Czesc!
Ja rodzilam obie corki w Szwecji. Pierwszy porod byl zakonczony CC z powodu braku postepu. Znajac polskie zalecenia rowniez zadalam to pytanie i poinformowano mnie, iz zalecany okres przerwy jest taki sam, jak po zwyklym porodzie, czyli gdy organizm dojdzie do siebie = ok. 6 mies.
Mam ten luksus, iz znam zarowno polska jak i szwedzka medycyne i dlatego zawsze takie rady stosuje wg. wlasnego uznania. Po 6 miesiacach absolutnie nie bylam gotowa do kolejnej ciazy, a w zasadzie wychodzilam jeszcze wtedy z depresji po ciezkim, pierwszym porodzie. Czekalismy dlugo.... Poczulam, iz jestem gotowa, gdy corka miala 4 lata i w efekcie drugie dziecko urodzilo sie dokladnie 5 lat i 1 miesiac po pierwszym.
Pomimo tak dlugiego, bezpiecznego, jakby sie wydawalo, okresu pomiedzy ciazami, zdarzylo mi sie pekniecie macicy, a mowiac bardziej szczegolowo, rozejscie sie blizny po pierwszym CC... Dzieki cudownym zbiegom okolicznosci, przezylysmy ten porod obie.
Trzeciego porodu nie bedzie, a jesli mialby sie zdarzyc, bede miala kolejne CC, przed terminem porodu.
A wracajac do zalecen... Radzilabym Ci udac sie do lekarza i z nim to skonsultowac. Potem w ciazy kilka razy sprawdzac poprzez USG, czy blizna jest dobrze zrosnieta. Niestety, teraz kiedy jest wiecej CC na zyczenie, jest tez wiecej przypadkow pekniecia macicy w bliznie i podejrzewam, iz nasza rola polega glownie na przypominaniu lekarzowi, aby dokladnie sprawdzal blizne w USG oraz uswiadamianie sobie objawow, ktore moga sugerowac problemy (bol w dole brzucha w moim przypadku).
Pozdrawiam, magda