reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poród w Holandii 2011

Iskierka, tego nie wiedzialam, generalnie ciezko mi jest sobie to na ta chwile wyobrazic, ale pewnie jak sie jeszcze bardziej zaokragle to napewno pojme w mig Twoje nauki!

Madziula ik ben helemaal rustig. Ik luister naar rustgevende muziek en gewoon geniet van niets.
:-) ;)

Haga ja sobie pozwole zignorowac Twoje zaczepki pt 'nie mow mi, ze Ci czegos zazdroszcze' bo to takie dziecinne, nie na moim poziomie troche. Ja tutaj nie jestem po to aby mi ktokolwiek zazdroscil i ja nikomu nie zazdroszcze , bo nie mam czego, jestem zadowolona ze swojego zycia. Jestem na forum do wymiany pogladow na temat ciazy i macierzynstwa w NL ale na poziomie , nie aby odpowiadac na czyjes dziecinne zaczepki czy jakies kiepskie aluzje.​

Ostatnia edycja:
reklama
Juz odpisalam, ja troche z opoznieniem bo czytam tu i owdzie i jak zwykle mam 10 tabulatorow otwartych w przegladarce. Widze, ze towarzystwo z naszej kawiarni sie juz wykruszylo i poszlo spac, ide i ja ! Dobranoc lejdis!!

Aaaaaa ale sie rozpisalyscie!
Wcielo mnie na troche...dzisiaj minal rok od smierci mojego synka i smety mialam :(

Przeczytalam Was od deski do deski :)
Forumowego dzidziusia ogladalam z 15 minut hahah GRATULEJSZYN!!!

Tyle tegi ze nie wiem co pisac...

CYCOLE :) walkowalyscie temat dosc dlugo i ciesze sie ze ja startowalam z wkleslego A hahah teraz mam porzadne C i dobrze mi z tym ;)
A staniki do karmienia nosze juz od jakiegos czasu(mam z H&M), poniewaz nie przyzwyczajona jestem do drutow i fiszbin :) a te takie bawelniaki fajne ;)

LOOODYYYY o matko ja to mam hopla na punkcie sorbetow..uwielbiam...moglabym caly dzien na tym przezyc. Ba!cala ciaze!

Kilogramy...taaaa...ja mam juz 16na plusie..ale wmawiam sobie ze przez moj wzrost tego nie widac hahah

ASTRID spakowana juz???

ISKIERKO jak sie czujesz?? U mnie powrot spojenia i znowu jak kaczucha chodze,czyt.turlam sie ;)

MADZIA jak ty z wyprawka stoisz??

NANA wlos sie jezy na teb Twoj opis porodu...straszne co przezylas ale dzieki Bogu Tymus caly i zdrowy.

Dziewczyny...mysle ze nie ma sensu dyskutowac gdzie jest lepiej..to bledne kolo. Ile nas,tyle doswiadczen i opinii...
I powiem Wam w sekrecie ze nie ma IDEALNEGO systemu sluzby zdrowia :)
Ja na ten przyklad wole swojego rodzinnego w PL(zawsze szuka przyczyny dolegliwosci) ale specjalistow wole holenderskich ;)

BERNADETKA zdaj relacje jak poszlo Ci z tlumaczem :)

My mielismy kontrole w poniedzialek :)
Malutka wazy 1200gram i lezy nieustannie glowka w dol,nie oszczedzajac matki spojenia :)
Wszystko cacy,szyjka dalej dluga i zamknieta. Uff!
Bakterii nie wychodowali!! Czyli dalej nie wiadomo skad te skurcze...widac taka moja uroda..

I pytanko mam standardowo. Czy w wiatrakowie robia wymaz przed porodem??

Milej nocki lachony :D

ISKIERKO jak sie czujesz?? U mnie powrot spojenia i znowu jak kaczucha chodze,czyt.turlam sie ;)
Kochana - bez zmian. Mała leży głowką w dól a ja chodzę jak kaczka - podobnie jak ty. Do tego dochodzi koniecznośc wizyty w toalecie - srednio raz na godzinę, bo dzidzi ciśnie mnie główką na pęcherz.
No i dziś powrót nie przespanych nocy........ Połozylam się o 24.00 i przeleżalam 2 h. Potem poszlam po laptopa do salonu...

Ja już spakowana, mogę rodzić. Jak czegoś nie mam to mi Mąż przywiezie. Daleko do szpitala nie mamy :-D. Teraz zaczynamy ogarniać sprawy pt. rzeczy dla Majki po porodzie, tzn. łóżeczko, materacyk etc. Zaczynam mieć lekki stres, ale no nic nie poradzę na to, urodzić trzeba :sorry2:.

MGD no odezwalas sie.Wiesz ja nie chce sie klocic na rzaden temat a juz napewno nie zmieniac czyjejs opinii skoro zdecydowal gdzie chce rodzic. Tak jak kiedys napisala AYNI gdyby nie to co przezylam w ciazy ,w czasie porodu i przez rok leczenia dziecka tutaj to pewnie tez jak inne kobitki byla bym zadowolona z opieki tutaj.Ja zwyczajnie sie tu spazylam i patrze teraz na warunki porodowe zupelnie inaczej ,wystroj sali itd. to dla mnie sprawy drugorzedne teraz patrze co lekarze moga dla mnie zrobic ,jak mi pomoc. Decydujac sie tu na kolejna ciaze i porod mosialabym pogodzic sie z tym ,ze nic dla mnie nie zrobia by podtrzymac ciaze , no i mosze liczyc sie z tym ,ze znow uzyja na moim dzicku proznociagu,bo mam skrzywiona miednice i ortopeda zaleca mi porod przez cc.MGD najwazniejsze ,ze te skorcze nie powoduja skracania szyjki ,tak trzymaj:-) i ja trzymam za ciebie:-)

AYNI ja pamietam ze w 25 tyg mialam 11 kg na + i lekarka w pl byla tym zaniepokojona no i juz w 5 m puchly mi dlonie ,jedna stopa.Lekarka zalecila mi picie wody miner.zamiast sokow ,odstawienie cukru .slodyczy ,ograniczenie soli.Nie jadlam tez zwyklych makaronow ,ograniczy tzreba ryz ziemniaki ,banany odstawic ,platki kukurydziane.Chodzi o to by wyeliminowac zywnosc wysoko przetwozona i taka ktora ma latwo wchlaniajace sie weglowodany np.banany.

Ostatnia edycja:
Ja już spakowana, mogę rodzić. Jak czegoś nie mam to mi Mąż przywiezie. Daleko do szpitala nie mamy :-D
Ja sobie wczoraj uzmysłowiłam, że w razie "W" to mam niewiele, a napewno nie to co bedzie mi niezbędnie potrzebne...
Musze wyprać i wyprasowac ciuszki, kupić koszulę nocną rozpinaną, kapcie (te co mam w domu to musze już i tak wyrzucić), wkladki laktacyjne, wielkie podpaski, pampersy dla małej...
Co z tego, że coś mi w szpitalu podobno dadzą (wkladki, podpaski czy pampersy), jak musze mieć też coś i w domu, po powrocie ze szpitala. Niestety, akurat teraz mąż mi tego nie kupi - nie jesteśmy w PL...
no i juz w 5 m puchly mi dlonie ,jedna stopa.Lekarka zalecila mi picie wody miner.zamiast sokow ,odstawienie cukru .slodyczy ,ograniczenie soli.Nie jadlam tez zwyklych makaronow ,ograniczy tzreba ryz ziemniaki ,banany odstawic ,platki kukurydziane.Chodzi o to by wyeliminowac zywnosc wysoko przetwozona i taka ktora ma latwo wchlaniajace sie weglowodany np.banany.
Mnie puchna kostki od kilku dni, a dziś w nocy popuchły mi place u dloni. Wode mineralna pije własciwie zawsze, w dużych ilosciach. Sok pijam do obiadu - szklankę. Banana jem jednego na 2-3 dni. makaronu prawie wcale - jedynie do niedzielnego rosołu. Ryż i ziemniaki na przemian, ale to tez nie codzień - wczoraj mialam leczo więc ani ryżu ani ziemniakow.
Ech, sama już nie wiem co mam jesć - i tak spuchne :-D

Mnie to pani doktor zalecila by nie utyc za duzo no i cukier mialam kiepski .No a jak popatrzylam ile te soki kartonowe maja kalorii to podziekowalam.Utycie w ciazy to nie tylko problem kosmetyczny ,latwiej wtedy o komplikacje.Zalecila mi poprostu diete cukrzycowa z niska zawartoscia weglowodanow ale i tak wygladalam jak wieloryb na plazy :-D

Ostatnia edycja:
reklama
Zalecila mi poprostu diete cukrzycowa z niska zawartoscia weglowodanow.
Rozumiem. Ja nie mam problemow z cukrem, nigdy zreszta nie mialam. Ogólnie od dziecka mam tendencje do tycia i tyję w kazdej ciazy niezaleznie od tego co i ile zjem.
Puchne tez zawsze pod koniec - więc chyba czas sie szykować...

Do góry