reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród w Holandii 2011

U mnie w przychodni położne mam wrażenie, że trochę zniechęcają do znieczulenia i mówią, że przecież w czasie porodu produkuje się endrofiny, więc mniej boli :-D ale na razie o tym nie myślę, chociaż może już powinnam bo jeszcze chwila tylko do porodu.
Co do kraamzorgu to położne kazały mi załatwić, bo mówią, że jakby się coś działo z dzieckiem to one niby szybciej to wychwycą.
Mnie ostatnio podkurzyła trochę jedna z położnych, że kazała mi przygotować wszystko w domu, jakby jednak poszło szybciej i był poród w domu. Ale ja nie chcę do cholery, żeby to się w ogóle przytrafiło i trochę nie podoba mi się to, że to one decydują, kiedy mam jechać do szpitala, bo może niektóre specjalnie coś odwlekają, no nie wiem. Cieżko czasem się z nimi gada, bo ja swoje a oni i tak swoje.

reklama
Nikt nie ma prawa zmusić cie do porodu w domu. Położne nalegają na poród domowy, bo mają za to dodatkową kasę - taka jest prawda.
Nie wiem, jak to jest w przypadku Holandii, ale chyba mozna zadzwonić na pogotowie albo pojechać samemu do wybranego szpitala. Nie wierzę, że odesłali by rodzącą do domu...
Poród w NL też dopiero przede mną, ale ja osobiście kategorycznie zażądałabym porodu w szpitalu i odpowiedniego znieczulenia (mam nadzieję, że urodzę szybko i w miarę "bezboleśnie" jak poprzednim razem).
Już zresztą zaznaczyłam, że poród w domu nie wchodzi w rachubę. Mój lekarz stwierdził, że to moja ciąża a więc i moja decyzja.

Ja czekam az sie zacznie juz i w przeciwienstwie do was chce urodzic w domu. Co do podnosnikow to wypozyczyc je mozna w sklepie o nazwie Thuiszorgwinkel potrzebna jest karta ubezpieczeniowa i na jej podstawie wypozyczajaa na 2 miesiace podnosniki taki jakby lezaczek na lozko pod plecy i basen wszytsko w cenie podstawowego ubezpieczenia.

Co do kramzorg to ja sie pytalam tej pani co byla u mnie w 36 tyg na wywiad domowy czy to obowiazkowe to powiedzila ze trzeba wziac te minimum czyli 5 dni po 3 godziny z tym ze jezeli bede uwazala ze po 2 godzinach juz nie potrzebuje pomocy to moge to smialo powiedziec i podpisac kartke ze w tym danym dniu pani z kramzorg byla 2 h.

Ja mam jeszcze taki problem ze moje lozko po podniesieniu ma tylko 63 cm i jedna polozna powiedzila ze troche za malo ale moge podlozyc dodatkowy materac a druga powiedzila ze wystarczy a dodatkowy materac sie nei sprawdzi bo bedzie za miekko. Ciekawe na ktora teraz trafie przy porodzie hehe

Ja mialam w 8 tyg ciazy pierwsze usg a przez cala ciaze mialam ich ok 10 juz dokladnie nie pamietam wiec nie moge nic zlego napisac na opieke poloznych.

witam.tak zgadzam sie ,najpierw trzeba sie zapoznac ze wszystkim,no ale rozumiem tez ,ze ktos sie boi.bo to dla nas nowe doswiadczenie.ja nie bede sie rozpisywac ale na kolejna ciaze i porod zdecyduje sie w polsce.do dzis mam wyrzuty sumienia ze tak nararzalam mojego synka.a co do twojego bloga wiatraczku ,to uwazam,ze opisalas to bardzo czytelnie,usystematyzowalas to.tylko wydaje mi sie ,ze jak sie jest w ciazy to mozna zmienic pakiet ubezpieczeniowy,ja tak robilam i nie bylo problemu.no i jeszcze na wizycie u poloznej nie robia ktg tylko jest to badanie tetna dziecka za pomoca aparatu Dopplera, chwilke slucha sie bicia serduszka.chyba ze tobie w szpitalu robili zawsze ktg,bo mi u zwyklej poloznej nie.mi w tutejszym systemie podobalo sie ,ze w szpitalu jak moj maly lezal w inkubatorze to rodzina,znajomi mogli ogladac dziecko przez kamerke internetowa w domu.

Ostatnia edycja:
Anetka880 ja tez chcialabym rodzic w domu, choc ostatnio mam watpliwosci, gdyz jestesmy na wyspie, w razie koniecznosci naglej hospitalizacji, szpital nie jest dosc szybko osiagalny. Mimo wszystko boje sie szpitala. A ten basen o ktorym wspomnialas, to ten niebieski sluzacy do porodu, rozumiem? Czy tak chcesz rodzic? Ja widzialam na YT duzo porodow w takim basenie, przyjemnie to wyglada... A propos, jak sie dzis czujecie ? :rofl2:

kazdy ma inne doswiadczenia zarowno z polska sluzba zdrowia jak i z holenderska. i jesli komus cos nie pasuje, to niech sobie pisze ile chce w necie, no chyba, ze mozna narzekac tylko na polska opieke, a holenderska mamy wychwalac w niebiosa. :laugh2:
ja rozmawiajac z dziewczynami z roznych krajow raczej jestem sklonna stwierdzic, ze Holandia wcale wysoko w statystykach nie jest jesli chodzi o calosc ;) Moja jedna kolezanka np. mieszka w Belgii i od kilku miesiecy stara sie o dziecko i od razu bez problemu trafila do gina, ktory zrobil jej tysiace badan. W Niemczech z kolei masz prawo do bardzo dlugiego macierzynskiego, bo tutaj te 12 tyg. to dla mnie zart. W Szwecji podobno nawet ojciec moze wziac kilka miesiecy macierzynskiego. reasumujac, warto sie wymieniac roznymi uwagami, zeby wiedziec na co zwracac wieksza badz mniejsza uwage. Mysle, ze troche zdrowego obiektywizmu kazdemu sie przyda :tak:

:eek: na siku ? a tak rodzic w wodzie w domu tu mozna ? czy tutaj w domu to tylko w lozku ? nie wie ktos wiecej cos na ten temat? Ktos rodzil w basenie w domu ?

reklama
16 tygodni ale w tym 4 tygodnie PRZED porodem czyli de facto masz tylko 12 tygodni, a wiec mega lipa :no:
a tak jak ja juz muszę wziąć 6 tyg, przed bo tak mi kazała polożna, więc mam tylko 10.

Do góry