Dziewczyny, nie wiem czy któraś z was się orientuje ale ostatnio rozmawiałam z koleżanką, która powiedziała mi, że w momencie kiedy idziemy na zwolnienie w ciąży to ZUS zapłaci nam 100% owszem, ale dopiero kiedy będziemy w 16tyg. ciąży. Do 16tyg. ciąży płacą podobno 80% świadczeń. Słyszałyście coś o tym ??
reklama
laparada
Fanka BB :)
to nie jest prawda. bo co z ciążami zagrożonymi?
na zwolnieniu lekarskim nie jest napisany powód zwolnienia, np: 5 tydzień ciąży- ciąża bardzo zagrożona...
więc raczej nie sądzę, że to prawda.
po za tym, ciąża to nie choroba. ja wiem, że niektóre z nas na prawdę dobrze ją znoszą i mogą chodzić w ciąży do pracy i "góry przenosić", ale są też takie mamuśki, które mają mniej szczęścia i niestety mają mdłości i inne...
na zwolnieniu lekarskim nie jest napisany powód zwolnienia, np: 5 tydzień ciąży- ciąża bardzo zagrożona...
więc raczej nie sądzę, że to prawda.
po za tym, ciąża to nie choroba. ja wiem, że niektóre z nas na prawdę dobrze ją znoszą i mogą chodzić w ciąży do pracy i "góry przenosić", ale są też takie mamuśki, które mają mniej szczęścia i niestety mają mdłości i inne...
laparada
o to jest co znalazłam na stronie zusu
"Od 1 stycznia 2009 r. kobiety ubezpieczone, których niezdolność do pracy wypadła w trakcie okresu ciąży nabrały prawa do zasiłku chorobowego przez okres do 270 dni. Odpowiedzi dotyczące 182 dni są już raczej nieaktualne, bo 270 dni = 9 miesięcy i wystarcza na całą, nawet zagrożoną od samego początku ciążę. Wreszcie zmieniono fikcję dotyczącą świadczenia rehabilitacyjnego.
Zasiłek chorobowy przysługuje w wysokości 100% podstawy wymiaru"
plus: jeśli masz zwolnienie od leparza internisty, bo np jesteś przeziębiona (a nie z powodu źle znoszonej ciąży) to te zwolnienie również jest 100% płatne.
"Od 1 stycznia 2009 r. kobiety ubezpieczone, których niezdolność do pracy wypadła w trakcie okresu ciąży nabrały prawa do zasiłku chorobowego przez okres do 270 dni. Odpowiedzi dotyczące 182 dni są już raczej nieaktualne, bo 270 dni = 9 miesięcy i wystarcza na całą, nawet zagrożoną od samego początku ciążę. Wreszcie zmieniono fikcję dotyczącą świadczenia rehabilitacyjnego.
Zasiłek chorobowy przysługuje w wysokości 100% podstawy wymiaru"
plus: jeśli masz zwolnienie od leparza internisty, bo np jesteś przeziębiona (a nie z powodu źle znoszonej ciąży) to te zwolnienie również jest 100% płatne.
Kasiiula
mamusia Pawełka :)
a na zwolnieniu jest jakos dodatkowo zapisane ze ciezarna? czym sie rozni np od zwyklego zwolnienia te zwolnienie ?
Kasiiula
no wlasnie mam i ide do pracy zaniesc i jest 2 B hmm ;P
laparada
ciąży odpowiada literka B... jak baby on board :-)
Kasiiula
wlasnie znalazlam na internecie ze jezeli masz wlasnie literke B to nalezy ci sie 100% i nie ma znaczenia czy to 4 czy 40 tydzien :]
reklama
Jestem na zwolnieniu od 6 tc, płacone mam normalnie 100% :-)Dziewczyny, nie wiem czy któraś z was się orientuje ale ostatnio rozmawiałam z koleżanką, która powiedziała mi, że w momencie kiedy idziemy na zwolnienie w ciąży to ZUS zapłaci nam 100% owszem, ale dopiero kiedy będziemy w 16tyg. ciąży. Do 16tyg. ciąży płacą podobno 80% świadczeń. Słyszałyście coś o tym ??