reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród

Elena, fajny szpital :) Wygląda bardzo podobnie do mojego - z tym, że mój jest prywatny, choć ma umowę z kasą i porody (również rodzinne) są za darmo. U mnie sale porodowe jednoosobowe z wszystkimi bajerami typu drabinki, piłki i itp., a poporodowe są dwuosobowe z łazienkami. Podobno te łazienki to strasznie fajna rzecz - że nie trzeba na korytarz latać. No i znieczulenie też mają za darmo.
Ja już się zdecydowałam na 100%, mimo że moja pani doktor tam nie pracuje. Ale mam trzy kroki i warunki są naprawdę niezłe. A to dość ważne, choćby dla komfortu psychicznego.

reklama
Mam zamiar sietam wybrać i prawdzić co trzeba zabrać ze soba do szpitala. Wiem ,ze w innym szpitalu państwowym ciuszki, w których leżało dziecko na połogu zabiera siedo domu. W tym drugim nie chcę rodzić , bo byłam tam na zabiegu. Choć położne życzyły ,żeby spotkać się po drugiej stronie (w sensie oddziału).

co do znieczulenia ja mialam I cesarke w golnym, teraz mam nadzieje uda sie w zzo choc ogolnego nie wspominam jako koszmar;-)

Gdybym miała mieć cesarkę to miałabym pietra mając świadomość podczas cięcia,ale z drugiej strony wolałabym być świadoma i zobaczyć swoje dziecko odrazu.

JA też miałam zabieg w ogólnym i powiem tylko- NIGDY WIĘCEJ!!!
Po tym zabiegu, już po wybudzeniu byłam wciąż zamroczona, przez 12 h - totalne zwiotczenie, tkwiłam w jakimś półśnie, miałam wrażenie, że chce mi się siku, ale nie byłąm w stanie pójśc do łazienki. Nie wyobrażam sobie zajmowac sie dzieckiem w takim stanie. Ogólne daje poza tym więcej powikłań niż ZZO, w końcu z jakiegoś powodu przechodzą na ZZO przy cesarkach.
Wiem coś o tym. Mnie nawet nie powiedzieli że mnie usypiają i myślałam że albo to znieczulenie ogólne albo mdleję albo umieram. Nie chce nawet o tym mówić bo chce mi się płakać na samą myśl.

A gdzie będziesz rodziła w Matce Polce? Ja zastanawiam się nad prywatnym salve? Może coś słyszałaś o tym szpitalu?

Ostatnia edycja:
dziewczyny no cos ty ogolne az takie zle?? :) mi sie podoballo :) zasnelam i sie od razu obudzilam :) i nie czulam sie zle ... wrecz sie poplakalam ze to juz i nic mi nie bylo :) a zzo sie boje ze zaczne sie smiac albo plakac i mi jelita wyleca z brzucha haha nieno smieszne ale naprawde sie tego boje i ze wladzy w nogach nie o dzyskam. jeszcze ja mam dysopatie ledzwiowa i nie chcialabym zeby ktos mi grzebal w kregoslupie choc wiem na jakiej zasadzie robia zzo bo czytalam o tym i prezentacje ogladalam . jednak ogolne bym wolala... a i tak pewnie bede sn rodzila to sobie o jakim kolwiek moge pomarzyc :p

Wiem coś o tym. Mnie nawet nie powiedzieli że mnie usypiają i myślałam że albo to znieczulenie ogólne albo mdleję albo umieram. Nie chce nawet o tym mówić bo chce mi się płakać na samą myśl.

A gdzie będziesz rodziła w Matce Polce? Ja zastanawiam się nad prywatnym salve? Może coś słyszałaś o tym szpitalu?

w Salve akurat zadna znana mi osoba nie rodzila. wiem, że lekarzy maja calkiem faajnych, warunki jak to w szpitalu prywatnym - super. nie wiem jak u nich ze sprzetem, ale podejrzewam, ze w przypaku jakichkoliwek komplikacji powazniejszych u dziecka wioza i tak do Matki Polki.

no i kwestia kosztow - jest chyba jakas stala kwota na porod SN. jestem tylko ciekawa co w przypadku kiedy trzeba zostac dluzej niz zakladano np. z powodu zoltaczki u dziecka czy jakis powiklan u mamy. pewnie wtedy za kazdy dzien sie placi ...

ja jestem zdecydowana na Matke Polke

w Salve akurat zadna znana mi osoba nie rodzila. wiem, że lekarzy maja calkiem faajnych, warunki jak to w szpitalu prywatnym - super. nie wiem jak u nich ze sprzetem, ale podejrzewam, ze w przypaku jakichkoliwek komplikacji powazniejszych u dziecka wioza i tak do Matki Polki.

no i kwestia kosztow - jest chyba jakas stala kwota na porod SN. jestem tylko ciekawa co w przypadku kiedy trzeba zostac dluzej niz zakladano np. z powodu zoltaczki u dziecka czy jakis powiklan u mamy. pewnie wtedy za kazdy dzien sie placi ...

ja jestem zdecydowana na Matke Polke

Gufi ja też się zastanawiałam co jeśli trzeba będzie zostać dłużej. Wydaje mi się że można skorzystać z sal refundowanych przez NFZ. Mnie dwie doby na jednoosobowej sali z dzieckiem i mężem w zupełności wystarczą. Później i tak mąż będzie musiał wracać do domu do Zuzy a ja chętnie z kimś poleżę na sali aby mieć się do kogo odezwać.
Niedługo się tam wybieram to zobaczę jak to jest.

reklama
Do góry