reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

poród siłami natury czy cesarskie cięcie?

Miałam cesarkę z pierwszym dzieckiem i przezyłam, znieczulenie zewątrzoponowe i 5 dni leżenia w szpitalu ale było ok, zaszłam w ciążę 5 miesięcy od urodzenia synka i mój gin powiedział, że mogę rodzić naturalnie bo blizna jest ok... mimo wszystko mam stracha, nie nwiem czy to dobry pomysł rodzić naturalnie zaraz po cc, kochane mamy jezeli miałyście cc to sądzę, że i tak szybciej traficie do szpitala tzn, przed spodziewanym terminem porodu po to aby ocenic stan blizny z resztą lekarze wolą teraz zrobić cc niż monitorowac cały poród naturalny
pozdrawiam i życze optymizmu sobie i Wam
bedzie ok...

reklama
ja co prawda nie mam porównania naturalnego z cesarką
ale nie uważam,zeby bylo az tak strasznie :)
jesli bede miala drugie dziecko-tez pewnie porod przez cc

Tak sobie czytam co tu piszecie i jestem w jeszce wiekszym szoku :(

Zuzie urodzilam normalnie,niestety dzisiaj sie dowiedzilam,ze drugie dziecko musze urodzic przez cesarke (w grudniu 2003 roku mialam odme pluc i istnieje ryzyko,ze znowu mi z plucem sie cos stanie od wysilku).Oczywiscie moge na wlasna odpowiedzialnosc odmowic cesarki,ale nie zaryzykuje mimo strachu.

Kurcze sama nie wiem co mam o tym myslec.Wiadomo,ze roznie to bywa i kazda ma swoje doswiadczenia.Jedna lepsze,druga gorsze.I mimo,ze sa tu i te pozytywne wypowiedzi,to ja mam tylko w glowie,to co moja mama mi opowiadala,sama przyszlam na swiat przez cc.Brr...

Mam taki mentlik w glowie...jeju..i normalnie zaczelam sie bac :(

Powiedzcie mi:
- na jakie znieczulenie sie decydowac (czy ja mam prawo zdecydowac,czy lekarze podejmuja ta decyzje)?
- czy przy cesarce moze byc maz?
- ile srednio jest sie w szpitalu po porodzie?
- jak wyglada w ogole taki porod,jest wyznaczana data porodu,trzeba sie zglosic do szpitala danego dnia,ktory wyznacza lekarze,czy jedzie sie wtedy gdy sie zaczyna samo?
- jak to jest z noszeniem dziecka po porodzie?
- czy szcepilyscie sie przed tym zabiegiem przeciwko zoltaczce,czemus dodatkowemu?czy kobiecie w ciazy wolno w ogole sie szczepic?

Pewnie bede tu zagladac czesciej i zasypywac pytaniami.

Pozdrawia nadal zszokowana Katka

witajcie, jestem tu nowa i od razu z dużym problemem. jestem wystraszona ponieważ jestem 5,5 miesiąca po porodzie przez cesarkę a w sobotę zrobiłam test i wyszły 2 kreski. do lekarza idę za parę dni na potwierdzenie ale okropnie się boję. wiem że większość lekarzy radzi aby odczekać 2 lata po cesarce a ja proszę wpadka i to nawet nie minęło pół roku. może któraś z was jest albo była w podobnej sytuacji? mam czarne myśli, że lekarz poradzi aby usunąć, albo, że będę musiała lerzeć i kto zajmie się moją córeczką.... mętlik w głowie !!! poradzcie coś
z góry dziękuję za odpowiedzi

Katka, nie ma się czymmartwić, wiele dziewczyn płaci żeby mieć cesarke, tak jak ja :)) Nic sie nie ból, tak samo sie troszkę "zdycha" po cesarce jak i po naturalnym.
Z tego co wiem, to po cesarce lezy się do 5 dni w szpitalu, mąż może być przy cesarce jeśli masz zewnatrzoponowe znieczulenie, jeśli znieczulenie ogólne to nie :))
Poód przez cc wyglada tak, że wyznaczają ci dzień konkretny, przychodzisz spakowana i masz cesarke, ja sie nie szczepiłam, nikt mi nic nie mówił.
DZIEWCZYNY, GDZIE W WARSZAWIE MOŻNA PRYWATNIE ZROBIĆ CESARKE (PRÓCZ DAMIANA) ?????

Ja wprawdzie z premedytacją zaszlam w ciążę w 6,5 miesiąca po cc.Jak narazie jest wszystko dobrze i nie muszę leżeć plackiem tylko dbać o siebie.A mam koleżankę z pracy,która wpadła po 3 miesiącach od cc i urodziła również przez cc drugie dziecko.
Będzie co ma być i nie podejrzewam,żeby lekarz zalecil aborcje...

czesc Katka
napawdę nie ma się czego się bać
postaraj sie o tym nie myśleć-ja przez całe życie panicznie bałam się porodu
ale kiedy już wiedziałam,że jestem w ciązy-przestało to mieć znaczenie
byłam zdecydowana na cesarkę
potem chodziłam do szkoły rodzenia i bardzo chciałam rodzic naturalnie,ale los chciał inaczej-musiałam miec cesarkę
jesli chodzi o Twoje pytania,to moge tylko opowiedzieć o swoich doswiadczeniach z konkretnego szpitala,gdyz w każdym panuja inne zwyczaje i zasady
a z pytań ogólnych odpowiadam: :)
-pobyt w szpitalu-w zaleznosci od kondycji mamy od 3 do 7 dni
-nie szczepiłam się
-normalnie nosilam dziecko juz drugiego dnia (jak tu nie nosic i nie przytulac takiego skarbu..??)

gdybys miała jeszcze jakieś pytania-podaje kontakt biuro@krasnal.pl lub nr gg 7161690

USZY DO GÓRY-NIE MA SIE CZEGO BAĆ :)

Hej dziewczyny.Ja mialam cesarke.W sumie to mozna powiedziec ze chcialam.Tzn jek dowiedzialam sie ze w 38 tyg dziecko ma juz 4300kg.Spanikowalam ze głowka nie przejdzie bo tez miala duza no ize beda uzyte kleszcze a o tym sie nasluchlam samych gorszych rzeczy brrrrr.Pani doktor w dniu porodu zapytala czy probujemy normalnie a ja ze NIE.I powiem wam ze nie załuje!!Zero bólu,i nie czułam ze mi cos wyszarpują z macicy tak jak niektore dziewczyny piszą.Mialam znieczulenie podpajęczynowkowe.Wkłócie poszlo za pierwszym razem.CC trewala 5 minut przynajmniej mi sie tak wydawało.A potem to srodki p-bolowe.Zalezy na jaką pomoc sie trafi(polozne)ja trafilam na super i na zołzy.Wstac musialam (taki nakaz ordynatora)na drugi dzien rano zeby ruszyło krazenie i zeby nie było zatorow.Plaster na bliznie zdjeli nastepnego dnia bo rana ma sie wietrzyc zeby sie szybciej goiła.Do sciagniecia szwow szlam po tygodniu(nic nie boli) a do domu szlam na 4 dzien.Uwazam ze nie ma sie czego bac!!!owszem trudno wstac przez 2-3 dni bo ciągnie rana nie boli ale wyprostowac sie nie mozna no i potrzeba pomocy.Mysle ze po naturalnym jest podobnie.podobno krocze cholernie szczypie przy siusianiu i słyszalam ze długo sie goi i trzeba uzywac srodki do podmywania.Mi zalecono tylko mydło na rane.NIC STRASZNEGO.po dwoch tygodniach nie czulam zebym miala operacje!!!
P.S wszystko zalezy od lekarza-jak cie natnie (zwiazane z gojeniem rany,)i w ogole.Owszem słyszalam o zarazeniu pooperacyjnym ale to rzadkosc a to zalezy od higieny-my nie mamy na to wpływu.
Nie wiem czy przekonałam ale ja drugi raz bym sie zdecydowała na CC

jak szybko można bezpiecznie zajść w ciążę po cc, co w przypadku "przypadkowego" zbyt wczesnego ponownego zajścia?

reklama
Do góry