reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poród w Holandii 2011

Pomoc poporodowaOpieka poporodowa .Ważne jest, abyś była dobrze przygotowana do porodu. Odpowiednie przygotowanie możesz zdobyć podczas kursu w ramach szkoły rodzenia, a także czytając o porodzie lub rozmawiając o nim z położną, lekarzem rodzinnym lub ginekologiem. Z wyprzedzeniem pomyśl o swoich życzeniach i oczekiwaniach związanych z porodem i omów je. Pomyśl przy tym, czego oczekujesz od osób nadzorujących poród i jak masz zamiar poradzić sobie z bólem podczas porodu.Opieka poporodowa oferuje wsparcie pod względem opieki nad matką i dzieckiem, zalecenia, wskazówki i objaśnienia, dba o dobrą higienę i kilka podstawowych zajęć domowych. Opiekunka poporodowa stwierdza bieg wydarzeń w okresie pologu, aby w ten sposób móc poinformować położną o jego przebiegu . Jeśli poród przebiega prawidłowo, opieka poporodowa trwa 49 godzin przez 8 dni.Jest to pakiet podstawowy. W zależności od indywidualnej sytuacji ilość godzin może zostać dodana lub odjęta.Minimalna ilość opieki poporodowej wynosi 24 godziny w ciągu pierwszych 8 dni połogu ( 3 godziny dziennie). Opieka poporodowa jest obowiązkowa !Zazwyczaj należy zgłosić się przed 16 tygodniem ciąży do swojego towarzystwa ubezpieczeniowego i podać, która organizacja będzie udzielać pomocy poporodowej. W innym przypadku możesz zadzwonić od razu do wybranej przez ciebie organizacjiFinanseOpieka poporodowa została ujęta w podstawowym pakiecie ubezpieczenia zdrowotnego i zostanie wyrównana przez ubezpieczyciela. Każda organizacja oferująca opiekę poporodową jest zobowiązana do stosowania własnego wkładu, którego zakres jest każdego roku ponownie ustalany przez Ministra Zdrowia,własny wkład wynosi około € 3,90 za godzinę. Jeśl masz uzupełniające ubezpieczenie, wówczas zostanie zwrócona część własnego wkładu. Prosimy zasięgnąć pod tym względem informacji u ubezpieczyciela. Koszty zostaną bezpośrednio rozliczone z ubezpieczycielem, za wyjątkiem wkładu własnego. Przesłana będzie wtedy faktura.

reklama
Nana, wiesz, po raz kolejny nie bardzo rozumiem...
Wnioskuje po Twoim poscie, ze polozna bierze czapeczke Tymka, wyrzuca ją do kosza, a Ty nie reagujesz? :eek::sorry: chyba cos zle zrozumialam, a jesli tak, to prosze wytlumacz.

W ogóle przy okazji dzisiejszej wizyty, zszokowałam swoją położną tatuażem na pół boku. Tak mnie maca maca, Majka ją kopnęła, potem popatrzyła a tu tatuaż na pół boku :rofl2:. Dodam, że u mnie 95% personelu w przychodni, to muzułmanki. Ona tak patrzy i pyta: co to? A ja, że no... anioł. A ona cisza ;-).

To bylo tak ,ze ja jeszcze rodzilam a on poszla przygotowac rzeczy dla Tymka.Dlatego nie moglam zareagowac .Robila to w tym samym pokoju ,moja koszule po porodzie tez wyrzocili.Tymka po porodzie zabrali do inkubatora a mnie szyli ,prysznic i dopiero pozniej zobaczylam go i mial wszystkie ubranka swoje ale czapeczke szpitalna.wiem ,ze im sie nie podobala bo byla ze sznurkami ,kupilam ja w pl i tylko takie mieli dla noworodlow.pozniej maz pojechal i kupil inne czapeczki takie dla wczesniakow.Pytalismy gdzie sa nasze rzeczy oni tylko wzruszyli ramionami ,ze pewno wyrzocone ,bo lozko bylo juz przebrane i ze zapytaja i do dzis nic nie wiem.No ale moze sobie zmyslilam.SENCILLA dodam ,ze widzialam ta czapeczke jak wyciaga z torby bo robila to zaraz obok.

ASTRID te info ktore wam podalam to sa ze stronki ktora wkleilam wczoraj o polskiej poloznej.Ona na swojej stronie pisze o tych wszystkich sprawach zwiazanych z ciaza ,porodem i opieka po porodzie.

Ostatnia edycja:
Astrid masz tatuaz? :D ja tez chcialam miec, ale zawsze cos bylo nie po drodze do salonu tatuazu :-D albo jak juz bylo po drodze to nachodzily mnie chwile zwatpienia :D

Astrid masz tatuaz? :D ja tez chcialam miec, ale zawsze cos bylo nie po drodze do salonu tatuazu :-D albo jak juz bylo po drodze to nachodzily mnie chwile zwatpienia :D

Ponoć dobry salon jest na Scheveningen i jest prowadzony przez Polaków :-)

Czyli, że mam nie brać czapeczki do szpitala? Mam taką śliczniusią z misiowymi uszkami i sznureczkami do zawiązania pod brodą.

nana19 ja bym zareagowala jakby ktos wyrzucal moje rzeczy do kosza :eek: przeciez sa MOJE i ja za nie zaplacilam.. a napewno gdybym ja nie zareagowala to napewno zrobil by to moj facet. Twoj maz byl z Toba, on w ogole sie nic nie odzywal??:eek:

ja mialam swoje ubranka, czapeczki wiazane, i Tomek byl ubrany we wszystko co ja przynioslam. a ubierala go asystentka - holenderka..

Astrid ja mam niedaleko domu jeden salon holenderski, ten facet juz robil mi piercing a mojej kolezance tatuaz wlasnie, to pewnie tam bym sie wybrala :)

reklama
Dziewczyny zrozumcie sytuacje ,ja rodze porod nie pzrebiega pomyslnie.Tymek urodzil sie i zabrali go do inkubatora a maz poszedl z nim.W innej sali go ubierali ,gdy ja go zobaczylam to juz ubrany byl.Maz poszedl i pytal ale lozko juz bylo sprzatniete ,kosze oproznione ,nam sie dziecko urodzilo i lezalo w inkubatorku ,skupilismy sie na nim.Trudno maz kupil mi nowa koszue i nowa czapeczke Tymkowi.

Do góry