reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poród w Holandii 2011

Kurcze no, nigdy połozna nie mowila o zadnych witaminach wiec uznałam ze tak ma byc :)

Kwas foliowy biore caly czas bo zauwazyłam ze jak tylko zapominam go brac to odrazu wyskakuje mi opryszczka na ustach bo uchodzi ze mnie wit B, wiec biore nadal ale kupie te witaminy :)

a co do laktatorow to mi kazdy poleca elektryczny ;)

reklama
Achhhh jak bym soboe pojadla watrobki...i krewetek mmmm i sushi...hahah
Po porodzie sobie odbije ;)
AYNI ja za 100 tabsow Gravitamonu place 17€!!!
Ale tak jak mowilam,raz lykam raz nie. Dopoki morfologia jest gites sie nie martwie ;)

Aaaaaa kto ma lody na zbyciu?? Magnum najlepiej??? :D
Kochana widze , ze mamy takie same smaki. Ja wariuje na punkcie watrobki, zawsze robilam watrobke egipskim sposobem smazona na oliwie z pomidorami i cebulka, troche cuminu , pieprzu i kardamonu jeszcze ze swiezym chlebkiem, achhhh marzenie ;p lezy w zamrazalniku, ale skoro ja nie moge jesc, to moj tez sie nie pali, bo chyba ciaze przechodzimy razem i on nie chce jesc, czego ja nie wiem. (co wiecej przytyl w mojej ciazy prawie tyle co ja i czasem skarzy sie na mdlosci, czytalam ze cos takiego moze wystapic u facetow :-D no nie moge , ciaza urojona)
Co wiecej chodzi za mna surowa ryba , wedzona, male osmiorniczki, saladka z kalmarow i krewetek mmm i inne cuda. Lody oczywiscie tez Magnum z karmelem albo migdalami :D Poezja . Ale na targ po mule sie wybiore w nastepnym tygodniu i napewno beda.

Madzia kup kochana, bo my czasem same nawet mozemy nie wiedziec, ze nam czegos brakuje, tutaj wkleje Ci artykul na temat niedoborow zelaza w ciazy ; zelazo wplywa na krew oraz dobry rozwoj lozyska, dlatego suplementy sa niezwykle wazne w ciazy :

Bloedarmoede | Mama en Zo

Co wiecej w tym artykule jest napisane, ze nawet niewielkie niedobory wplywaja na nasze samopoczucie, zmeczenie , drazliwosc, przyspieszona akcje serca, bole glowy czy tez mroczki przed oczami.

Co do laktatora, to ja tez juz chcialam kupic przed porodem, tyczasem Madela , firma produkujaca laktatory poleca poczekac z tym zakupem po porodzie, aby ocenic realnie nasze zapotrzebowanie na typ laktatora , np czy wystarczy reczny do sporadycznego odciagania, czy tez elektryczny do odciagania do 8,9 razy w ciagu tygodnia, czy tez podwojny do intensywnego odciagania. Takze ja sobie tez poczekam...

][/I]

Co wiecej w tym artykule jest napisane, ze nawet niewielkie niedobory wplywaja na nasze samopoczucie, zmeczenie , drazliwosc, przyspieszona akcje serca, bole glowy czy tez mroczki przed oczami.

Co do laktatora, to ja tez juz chcialam kupic przed porodem, tyczasem Madela , firma produkujaca laktatory poleca poczekac z tym zakupem po porodzie, aby ocenic realnie nasze zapotrzebowanie na typ laktatora , np czy wystarczy reczny do sporadycznego odciagania, czy tez elektryczny do odciagania do 8,9 razy w ciagu tygodnia, czy tez podwojny do intensywnego odciagania. Takze ja sobie tez poczekam...
Ayni kupie, kupie bo czasami faktycznie sie jakos ociezale czuje i bardzo zmeczona:)

Ja laktator mam zamiar tez zakupic po porodzie jesli bedzie potrzebny, czytałam ze u mnie w geboortekliniek mozna kupic :) wlanie medele ;)

nie wiem czemu jakos mi sie podobaja wizualnie te laktatory z medele. Takie cieple kolory, avent wyglada dosc szpitalnie . Ja pewnie poczekam pierwszy miesiac i bede jechac tylko na cycu , a bede odciagac , tylko w sytuacjach, kiedy bede chciala wyjsc z domu i zostawic malego z tata i nie spieszyc sie z zegarkiem w reku na karmienie. Psychicznie sie nastawilam na spadek samopoczucia po ciazy, wiec bede chciala jakos pozniej zadbac o siebie i wychodzic regularnie do miasta czy na silownie zeby sie jakos nie zapuscic z dzieckiem w domu. Moja znajoma po 4 miesiacach po porodzie wyszla sama bez dziecka z domu i jakos ciezko jej to poszlo, wiec ja sie bede przyzwyczajac juz troszke wczesniej.

a czy wy macie jakies postanowienia po porodowe ?

No i ja z laktatorem poczekam.
Pozytywnie i entuzjastycznie sie nastawiam do karmienia piersia :)
Licze ze nie bedzie potrzebny,tak samo nie kupuje butelek(mam jedna tylko z zwangerbox) szczotek,sterylizatorow i innych wynalazkow ;)
Jesli tfu tfu zajdzie potrzeba to mam sklepy pod bokiem.

AYNI moje postanowienie ciazowe to zostawiac co jakis czas male z babcia ;) a sama z tatusiem dbac o nasz zwiazek. Bo ja tocz tych wyrodnych chyba bede ;) najpierw jestem kobieta potem matka :)

A watrobke to ja uwielbiam na dwa sposoby: z grilla oraz po egipsku z chili,czosnkiem oliwa i octem..aaaaaa
Ps. Moj tez nie jada zakazanego jedzenia hahah nie drazni wilka ;)
A z tyciem to u nas jest odwrotnie-ja 13,5 na plusie a maz 12 na minusie :D

Apripos witamin jeszcze. Ja osobiscie polecam picie herbaty roiboss. Pieknie uzupelnia zelazo :)

No dobra. Nie zebym narzekala..ale gdzie do jasnej Anielki jest slonko?!!!

Mamusie jedzcie omega :-)

http://www.**********/artykul,kwasy-omega-3-recepta-na-zdrowe-i-madre-dziecko,897,1.html

MGD zazdroszcze kazdemu kto ma rodzinke w Holandii, moja kuzynka ma 2 dzieci, ostatnie ma 2 miesiace i co weekend podrzuca dzieciaki do babci i ida sie z mezem bawic. Wcale nie uwazam ze taka matka to 'wyrodna' tylko, ze wydaje mi sie, ze w Polsce po prostu widzimy, ze mlode matki sie zapuszczaja, zostaja w domu , zapominaja o mezu, ze wzgledow ekonomicznych. Nie maja czesto z kim zostawic dzieci , albo za co wyjsc z domu z mezem , czy tez gdzies wyjechac. Potem taka jedna, ktora sie odetnie od czasu do czasu z domowego ogniska to juz jest na jezykach ;p wiadomo jak jest w PL ;D hehe , u nas najblizsza rodzina niestety we Francji, ciotka i kuzyni mojego Mehdiego wiec daleko, zeby podrzucic, chociaz kto wie, moze na jakies wakacje podrzucac bedziemy malego a sami pojedziemy np na lazurowe wybrzeze. Jakos nie ufam tutejszym opiekunkom, szczegolnie mlodym holenderkom :szok:

AYNI my tez zadnej rodzinki w NL noe mamy ;) ba, nawet znajomych malo hahah
Ale mama moja i siostra juz zapowiedzialy ze beda co miesiac przyjezdzac,bo po nowym roku wyjezdzamy do Egiptowa :)
Wiec niech sie ciesza mala poki maja ja w zasiegu reki hahah

NANA a jak wcinam lososia dwa razy w tygodniu? To wystarczy mi tych omega??
Maaatko jaka ja jestem okropna do tabsow :/

reklama
mgd mysle ,ze nie bo twoje zapotrzebowanie jest wieksze i potrzebujesz omega codziennie (ty i twoje dziecko)

Do góry