reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Poród w Holandii 2011

czytałam, że pierworódką zdecydowanie odradza się sn przy ułożeniu pośladkowym/miednicowym, bo za duże niebezpieczeństwo, wiec na to się w zyciu nie zgodzę. mam nadzieję, że mój mały też sie jeszcze obroci..

reklama
Muffinek masz na mysli sn przy posladkowym tak?nic nie wiem niestety na ten temat...chodzi o niebezpieczenstwo pekniecia tak?

"Jeżeli dziecko znajduje się w ułożeniu pośladkowym, lekarz omówi z Tobą potencjalne korzyści i ryzyko związane z pochwowym porodem pośladkowym. Podczas takiego porodu trzeba się liczyć z następującymi sytuacjami:

• Główka dziecka (która w porodzie pośladkowym wychodzi ostatnia) utknie w kanale rodnym, gdyż po przejściu ciała dziecka, które jest mniejsze niż główka, dochodzi do obkurczenia się szyjki macicy. (Ta sytuacja może być szczególnie kłopotliwa, jeśli dziecko jest bardzo małe albo nie do końca rozwinięte).
  • Dojdzie do urazu z powodu odgięcia do tyłu główki dziecka.
  • Będą trudności z przejściem barków przez kanał rodny, co może prowadzić do ich urazów."
no i wszędzie piszą, że przy 1 porodzie niewskazane, więc odpada ta opcja na 200%.

Ta ich natura :/
Muffinek nie wiedzialam,warto wiedziec.mimo wszystko trzymam kciuki,aby sie maluszek dobrze obrocil!

ja powiem tylko tyle ze widzialam filmik z takaiego porodu gdy na koncu rodzi sie glowka.no odradzam kategorycznie.co do obrotu to fakt ze tu sie standardowo probuje obrucic dzidzie i maj doswiadczenie ale to ty sama mosisz zdecydowac co dla was lepsze.Fizjoterapeutka Tymka tez miala takie ulozenie i rodzila naturalnie ale glowa utknela i cesarka sie zakonczylo.Pozatym to zadbaj by dziecku bioderka po porodzie sprawdzili ,bo po takim ulozeniu czasem sa problemy.Moja kolezanka w Polsce miala takie ulozenie i miala planowana cesarke,zero skurczy ,zabieg.Potem musieli odpowiednio pielegnowac corcie i byli pod opieka ortopedy ze wzgledu na bioderka.

Ostatnia edycja:
U mnie bylo tak w 35 tygodniu bylo ulozenie posladkowe i za 4 dni mialam juz umowiona wizyte na USG z obracaniem recznym jak poszlam do szpitala to sie okazalo to maly sie obrocil, ale wypytywalam o te obracanie mojej polskiej poloznej i ona mnie zapewniala ze tutaj sa doswiadczeni lekarze w obracaniu i mam sie nie martwic, z tym ze jezeli im sie nie uda obrocic to oni zalecaja porod posladkowy tego sie troszke obawialam ale naszczescie niepotrzebnie.
Rozmawilam z jedna holenderka ktora wlasnie rodzila posladkowo i miala porowananie z normlanym porodem i mowila ze jest mniej bolesny.

A dodam jeszcze ze u mnie sprawdzali od razu bioderka po porodzie i powiedzila mi polozna ze ma troszke jedna nozke krzywa z tego powodu ze byl dlugo glowka do gory ale teraz juz zaczal ja prostowac i jest ok.

polozna ci sprawdzala bioderka?,a co to ona ortopeda jest.Mam nerwy na ta ich oszczednosc.Powinni cie do specjalisty odeslac.Ja to akurat wiem cos o tym. mojej mamie tez mowili ze jest ok(mialam wyrwane bioderko przy porodzie) i teraz mam dysplastyczne biodra i juz zwyrodnienia.Ja bym to jeszcze sprawdzila bo pozniej se nie wybaczysz jak Filip bedzie mial krotsza noge.

Ostatnia edycja:
reklama
z tym porodem pośladkowym to podsumuję tak..." Jest ryzyko jest zabawa..."

to te położne tu wszechstronnie uzdolnione...za ginekologa,ortopedę...hmm i ciekawe kogo jeszcze..

Do góry