reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Prawo kobiet w 2009/10 roku

reklama
A orientujecie się czy po wypłacie zasiłku macierzynskiego jak będę zarejestrowana jako bezrobotna no bo do pracy nie pojde (umowa do dnia porodu zresztą), nie mam jak dzidzi z kim zostawić, czy należy mi się jakiś zasiłek dla bezrobotnych czy co?? W ogóle czy jakieś pieniadze się dostaje??Oprócz becikowego?O co mogę się postarac?? Duzo tego pisze w necie i mam metlik:sorry2:
Jest o rodzinym, wychowawczym że jakies 400 zł :sorry2:kosmos, nic nie wiem:sorry2:

A orientujecie się czy po wypłacie zasiłku macierzynskiego jak będę zarejestrowana jako bezrobotna no bo do pracy nie pojde (umowa do dnia porodu zresztą), nie mam jak dzidzi z kim zostawić, czy należy mi się jakiś zasiłek dla bezrobotnych czy co?? W ogóle czy jakieś pieniadze się dostaje??Oprócz becikowego?O co mogę się postarac?? Duzo tego pisze w necie i mam metlik:sorry2:
Jest o rodzinym, wychowawczym że jakies 400 zł :sorry2:kosmos, nic nie wiem:sorry2:
jak się zarejestrujesz jako bezrobotna, to zasiłek dosatniesz, jeżeli masz wymagany przepracowany okres, ale jeżeli zaproponują Ci pracę, to musisz ją przyjąć! nie obchodzi ich, że masz małe dziecko :wściekła/y: moja kolezanka tak miała i się wyrejestrowała! bo musiała z dziećmi siedzieć.
wiem, że możesz starać się o jakieś dodatki z MOPS-u, ale tam wszystko zależy od dochodu na jednego członka rodziny! ale zawsze warto spróbować :-)

jak się zarejestrujesz jako bezrobotna, to zasiłek dosatniesz, jeżeli masz wymagany przepracowany okres, ale jeżeli zaproponują Ci pracę, to musisz ją przyjąć! nie obchodzi ich, że masz małe dziecko :wściekła/y: moja kolezanka tak miała i się wyrejestrowała! bo musiała z dziećmi siedzieć.
wiem, że możesz starać się o jakieś dodatki z MOPS-u, ale tam wszystko zależy od dochodu na jednego członka rodziny! ale zawsze warto spróbować :-)
No chyba przez 1, 5 roku trzeba mieć 1 rok przepracowany, to nawet by się zgadzało.U mnie nie ma pracy, a zarejestrowac się muszę w gminie u tesciowej tam mam meldunek.Bo w stolicy to by nie przeszło:-D

Kasiulla ja na L4 jestem od poczatku ciąży i poki co nic nie dostałam z ZUS-u i nie słyszałam tez zeby cos wysyłali... wydaje mi sie ze na naszych L4 jest jakos to zaznaczone ze jestesmy w ciąży... moga jedynie wysłać a przynajmniej tak mi sie wydaje zawiadomienie zeby sie u nich stawic ale podobno robia to rzadko jak widza ze chodzi o ciąże.... Troszke orientowałam sie w tym temacie.....

reklama
cześć :)
nie wiem, czy już gdzieś nie było tego tematu, ale nie mogłam znaleźć więc pytam tutaj - czy wiecie gdzie można znaleźć wzór zaświadczenia które musi wystawić lekarz (o tym, że było się pod jego opieką od 10 tygodnia ciąży) aby móc składać papier o becikowe ? jako "listopadówki" musimy już taki papier niestety posiadać...

pozdrawiam

Do góry