reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród w Holandii 2011

Madziula dokladnie>U nas sie sprawdzilo jak widzialam w sklepach to to mi sie bardzo podobalo ,bo taki maluch na kolderke to naprawde za maly.Rogi kocyka mozna wlozyc pod materac i dziecko sie nie rozkopie nie przesunie .Oczywiscie uklada sie malucha na dole lozeczka .ja tez myslalam ze u gory ale pani kramzorgowa pokazala mi taki sposob.zeby dziecko nie wslizgnelo sie pod kocyk

Fajny masz suwaczek:-)

reklama
Kurde laski, ile ja dzis czasu spedzilam na to, zeby cale forum nadgonic, M w tym czasie na rowerku zdazyl dojechac do miasta i sklepy obczaic haha.

Nana Chu, kurcze szkoda, ze nie widzialam, ale mam znajoma, ktora rodzila w Tunezji , oczywiscie w prywatnej klinice i bardzo jej sie podobalo. Z ta depilacja to faktycznie tak jest, bo generalnie w tych krajach lepiej jest miec "gladko"
:-D ze wzgledow higienicznych i estetycznych , tak samo depiluja przed slubem cale cialo i robia tam rozne zabiegi pielegnacyjne typu Hammam z peelingami , klada naga panne na kamieniu w lazni i tam nacieraja pod taka wielka piana, koniecznie sprobuje jak tylko tam polece.
A co do np islamskich tradycji to okolo 7 dni po urodzeniu dziecka goli sie jego glowe i wage tych wloskow ocenia sie z waga srebra i rownowartosc tej kwoty daje sie biednym w okolicy jako jalmuzne . Zabija sie rowniez baranka i robi rodzinna impreze , gdzie zbiera sie dla dziecka pieniazki na jego uposazenie :) Czesc miesa ofiaruje sie rowniez biednym. Generalnie duzo maja obrzedow i tradycji zwiazanych z narodzinami dziecka w rodzinie, np 40 dni po pologu kobieta ma swieto oczyszczania i znow jest okazja do swietowania.
Moze bedzie nam dane przyleciec do Tunezji okolo 2 mies po urodzeniu, wczesniej chyba linie lotnicze nie zezwalaja na podrozowanie... Wiec sama sie przekonam.

A moze ktoras z was latala juz z noworodkiem ? Kiedy najwczesniej mozna ?

Witam wszystkich:)
uff goraco jak cholera... caly dzien sama juz mi sie nudzi. Moj B. w pracy i niewiadomo kiedy skonczy:/

Moj maluszek dzisiaj nadrabia zaleglosci i kopie jak oszalaly:)

Ja kupilam kocyk i tesciowa wysala mi rozek wiec nie bede narazie kupywac zadnych poduszek i kolderek...
W bloku mamy tak goraco ze nawet po wylaczeniu ogrzewania jest straszna duchota...
Jak zaczna sie chlodniejsze dni to pomysle o kolderkach:)

Heja,
Rozplywam sie...bylismy w Baby Dump odebrac paczke dla dziecia :) znalazlo sie tam pare fajnych rzeczy :)

Ja tez nie zamierzam kupowac kolderki..tak jak pisalyscie,rozek na poczatek(pozniej moze sluzyc jako przykrycie), spiworek i/lub kocyk.
Nad ochraniaczem sie zastanawialam,ale wstrzymam sie..czytalam troszke i jednak nie jest to do konca bezpieczne :( poczekam az mala zacznie obijac sobie glowe i wtedy pomysle hahahha

AYNI my planujemy lot z 2 miesieczna Kausar-na Eid. Bedziemy to jeszcze konsultowac z lekarzem,ale z doswiadczenia kolezanek-male dzieci bardzo dobrze znosza loty :)

Halo MGDq! A powiedz moja droga co tam daja w tym Baby Dumpie i co trzeba zrobic, rejestracja czy cos ?
Ja poszlam tropem The Hague i poszperalam w necie , faktycznie na poklad wpuszczane sa dzieci od 7 dob zycia, wazne aby nosek nie byl zatkany oraz aby dziecko bylo zdrowe. Wyczytalam tipy, ze zaleca sie podawac cyca badz cos do picia podczas startu i ladowania, aby dziecko zajac na ten czas. Podobno takie maluszki caly lot sa w stanie przespac. Ciekawe natomiast jak licza za bilet z takim maluchem.

W takim razie moze polece tez cos kolo miesiaca- dwoch, bo pomimo naszych checi nie damy rady juz chyba w tej ciazy. W sumie moze i lepiej, bo w te upaly to tez nie bardzo, afrykanskie temperatury nam dopisuja ostatnio w Europie
:-)

AAAA dziewczyny, jeszcze jedna sprawa, dostalismy troche takich jakby paskow bawelnianych dla dziecka , zupelnie nie mam pojecia do czego to sluzy, jak nie bedziecie wiedzialy, to wam zdjecie wstawie . M dostal i ktos mu powiedzial ze to do owbijania, ale on myslal , ze ja bede wiedziec, wiec nie dociekal
:baffled: Wiecie moze co to jest ??

Moze sie komus przyda;:tak:

Taką ulotkę dostałam kilka dni temu w samolocie (lecąc bez dziecka co prawda)
arturzasada.pl/2010/07/prawa-pasazerow-linii-lotniczych-podrozujacych-z-dziecmi/
Co do zabierania napojów, to generalnie przysługuje możliwość wniesienia ich, w tym wody do samolotu. Ilość jednak nie jest chyba nigdzie określona. Kiedy leciałam w lipcu do Damszku , na Okęciu bez najmniejszego problemu wniosłam chyba z 8 butelek (w tym 4 butelki wody Nestle dla dzieci, z dziubkiem, pojemność chyba 0,33 l oraz butelki Aventu z soczkami). Na Okęciu nikt nie robił problemu i nic nie kazali mi próbować, otwierać itp. Ale Austriacy (w Wiedniu była przesiadka) już nie byli tacy uprzejmi i zabrali mi mniej więcej połowę i kazali wywalić. W drodze powrotnej też zero problemu z Damaszku do Wiednia, kilka butelek miałam wręcz na widoku. Ale w Wiedniu powtórka, i znów wywalanie butelek przy bramkach security.
Ogólne przepisy mówią o wnoszeniu do w sumie LITRA płynów, w pojemnościach nie większych niż 100 ml (czyli 10 takich butelek, kremów, perfum itd). Napoje dla dzieci są dozwolone, ale bez przegięć (czyli np nie butla 1,5 l bo taką na pewno zabiorą)

Jesli chodzi o pierwszeństwo, to przysługuje Ci pominięcie kolejek do odprawy i security check i masz pierwszeństwo wejścia do samolotu. Przy czym w czarterach , mogę sie mylić, taką usługę trzeba chyba dodatkowo wykupić (w tanich liniach tak własnie jest).
Aha, i nie licz na życzliwość i wyrozumiałość kolejkowiczów na którymkolwiek etapie. Niestety matki z dziećmi są zwykle niewidzialne bo każdy się spieszy na swój samolot. Masz prawo iść bez kolejki i nie musisz nikogo za to w kolejce przepraszać ani pytać. Jeśli Cię to stresuje, przy odprawie bagażowej poproś personel, który pójdzie z Tobą do security i tam Cię wpuści bez kolejki.

I jeszcze taki link ; http://www.fly4free.pl/latanie-z-dzieckiem-ryanair-wizz-air-lot/

AYNI w BD zeby dostac ta paczke trzeba sie w necie na ich stronie zarejesttowac,wydrukowac kupon i tadaaa :)
A w srodku bylo:
•maskotka foka,
•sliniaczek
•body na ramiaczka z napisem "I love mama"
•smoczek avent
•pudelko na male chusteczki do pupy
•zestaw gumowych lyzeczek do karmienia
•2 kubeczki do picia z dziubkiem
•bon na 5€ na ubranko
(te lyzeczki,kubeczki i pudelko sa bezmarkowe)

co do lotu,to tak jak wyczytalas,podczas startu i ladowania trEba dawac ssakowi cos do picia(butelka,cyc),ale rowniez podczas lotu gdyz powietrze na pokladzie jest bardzo suche.
Ceny biletow sa zalezne od linii. My latamy Swiss,i za takiego malucha placi sie 10% ceny normalnego biletu.

A te bawelniane paski to chyba wiem co to. :D dostalam takowe od tesciowej,zeby pepuszek zakryc ;)
Tam sie je chroni jak najwiekszy skarb hahah o wietrzeniu nie slyszeli ;)

Ostatnia edycja:
reklama
AYNI w BD zeby dostac ta paczke trzeba sie w necie na ich stronie zarejesttowac,wydrukowac kupon i tadaaa :)
A w srodku bylo:
•maskotka foka,
•sliniaczek
•body na ramiaczka z napisem "I love mama"
•smoczek avent
•pudelko na male chusteczki do pupy
•zestaw gumowych lyzeczek do karmienia
•2 kubeczki do picia z dziubkiem
•bon na 5€ na ubranko
(te lyzeczki,kubeczki i pudelko sa bezmarkowe)
Ja dostałam skąś reklamę-książeczkę z Baby Dump i tam był już kupon do odbioru paczki, a że bylam w Utrechcie u arboarts to od razu skorzystalam.
MDG - ja mam to body z napisem "I love papa" :-D

Do góry