące) i 2 miesiące na zwolnieniu, a to znaczy, że zarobiłam ), bo płacił zus, więc jakimś sposobem średnia wyszła im 600zł!!! A normalnie zarabiam 1500 + przez 4 miesiące 250 nadgodzin + trzynastka i świadczenie urlopowe. Powiedzcie mi moje drogie czy to naprawdę tak jest czy mnie kantują???? Bo dosłownie załamana jestem

Kilolek, ja rozmawialam z moja kadrowa(od 5.05 jestem na L4). Ona mowi, ze bedac na zwolnieniu ciazowym dostaje sie 100% pensji plus premii(jesli nie sa np na dzielo) z ostatnich 12 miesiecy poprzedajacych zwolnienie, czyli w moim przypadku do srednie wejda miesiace od maja 2008 do kwietnia 2009.

reklama
Kilolek, ja rozmawialam z moja kadrowa(od 5.05 jestem na L4). Ona mowi, ze bedac na zwolnieniu ciazowym dostaje sie 100% pensji plus premii(jesli nie sa np na dzielo) z ostatnich 12 miesiecy poprzedajacych zwolnienie, czyli w moim przypadku do srednie wejda miesiace od maja 2008 do kwietnia 2009.
no i to wydaje mi się logiczne!

Wiecie może gdzie ja to mogę dokładnie sprawdzić?

Do góry