reklama
C
Cleo1981
Gość
A orientujecie się czy po wypłacie zasiłku macierzynskiego jak będę zarejestrowana jako bezrobotna no bo do pracy nie pojde (umowa do dnia porodu zresztą), nie mam jak dzidzi z kim zostawić, czy należy mi się jakiś zasiłek dla bezrobotnych czy co?? W ogóle czy jakieś pieniadze się dostaje??Oprócz becikowego?O co mogę się postarac?? Duzo tego pisze w necie i mam metlik
Jest o rodzinym, wychowawczym że jakies 400 zł kosmos, nic nie wiem
jak się zarejestrujesz jako bezrobotna, to zasiłek dosatniesz, jeżeli masz wymagany przepracowany okres, ale jeżeli zaproponują Ci pracę, to musisz ją przyjąć! nie obchodzi ich, że masz małe dziecko moja kolezanka tak miała i się wyrejestrowała! bo musiała z dziećmi siedzieć.A orientujecie się czy po wypłacie zasiłku macierzynskiego jak będę zarejestrowana jako bezrobotna no bo do pracy nie pojde (umowa do dnia porodu zresztą), nie mam jak dzidzi z kim zostawić, czy należy mi się jakiś zasiłek dla bezrobotnych czy co?? W ogóle czy jakieś pieniadze się dostaje??Oprócz becikowego?O co mogę się postarac?? Duzo tego pisze w necie i mam metlik
wiem, że możesz starać się o jakieś dodatki z MOPS-u, ale tam wszystko zależy od dochodu na jednego członka rodziny! ale zawsze warto spróbować :-)
C
Cleo1981
Gość
No chyba przez 1, 5 roku trzeba mieć 1 rok przepracowany, to nawet by się zgadzało.U mnie nie ma pracy, a zarejestrowac się muszę w gminie u tesciowej tam mam meldunek.Bo w stolicy to by nie przeszłojak się zarejestrujesz jako bezrobotna, to zasiłek dosatniesz, jeżeli masz wymagany przepracowany okres, ale jeżeli zaproponują Ci pracę, to musisz ją przyjąć! nie obchodzi ich, że masz małe dziecko moja kolezanka tak miała i się wyrejestrowała! bo musiała z dziećmi siedzieć.
wiem, że możesz starać się o jakieś dodatki z MOPS-u, ale tam wszystko zależy od dochodu na jednego członka rodziny! ale zawsze warto spróbować :-)
Kasiiula
mamusia Pawełka :)
a ja mam pytanie takie... jezeli ciężarna jest ileś tam dni na L4 to prawdopodobnie dla ZUSu trzeba pisać jakies wyjasnienie... czy wiecie cos na ten temat ?
C
Cleo1981
Gość
Ja na L4 jestem od 10 tc i nic nie muszę wysyłać.Wysyłam tylko do pracy zwolnienie i tyle.a ja mam pytanie takie... jezeli ciężarna jest ileś tam dni na L4 to prawdopodobnie dla ZUSu trzeba pisać jakies wyjasnienie... czy wiecie cos na ten temat ?
Kasiiula
mamusia Pawełka :)
Ja na L4 jestem od 10 tc i nic nie muszę wysyłać.Wysyłam tylko do pracy zwolnienie i tyle.
no tak ale podobno zus zaczyna wysylac na adres domowy takie pismo zeby napisac wyjasnienei czy cos ... eh narazie nic mi nie przyslali bo tez jestem prawie od poczatku na zwolnieniu
Kasiulla ja na L4 jestem od poczatku ciąży i poki co nic nie dostałam z ZUS-u i nie słyszałam tez zeby cos wysyłali... wydaje mi sie ze na naszych L4 jest jakos to zaznaczone ze jestesmy w ciąży... moga jedynie wysłać a przynajmniej tak mi sie wydaje zawiadomienie zeby sie u nich stawic ale podobno robia to rzadko jak widza ze chodzi o ciąże.... Troszke orientowałam sie w tym temacie.....
reklama
cześć
nie wiem, czy już gdzieś nie było tego tematu, ale nie mogłam znaleźć więc pytam tutaj - czy wiecie gdzie można znaleźć wzór zaświadczenia które musi wystawić lekarz (o tym, że było się pod jego opieką od 10 tygodnia ciąży) aby móc składać papier o becikowe ? jako "listopadówki" musimy już taki papier niestety posiadać...
pozdrawiam
nie wiem, czy już gdzieś nie było tego tematu, ale nie mogłam znaleźć więc pytam tutaj - czy wiecie gdzie można znaleźć wzór zaświadczenia które musi wystawić lekarz (o tym, że było się pod jego opieką od 10 tygodnia ciąży) aby móc składać papier o becikowe ? jako "listopadówki" musimy już taki papier niestety posiadać...
pozdrawiam