reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poród w Holandii 2011

MADZIULA bede bede :) i nie opuszcze Was az do smierci :d

NANA dzieki :* zapytam sie jeszcze dohtorka swojego w poniedzialek i coz,bede lykac...a czy orientujesz sie czy mozna dostac Omega w tabletkach? A nie w kapsulkach zelowych?

reklama
MGD juz wczesniej podawalam linka do tych tabsow tutaj jest taki kompleks roznych witamin i mineralow plus dopelnienie na Omega3 , osobna tabletka, sprawdzalam sklad , nie ma zelatyny.

Nutrilon Zwangerschap&Borstvoeding 60st - De echte 24-uurs drogist

Ale jesli juz masz kwas foliowy to taniej Ci bedzie kupic zwykle kapsulki Omega3 visolie , w kazdej drogerii.. Wiekszosc z nich to takie przezroczyste kapsulki w olejem w srodku , sa prawie wszedzie, napewno z jedzenia nie dasz rady uzupelnic wszystkiego :(

Dzieki Ayni :)

Witamin zmieniac juz nie bede bo wlasnie zaczelam nowe opakowanie gravitamonu. Akurat do konca ciazy starczy :)

Poszykam w drogerii omega ale moze beda mieli cos bez zelatyny..
No i zapytam lekarza bo w tym artykule od NANA napisane jest ze dzienna dawka nie powinna przekraczac 1g...

Ayni pisalas ze ktos tam od Ciebie zostawil raz dziecko po 4 miesiacach... to ja do szkoly chodze, teraz jeszcze do pracy hehe, raczej nie wyobrazam sobie takiego siedzenia w domu i izolowania... choc strasznie za synkiem tesknie.. ;/

dziewczyny troche mnie dziwi ze nie bierzecie witamin, przeciez tu chodzi o zdrowie waszych dzieci... :szok:

The Hague, moja znajoma z polski, ale w Polsce to juz chyba tak jest, skazany na szolszeng :D jak sie idzie na L4 w 4 miesiacu ciazy i sie chucha i dmucha nie wychodzac z domu, a potem oczywiscie polskie mamy tez szybko nie wracaja do pracy (bo to nie ma miejsca w zlobku, albo praca tylko na 8-10 godzin, w sumie czasem im sie nie dziwie, bo w polsce nie ma tyle mozliwosci co tutaj, jakis part time, czy 1,2 w tyg wyjscia do pracy) ale generalnie od matek sie jakos wymaga zeby siedzialy w domu z dziecmi, bo jak juz wyjda gdzies z kolezankami bez dziecka, to sie mowi, ze lataja , ze sie dzieckiem nie zajmuja itd. Druga sprawa jakies nadopiekuncze sa troche moim zdaniem ja to tak widze. Ja wiem, ze matce ciezko zostawic dziecko, ale wyjscie z domu na 4,5 godzin to normalna sprawa, tatus niech sie przyzwyczaja do roli ojca a nie tylko nalewa wody do wanienki wieczorem :D

MGD wiekszosc z nich albo nie ma zelatyny albo maja visgelatine, czyli zelatyna pochodzenia rybnego - halal.

Ayni masz racje, tatusiowie tez musza pobyc troche z dziecmi.. ja Tomka zostawilam na 3 godziny z moja mama juz 2 tyg po porodzie i jakos nic sie nikomu nie stalo i nikt do nikogo pretensji nie mial. nie ma sensu zamykac sie w 4 scianach.

mgd ja bym sie nie pytala lekarza odnosnie omega ,bo oni tu nie uwazaja za wazne brac witaminy ,jedynie folik na poczatku.Mozesz tez pic tran jest bardzo zdrowy i tez zawiera omega:-).Ja daje tran Tymkowi ,w plynie ,bo jest tez w kapsulkach.

Hmmm
No niby tak, ale czytalam wczoraj troche na ten temat i w wiekszosci jest jednak napisane zeby branie suplementow konsultowac z ginem... Czy witaminy w ciąży są konieczne? | Prowadzenie Ciąży Wrocław

Apropo tranu-w tym artykule co wklejalas jest napisane :"Przyjmowanie tranu w ciąży lepiej wcześniej skonsultować z lekarzem ginekologiem."

Przyznam sie Wam ze sceptycznie do witamin podchodze(omega mnie przekonaly).....skoro moja morfologia jest bardzo dobra,to tak na logike-wszystkiego mam pod dostatkiem nie??

Kiedys pytalam lekarza co i tych suplementach mysli.. No i odpowiedz byla jasna-w wielu przypadkach sa zbedne i jest to tylko nakrecanie przemyslu farmaceutycznego...

Zglupialam...

mgd ja sie z toba zgodze, bo suplementy diety maja zawartosc duzej ilosci witamin a nie zawsze kazdej nam brakuje, mozna jedna uzupełnić a druga przedobrzyc i skutek bedzie odwrotny niz porzadany :) zanim byłam w ciazy to mnie chcieli namowic na witaminy do picia i wlasnie wtedy sporo sie dowiedzialam na ten temat ;)

bede i tak nie dlugo i ginekologa to jeszcze zaczerpne porady na ten temat :)

reklama
Wiecie generalnie ja przed ciaza tez myslalam,ze nie bede brac witamin, ze one sie nie do konca przyswajaja i ze to pewnie nagonka koncernow farmaceutycznych. Oczywiscie mozna przebyc ciaze bez suplementow, ale... dziecko pochlania najpierw wszystko czego potrzebuje , pozostawiajac matke wylowiala z jakichkolwiek witamin... Takze generalnie witaminy bierzemy dla siebie, nie dziecka, dziecko potrzebuje podczas ciazy duzo kwasu foliowego. Pewnie nie raz slyszalyscie , ze w ciazy psuja sie zeby, albo kobiety cierpia na roznce nieprzyjemne dolegliwosci ; dlatego wlasnie bierzemy witaminy i mineraly, zeby przez ciaze nie wyjalowic sie z wapnia i innych potrzebnych nam skladnikow. Skoro baby pozera wszystko nam naprawde niewiele zostalo.

Czytalam rowniez artykuly jak w naturalny sposob sie zaopatrzyc w brakujace 'pierwiastki' niestety nie wiem jakbym musiala sobie gotowac zeby zaspokoic zapotrzebowanie w ciazy.
A co do poloznych tutaj, to powiem wam, ze maja rozne podejscie , tak jak i same holenderki. Niektorzy mysla, ze witaminy nie sa potrzebne, niektorzy zalecaja, tak samo jak lekarze w Polsce. Takze do was nalezy wybor czy checie brac czy nie, dziecko i tak sie urodzi zdrowe, ale nie wiem jak po porodzie z kondycja zebow, wlosow, skory i wszystkiego innego,czego nie widzimy w srodku.

Ja moze akurat mam szczescie, ale nie cierpie w ogole z powodu ciazy i ciesze sie piekna cera i wlosami (ponoc nie wypadaja tak w ciazy) i w ogole nie bywam zmeczona czy rozstrojona . Nie wiem na ile pomogly mi witaminy i mineraly, a na ile madrzejsza i bogatsza dieta. Poki co wazne ze ta kombinacja dziala i zabki tez sie maja dobrze.

Do góry