reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poród w Holandii 2011

The Hague masz racje, ja tez biore kompleks Gravitamon na zmiane z suplementami Nutrilon z Nutrici ktore leza u poloznej probkowe opakowania. Ale mysle, ze dziewczyny mialy na mysli ta nospe pod wzgledem rozluzniania skurczy macicy, zeby sie nie napinala.

MGD to dobrze ze u was w porzadku, nie sexowac sie !! :p

reklama
Ayni wlasnie to mialam na mysli :) ja nospy brac nie musialam, bo skurcze braxtona hicksa mialam czasami i nie takie mocne, ale nawet polozna mi mowila ze w razie wu mozna brac smialo.
a z witaminami dla ciezarnych to lepiej brac to wszystko w jednym niz po kolei magnez, wapn, kwas foliowy itd itd.

Ja mysle ze mgd bierze te witaminki ,chodzi o ekstra magnez bo w takim wypadku dobrze jest brac dodatkow:-)Trzymaj sie kobitko bedzie dobrze:-)

MGD mam nadzieję że wszystko już jest ok i tak pozostanie, aż do szczęśliwego rozwiązania.

Ja mam malutki dylemat - znalazlam w internecie stronę, gdzie można sobie zamówić te mega wkładki - Kraamverband i inlegverband. I teraz pytanie do tych, które poród mają już za sobą - ile opakowań mam sobie kupić? Będę rodzić w szpitalu, więc kraampakietu raczej nie dostanę. No i chciałabym by mój mąż, czy córka nie byli zmuszeni do tego, by na szybko szukać mi tych podpasek....
Wprawdzie w szpitalnym sklepiku widzialam takowe, ale osobiście wydaje mi się, ze były droższe....

mgd nareszcie znaki zycia :) chwile grozy , fakt, ale dobrze ze wszystko w porządku..

a jakie witaminy?? ja biore tylko kwas foliowy, nikt mi nic wiecej nie kazał brac ;( mam sobie sama kupić?

Dzieki sloneczka!!

Mowie Wam ile sie strachu najadlam...

Co do witamin..coz. Powiem tak. Biore jak mi sie przypomni ;)
Regularnie lykam folik i magnez(ze wzgledu na skurcze lydek). Nospe jadlam na poczatku ciazy ale powiem Wam szczerze ze slabo pomagala :(

Moj lekarz jest zdania ze o ile morfologia jest dobra,je sie zbilansowane posilki,to witaminy sa zbedne. Ale polecil mi ten Gravitamon co to Ayani go je :) dla mojego spokoju wewnetrznego hahah
I tak lykam go przez jakis czas,potem chwile nie i znowu tak..wyniki b.dobre wiec odpukac sie nie martwie..

ISKIERKA ooo sama bym chciala iedziec ile takich pielucho-majtek trzeba :D niech sie doswiadczone mamuski wypowiedza :)
Kuurcze ty juz prawie na wylocie :D

Ja biorę regularnie witaminy dla mam odkąd wiem, że jestem w ciąży. Właściwie to specjalnie zbilansowany dla kobiet w ciąży zestaw witamin dostępny, np. Compleet Mama. Wiem, że jeszcze jest wersja coś tam plus, dla kobiet karmiących piersią.

Madziu ja slyszalam ze tutaj podejscie poloznych do witamin i kwasu foliowego jest rozne. Moja mi polecala brac gravitamon i taki dokladnie przez przypadek kupil mi maz, bo nie moglam brac tabletek z zelatyna. Mialam swietne wyniki krwi nie bylo sie do czego przyczepic.

Ja teraz dostalam takie gratisowki od poloznej, ale wlasnie zerknelam ile kosztuja i nie wiem czy sama bym dala az 20 EUR za nie, ale maja lepszy sklad od gravitamonu, gravitamon kosztuje okolo 13 EUR za 90 tabletek i sama musisz wykupic jesli chcesz stosowac.

DrogistDrogist.nl | Nutrilon zwangerschap & borstvoeding compleet | Gezondheid

W sumie kazde inne tez dobre, zwroc uwage czy w tabletkach sa nastepujace witaminy i ile pokrywaja zapotrzebowania dziennego, wiekszosc powinna byc pomiedzy min 50-100 % :

• Foliumzuur
• Vitamine E
• Vitamine D - wazne!
• Vitamine C
• B-vitamines als B6 en B12 - wazne!
• Zink
• IJzer
• Calcium - wazne!
• Jodium
• Selenium

Ostatnia edycja:
reklama
ja jadlam complet mama plus visolie z davitamonu. co do zbilansowanej diety to nie wiem czy kazda z was da rade zjesc dziennie wszystkiego po troszku, zeby wyrownac te wszystkie braki witaminowe, bo dziecko pobiera dla siebie wiekszosc. jak ktos ma spadek morfologii to tez trzeba pic specjalny syrop, okolo 7 miesiaca przewaznie sa te spadki..

madziula ja jestem w szoku, ze Ty zadnych witamin nie zazywasz :szok: kwas foliowy bierze sie przed zajsciem w ciaze i w czasie ciazy przez 3-4 miesiace, bo to wtedy rozwija sie cewa nerwowa u dziecka. magnez, wapno na budowe kosci, witamina a (w nieduzych ilosciach, bo szkodzi dziecku), witamina b, c itd itd, to wszystko trzeba uzupelniac..

ah no i dziewczyny mam nadzieje, ze nie jecie za duzo watrobki oraz nie jecie wedzonych ryb?

Do góry