reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poród w Holandii 2011

Helou Helou!

Witam sie z fatalnym bolem glowy. Tak mnie wczoraj przewialo,ze dzisiaj dzisiaj nie nadaje sie do zycia....

MGD zawsze w takich sytuacjach chusta sprawdzi sie lepiej niz wozek :) ale wiem,ze Ty w chuscie nie chcesz nosic, a na nosidlo to mala Kausar bedzie musiala poczekac kilka miesiecy...
Moj mezulec tez ma obywatelstwo holenderskie, mala tez bedzie miala podwojne. Nie wiem jak to bedzie ze mna. Podobno przepisy maja sie zmienic w tej sprawie jeszcze w tym roku,ale w obecnej sytuacji braku rzadu w NL- nie wiadomo jak to bedzie :) Podwojne chetnie bym przyjela,ale do wyrzeczenia sie polskiego na razie nie jestem w 100% przekonana.

A spiworek boski! Ty to masz talent kobieto! Widzialam na blogu jakie cuda robisz!

Dziewczyny- organizujecie tutaj jakies forumowe zloty? Mieszkamy wszystkie stosunkowo blisko ( zreszta tutaj wszedzie jest blisko ) Ja wiem,ze wiele z was jest juz na ostatniej prostej :) ja jestem w dalszym ciagu na chodzie - i chetnie bym sie w wiekszym lub mniejszym gronie spotkala- obojetnie gdzie :)

Madziula85
to w koncu skad ten materacyk maz- z prenatala czy nie, bo juz sie pogubilam hehe :) rozsadna cena za materacyk to tak z 50 euro max mysle, ale co ja sie tam znam :) jezeli bedzie trzeba zaplacic wiecej to nie ma wyjscia. Ktoras z was ma z Ikei?

Ostatnia edycja:
reklama
Ayni nie przesadzaj, moj maly ma 4 miesiace, jaka ze mnie matka polka!? :-D

co do wkladek laktacyjnych to malo Ci pomoge, bo to indywidualna sprawa kazdej piersi ze tak powiem :cool2: mi np. przed porodem w ogole mleko nie wyciekalo, wiec nie musialam uzywac. po porodzie przez pierwsze 2 tyg nosilam czesto, a pozniej od czasu do czasu jak szlam na dwor a wial silny wiatr zeby piersi mi nie przewialo:dry: w sumie to mi sie przydalo z 60 sztuk. ale jak Tobie bedzie wyciekac juz przed porodem, to bedziesz tego potrzebowala wiecej... kup te 100 sztuk, najwyzej pozniej dokupisz jak braknie. tu w etosie jrest 30 sztuk za 2e..

z butelek mam tommy tippee 260ml, aventa 2 male 125ml i jedna duza 260ml, mam jeszcze chicco 150ml i zwykla z kruidvata (nie polecam). tommy tippee i chicco maja system anty kolkowy i imituja piers mamy. g*wno prawda za przeproszeniem :-D kolki i tak jak maja byc to beda:dry: i zaden odpowietrznik nic tu na to nie pomoze. Tomek odrzucil sam tommy tippee a z chicco nawet lyka nie chcial wziac. pije tylko z aventa. jak bedziesz karmic piersia to jedna butla starczy 125ml lub 150ml..
jedyna herbatke jaka noworodek moze pic to herbatka koperkowa (po 1 tygodniu).. ale nie zalecaja dawac dziecku ktore jest na piersi (ja dawalam od czasu do czasu jak mial mocna kolke). teraz kupilam rumiankowa (po 3 miesiacu) ale jeszcze nie dalam mu pic, zapomnialam o niej :-D

No bo debilne panie w okienku sa niedoinformowane.
Wg prawa mam prawo ze wzgledow religijnych miec zakryta glowa do zdjecia. Przy skladaniu wniosku,musze zalaczyc papierek potwierdzajacy zem muzulmanka...
Mialam takowy z ambasady Egipskiej...jako ze tam jest caly spis muzulmanow..logiczne nie?
No ale dla pani z okienka nie do konca. Kazala mi przyniesc papier z "kosciola", jako ze ambasada to organ swiecki. Na nic zdaly sie tlumaczenia ze Egipt to kraj muzulmanski,i tam ambasada jest na rowni z meczetem...
Poza tym,moj meczet jak kazdy w holandii,nie ma statusu prawnego do wydawania takiego dokumetu. Holenderskie prawo ich blokuje(np slub zawarty w meczecie wzgledem hol prawa jest niewazny)...
No ale pani sie uparla. Tak wiec wrocilam z niczym. Dostalam lewy papier z meczetu i dopiero moj wniosek byl przyjety :D

Po kazdej wizycie w ambasadzie przypominam sobie dlaczego nie wrice do Polszy :D
Nie wspomne o komentarzach rodakow w poczekalni ;)

Yokasta ja kupiłam uzywane łozeczko na marktcie z prenatala, i łozeczko i materac ale na stronie internetowej widziałam ze nowki sa baaardzo drogie, kilka moich kolezanek maja materace z ikei, sama miałam zamiar tam kupić razem z łozeczkiem ale potem znalazłam ten i tak jakos wyszło;)

mgd omg co za biurokracja...... a najbardziej rozwala mnie to, ze do ambasady duzo polaków przychodzi przed 9 a czynne od 9 no i do poczekalni sie nie dostaniesz bo otwieraja rowno o 9 :) i koczuja wszyscy pod brama hehehe mogliby chociaz za brame wpuszczać bo tak stać na ulicy to kiepsko ;)

MGD jakas masakra !!! Papier z "kosciola" :-Dwidzisz w Polsce jest tak, ze jak juz sie wylamujesz z poza szeregu, to zaden urzedas nie wie co i jak ma zalatwic , po prostu jakis dramat ! Dlatego ja nawet slubu w Polsce nie chcialam zalatwiac, bo to przeciez biurokracja polska by mnie zjadla. Jeszcze by mnie ktos skomentowal, ze po co sobie wzielam obcokrajowca skoro same problemy z dokumentami. Moja kolezanka brala slub z brazylijczykiem w Polsce i malo co nie poszla z torbami, kazdy urzedas chcial inne dokumenty tlumaczone na portugalski :/
Wiesz ja rozumiem, ze oni slubu religijnego nie uznaja , ale gdzies czytalam wlasnie ze wg prawa polskiego normalnie mozna miec zakryte wlosy do zdjecia w dokumentach ze wzgledow religijnych. Bardzo mi przykro , ze musialas sie tego nasluchac , no coz w kolejce pewnie sami swieci katolicy. I nie rozumiem, ona chciala zeby Ci w meczecie paszport wyrobili ?
:szok: Wspolczuje Ci, niektorzy polacy to naprawde, szkoda slow, wiesz kiedys jeszcze moze w 2008 roku ide ulica i idzie banda przyglupow z lidla i mysleli, ze ich nie rozumiem i zaczeli komentowac rozmiar moich piersi... Prymitywy co niektorzy naprawde, szkoda slow.

Yokasta, ja mam niestety wszedzie daleko bo mieszkam w prowincjii Zeeland , ale jakbys kiedys byla w moich okolicach to zapraszam na herbatke :)

Madziula85 dzieki ! Chyba jednak zostaniemy przy Ikei, i tak sie tam wybieramy w ciagu tego miesiaca na wieksze zakupy.

Mgd
wspolczuje tych starc z ambasada. Komentarze mowisz? tak na zywca przy Tobie? Buractwo sie szerzy niestety.
Tez sie musialam nalatac,natlumaczyc nazwozic dokumentow do PL,zeby zarejestrowac nasze malzenstwo w PL ( slub byl w NL ) i ciesze sie,ze mam to juz za soba... I tak u poloznych jestem w komputerze przy panienskim nazwisku obok slubnego- mimo,ze kazdy dokument jaki posiadam mam juz na nazwisko meza. Tlumacza sie tym,ze w razie rozwodu (!) nie beda musieli zmieniac nazwiska w systemie...:-D

Ayni
ja mam chyba cos ok.2 godzin do Ciebie jak sie nie myle :)

dziewczyny, mam niezla zagwozdke z wybraniem wozka. Nie usmiecha mi sie za bardzo wywalenie duzej kasy na wozek, bo zamierzam tez chustowac/nosidlowac. Nie wiem czy mam kupic wozek w PL przez allegro czy jednak cos tanszego tutaj. Jakie macie wozki? jakie typy? heeeelp :)

yokasta a gdzie ty dokładnie mieszkasz? jesli pisałaś to przepraszam , musiałam przeoczyć ale nie kojarze ;)

co do wózków to juz kiedyś obszernie omawiałysmy ten temat w drugim wątku ;) jeśli chcesz kupić tutaj dobry wózek ale nie za duże pieniadze to tylko maarktplaats, mozna znalesc wózki w naprawde dobrym stanie z dobrych firm;) ale jak masz okazje przywiesc to starczy ci i taki z polski za 1000 zł :) skoro i tak bedziesz "nosidłowac" :)

Madziula85 w zyciu przez tamten watek nie przebrne :) nie mam tyle czasu i cierpliwosci :-D
czesto kupuje fajne rzeczy przez marktplaats i rozgladalam sie tez za wozkami,ale te co sa to albo mi sie nie podobaja,alebo juz multum ludzi sie na nie czai :-D W PL chyba kupie juz wozek calkiem niezly za 1500 zl z tego co sie orientuje.
a mieszkam w Rijnsburg aktualnie, niedaleko Leiden.

yokasta , pewnie ze za 1500 kupisz w pl ;) ja jednak sie uparłam tutaj na wozek i zaden inny mi sie juz nie podoba :)

aaaa to coś kojarze ze pisałas :) ja jezdzilam tam autostradą do pracy albo czasem na noorwdijk przez rijnsburg ;) nie masz daleko do hagi ;)

reklama

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry