reklama
AnnaJ007
Fanka BB :)
też bym się nie zgodziła na poród pośladkowy SN a na obrot to sama nie wiem....
"Jeżeli dziecko znajduje się w ułożeniu pośladkowym, lekarz omówi z Tobą potencjalne korzyści i ryzyko związane z pochwowym porodem pośladkowym. Podczas takiego porodu trzeba się liczyć z następującymi sytuacjami:
- Główka dziecka (która w porodzie pośladkowym wychodzi ostatnia) utknie w kanale rodnym, gdyż po przejściu ciała dziecka, które jest mniejsze niż główka, dochodzi do obkurczenia się szyjki macicy. (Ta sytuacja może być szczególnie kłopotliwa, jeśli dziecko jest bardzo małe albo nie do końca rozwinięte).
- Dojdzie do urazu z powodu odgięcia do tyłu główki dziecka.
- Będą trudności z przejściem barków przez kanał rodny, co może prowadzić do ich urazów."
AnnaJ007
Sencilla przy porodzie pośladkowym istnieje dużo większe ryzyko urazów okołoporodowych, szczególnie u pierworódek.
No ale tutaj zalecają bo to natura.
No ale tutaj zalecają bo to natura.
nana19
ja powiem tylko tyle ze widzialam filmik z takaiego porodu gdy na koncu rodzi sie glowka.no odradzam kategorycznie.co do obrotu to fakt ze tu sie standardowo probuje obrucic dzidzie i maj doswiadczenie ale to ty sama mosisz zdecydowac co dla was lepsze.Fizjoterapeutka Tymka tez miala takie ulozenie i rodzila naturalnie ale glowa utknela i cesarka sie zakonczylo.Pozatym to zadbaj by dziecku bioderka po porodzie sprawdzili ,bo po takim ulozeniu czasem sa problemy.Moja kolezanka w Polsce miala takie ulozenie i miala planowana cesarke,zero skurczy ,zabieg.Potem musieli odpowiednio pielegnowac corcie i byli pod opieka ortopedy ze wzgledu na bioderka.
Ostatnia edycja:
anetka880
U mnie bylo tak w 35 tygodniu bylo ulozenie posladkowe i za 4 dni mialam juz umowiona wizyte na USG z obracaniem recznym jak poszlam do szpitala to sie okazalo to maly sie obrocil, ale wypytywalam o te obracanie mojej polskiej poloznej i ona mnie zapewniala ze tutaj sa doswiadczeni lekarze w obracaniu i mam sie nie martwic, z tym ze jezeli im sie nie uda obrocic to oni zalecaja porod posladkowy tego sie troszke obawialam ale naszczescie niepotrzebnie.
Rozmawilam z jedna holenderka ktora wlasnie rodzila posladkowo i miala porowananie z normlanym porodem i mowila ze jest mniej bolesny.
A dodam jeszcze ze u mnie sprawdzali od razu bioderka po porodzie i powiedzila mi polozna ze ma troszke jedna nozke krzywa z tego powodu ze byl dlugo glowka do gory ale teraz juz zaczal ja prostowac i jest ok.
Rozmawilam z jedna holenderka ktora wlasnie rodzila posladkowo i miala porowananie z normlanym porodem i mowila ze jest mniej bolesny.
A dodam jeszcze ze u mnie sprawdzali od razu bioderka po porodzie i powiedzila mi polozna ze ma troszke jedna nozke krzywa z tego powodu ze byl dlugo glowka do gory ale teraz juz zaczal ja prostowac i jest ok.
nana19
polozna ci sprawdzala bioderka?,a co to ona ortopeda jest.Mam nerwy na ta ich oszczednosc.Powinni cie do specjalisty odeslac.Ja to akurat wiem cos o tym. mojej mamie tez mowili ze jest ok(mialam wyrwane bioderko przy porodzie) i teraz mam dysplastyczne biodra i juz zwyrodnienia.Ja bym to jeszcze sprawdzila bo pozniej se nie wybaczysz jak Filip bedzie mial krotsza noge.
Ostatnia edycja:
reklama
AnnaJ007
z tym porodem pośladkowym to podsumuję tak..." Jest ryzyko jest zabawa..."
to te położne tu wszechstronnie uzdolnione...za ginekologa,ortopedę...hmm i ciekawe kogo jeszcze..
to te położne tu wszechstronnie uzdolnione...za ginekologa,ortopedę...hmm i ciekawe kogo jeszcze..