reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród w Holandii 2011

Madzia ale ja nie wspomnialam, ze chce paszport holenderski dla dziecka.
Dziecko bedzie mialo polskie obywatelstwo oraz tunezyjskie, mysle, ze wystarczy jedno europejskie.
Wspomnialam, ze M mnie namawia, na wyrobienie obywatelstwa holenderskiego, bo on rowniez chce wyrobic i uwaza, ze nam to moze sie przydac w przyszlosci... Ale zastanawiam sie nad tym, bo nie wiem czy mozna miec podwojne obywatelstwo , bo jesli nie to ja nie chce z polskiego rezygnowac, bo mam jeszcze "majatek odziedziczony" w PL.

reklama
kto wie, apropo paszportu, ile sie czeka wyrabiajac go w ambasadzie? chodzi mi oczywiscie o paszport dla maluchow. aniahaven pewnie bedzie wiedziala, ale nie wiem czy tu zaglada:confused:
TheHague wyrabiałam miesiąc temu paszport dla synka i czekałam tydzień, ale niedawno mój znajomy również wyrabiał paszport dla córeczki i czekał ponad 2 tygodnie, chyba zależy ile akurat mają wniosków.

aaaa to ja nie wiem jak ja czytam hahahahaha

kiedyś czytałam o tym ze sa 3 sposoby nabycia holenderskiego obywatelstwa, jesli nie urodziłas sie w nl i nie skonczylas szkoły ani zadne z twoich rodzicow nie jest holendrem to znaczy ze czeka cie proces naturalizacji a to oznacza wyrzeczenie sie polskiego obywatelstwa :) dlatego ja nie zamierzam wyrabiać holenderskiego ;)

Madziula, no wlasnie nie za bardzo mnie to urzadza ;> Moze MGD sie wypowie ? Ktore z was ma niderlandzkie obywatelstwo ? Oboje macie ? I czy wyrzekaliscie sie swojego ? Jak to bylo w waszym przypadku ? Mi M cos mamrotal, ze mozna miec dubla , ale powatpiewam w to, nie wiem tez czy on bedzie chcial zrezygnowac ze swojego. Ale nigdy sie tym nie interesowalam blizej totez nie szukalam informacji na ten temat. Jeszcze czuje sie Polka :-Di dobrze mi z orzelkiem na paszporcie, byle by nie byl to niemiecki orzel ani ruski :D
Madzia a w waszym przypadku nie wiem co chcecie robic z tym niemieckim, ale ja bym profilaktycznie dala dziecku dubla , kto wie co bedzie za 10 lat, moze Holandie szlak trafi , albo wielka woda zaleje , a Dojczland zawsze jakos sie kreci. Co ty na to ?

Sie wypowie :D

U nas W ma holenderskie obywatelstwo. Wiec mala automatycznie tez :)
W PL prawie,jesli oboje rodzicow sa polakami nie mozna miec podwojnego obywatelstwa.
Jesli zdecydowalabys sie na neutralizacje,musisz oddac swojego orzelka ;)
Ja bym to z checia zrobila ale koszta calej imprezy przerastaja korzysci ;)
W Egipcie prawo dziala inaczej,tam mozesz miec i 3,4 paszporty...

Kausar bedzie miala 3. Holenderskie,Polskie i Egipskie.

MADZIU ale wypas ten fotelik!!!! I cena jaka super!!

AYNI ja pochodze z samiuskich Mazur :D z Gołdapi,kolo Olecka :D

Ja koncze szkole i czekam na lepsze czasu, kiedy znowu bedzie mozna miec 2 obywatelstwa, Polskie i jeszcze jakies inne do wyboru:-D bo poki co to np. we wloszech mozna miec 2 paszporty, a w hiszpanii juz nie :nerd: tak opowiadala mi kolezanka z grupy ktora jest argentynka, pochodzenia wloskiego, a meza ma hiszpana haha:-D no i oni nie wiedza co zrobic jak dziecko sie urodzi, czy dac wloskie obywatelstwo i hol czy tylko hiszpanskie:confused: i maja straszny metlik w glowie, bo to nigdy nie wiadomo gdzie za pare lat sie bedzie, a chcieliby zeby dziecku bylo latwiej.

jak kiedys cos sie zmieni i bedzie mozna zachowac polskie to ja tez sobie zrobie drugie ;)

Ayni jesli chodzi o niemieckie.... w polsce figurujemy oboje jako polacy wiec rejestrując dziecko w pl automatycznie dostanie ono polskie obywatelstwo... jesli chodzi o niemieckie to musze sie dowiedzieć, poniewaz wiem ze napewno po matce dziecko automatycznie ma niemieckie a nie wiem jak jest ze strony ojca, jesli bedzie taka mozliwosc to wtedy musimy wystapić do niemieckiej ambasady o wydanie pochodzenia po ojcu ale haczyk tkwi w tym ze kiedys bylo tak ze zeby miec niemieckie po ojcu to musi byc z dwoch pokolen, dziadek i tato a moj maz ma po mamie ..... tylko musze sie dowiedziec czy to jeszcze aktualne czy o jakies konkretne roczniki chodzi :) :)

MGD to zobacz, faktycznie niedaleko stron mojego ojca!! Patrze na mapie to jakies 71 km! Jeju tam jest pieknie !! Bardzo chcialabym aby bylo nam dane kiedys tam pojechac. Ja sama bylam jako bobas 3 letni i pamietam tylko moja mame z miska nad brzegiem jeziora , to jedyne wspomnienie z tych wakacji :D Jak tam ladnie w Twoich stronach, puszcza!! Widze na zdjeciach ten stary wiadukt, to u Ciebie w miescie konkretnie?
No to ladnie bedzie miala Kausar, od wyboru do koloru!! Hahaha :) Mozna powiedziec, ze swiat ma w rece :p

The Hague, potrzebuje Cie, jako doswiadczona matke polke. Powiedz mi jak to jest z tymi wkladkami, brac 100 sztuk ? Laktacyjne w sensie ze ? Nie bedzie za duzo ? I pisalas kiedys o buteleczkach Tommy Tippee , ze dobre, mam juz 1 z aventu z blije doos, ile mam jeszcze dokupic i jaka pojemnosc ? Zaznaczam, ze pokladam nadzieje w karmieniu piersia, ale ile trzeba miec butli i jaka pojemnosc ? Jakie herbatki pije dziecko/niemowle ? Pomozesz ?

Ostatnia edycja:
AYNI ja nie doswiadczona mama,ale osluchana :p
Wkladki zaleza od tego jak mleczarnia bedzie dzialala..jednym kapie,innym leci..mozesz wziac ta 100..za taka kase...

Butelki mam 3. Z tych boxow. I nie zamierzam dokupowac poki nie bedzie problemow z karmieniem..

Z tego co mnie uczono,dziecka sie nie dopaja. Cycuch jest jako pokarm i picie. W gre wchodza ewentualnie herbatki na kolki(choc ja stawiam na kropelki i woreczek na brzuszek)

A Mazury pieeekne sa. Teskno mi di moich krajobrazow :) moje miasteczko lezy blisko tego wiaduktu co ogladalas :) magiczne miejsce :)
Mam przebiegly plan pojechania tam juz w trojke ;) (nie bylam 5lat!!)

MADZIU to trzeba bedzie sie umowic na jawe pod ambasada :D
Apripos paszportow,jakies 4 msc temu tez wyrabialam sobie na nowe nazwisko...boszzzz ile bylo ptoblemow z moja chustka na glowie...

reklama
mgd mowisz i masz, ja nawet jesli bede wyrabiac pozniej paszport niz ty to i tak moge podjechac jakby co :)

a dlaczego miałas problemy z chustaą?? ze niby co???

Do góry