reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poradnik pielęgnacji dziecka

reklama
Czyje dziecię ssie smoka jeszcze-oprócz mego?Jak odstawić, kiedy i jak to przetrwać. Macie jakieś pomysły?Nina jest na tyle rozumna, że smoka potrzebuje, wie co to smok i wie, że jest on jej dobrym przyjacielem i jak teraz tego przyjaciela przegonić?

Netka-moja ssie smoka, domaga sie na noc i na drzemki, w dzien rzadko chyba ze jest zmeczona to sama go szuka i wola ze chce didi, nasza logopeda powiedziala zeby jej go nie odbierac, jak potrzebuje, czemu wasza kazala zrezygnować ze smoka?

Kalina też smoczka używa. W dzień na drzemki, jak zaśnie, to sama wypluwa. W nocy do zasypiania, ale także wypluwa. Czasami jak jest wściekła, to chcę jej dać smoczka )dla świętego spokoju - przyznaję), ale Ona nie jest "głupia" - rzuca nim czasem tak, że znaleźć nie mogę ;p więc już jej nie podstawiam.
Co do butelek, to ja myję normalnie z naszymi naczyniami i potem płukam jeszcze wrzątkiem, łyżeczki od dawna myję pod ciepłą wodą już, talerzyk itp także :)

Aga logopeda powiedziała, że do 9 miesiąca się dziecko odstawia i że to był najlepszy czas. Ona już nie je z butelki więc niepotrzebny jej odruch ssania tego typu...

Netka Alan nie chce smoka odkąd skonczyl jakies 5-6 miesiecy. Nie wiem nawet gdzie mam smoczki :) Chociaz z jednej strony troche szkoda bo dalabym mu i bylby spokoj a tak musi dostac cycka albo musze cos innego wymyslic :eek:

reklama
Kota nie wiem jak nauczyc, bo Alan w sumie nigdy za bardzo nie chcial. Nawet jak mu sie czasem dawno temu zdarzylo zasnąc ze smoczkiem to zaraz wypluwał... Ostatni czas jak sobie przypominam gdzie mial smoczka to w Ustroniu jak bylismy, w czerwcu to bylo... Potem juz jakos tak nie chcial a teraz nawet nie wiem gdzie są smoczki. W sumie dobrze ze nie chce, ale z drugiej strony zawsze to jakas szybka dosc forma uspokojenia.

Do góry