reklama
nana19
Fanka BB :)
AYNI chcac udzielic ci odpowiedzi na twoje pytanko zapytam cie ,jakie znasz metody oceny dobrostanu plodu(dziecka).jak myslisz w jaki sposob mozna to sprawdzic.Ja bym odpowiedziala ,ze przez ktg i usg .Teraz 2 pytanko czy je tu robia przed porodem,zwlaszcza domowym? No i 3 pytanko czy im zalezy na sprawdzeniu tego czy dziecko jest owiniete?
Ostatnia edycja:
Halo, ale ja jestem dopiero mloda debiutanka w dziedzinie ciaza i macierzynstwo !! Nie ksztalcilam sie z tej tematyki przed zajsciem w ciaze z nadzieja, ze mi pomozecie ja sie tak nie bawie! czy dowiem sie jaka jest odpowiedz na te 3 pytania ?
nana19
No to ci ulatwie ,ze nie sprawdzaja.Dziecko moze sie owinac pepowina w kazdym momecie nie tylko przed porodem.Skoro ostatnie usg jest w 20 ty no to nie wiadomo co dzieje sie pozniej.No czasem wedlog wskazan robia dodatkowe usg.jezeli rodzisz w domu to polozna moze monitorowac serduszko takim samym aparatem jak na wizytach.Czytalam o tym ,ze wiele dzieci rodzi sie owiniete pepowina i matki nawet o tym nie wiedza i nic dzieciom nie jest.No ale interwencji wymagaja takie sytuacje gdy tetno plody jest nieprawidlowe.Takie sytuacje mozna wykryc robiac ktg i usg.Tutaj sie tym nie przejmuja ,luzaki.
Madziula85
Rodzina w komplecie :)
całe szczescie ze w maju jade do Pl, to sobie tam zrobie usg i sprawdze tą szyjke przy okazji
AnnaJ007
Z tą pępowiną to tak jak nana pisze.Dużo dzieci jest nią owiniętych i nie każde owinięcie jest niebezpieczne.
A co do tej szyjki i USG to przez dowcipne widać dużo lepiej jaka szyjka jest, ale prze te przez powłoki brzuszne też da radę ocenić.Jak już dzidzia większa to się nie robi dowcipnego bo za duże powiększenie i wtedy nie widać dobrze dziecka.
A co do tej szyjki i USG to przez dowcipne widać dużo lepiej jaka szyjka jest, ale prze te przez powłoki brzuszne też da radę ocenić.Jak już dzidzia większa to się nie robi dowcipnego bo za duże powiększenie i wtedy nie widać dobrze dziecka.
Ayni zawsze mozesz isc na usg przed porodem bez skierowania i zaplacic za nie z wlasnej kieszeni. ja mialam robione usg w 36 tygodniu, bo polozna chciala sprawdzic wage dziecka. w ostatnich tygodniach przed porodem wydaje mi sie ze jest male prawdopodobienstwo owiniecia sie pepowina, bo dziecko juz praktycznie jest w kanale rodnym i nie ma mozliwosci wykonac takiego wygibasa zeby sobie supelek zrobic, ale to tylko moje "wydaje mi sie", nie znam sie na tym. jesli ktos wie cos na ten temat to poprawcie mnie jesli wprowadzam Ayni w blad...
Astrid1987
Mama Tygrysica z Księżyca
Ja ostatnie usg miałam w 30 tc, takie z pomiarami dziecka. Teraz jak pójdę za 2 tygodnie, to też mi chyba będzie robić...czyli, że mogę ją spytać o tą szyjkę? W ogóle powoli do mnie dochodzi, że czas przebywania dziecka w moim brzuchu, dobiega końca i mam lekki stresik .
reklama
Iskierka71
Generalnie ja mam jeszcze co najmniej 10 tygodni do porodu, ale też czesto mysle jak to będzie..... Niby poród nic takiego i jego samego się nie boję. Bardziej obawiam się tego, że to mimo wszystko obcy kraj, obce zwyczaje, obcy język....W ogóle powoli do mnie dochodzi, że czas przebywania dziecka w moim brzuchu, dobiega końca i mam lekki stresik .
Ja poprosze byście mi napisały kilka zwrotów po holendersku (najlepiej z wymową), żebym wiedziała w razie W jak sie wygadać:
- Mam bóle co ...., chyba zaczął sie poród
- Mam bóle i odeszły mi wody płodowe
- Prosze przyjechać bo mam coraz częstsze skurcze porodowe - to zdanie do polożnej
POMOCY