reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pomocy - Cesarka, co robić...

Kalakoala

Początkująca w BB
Witam!
Proszę o pomoc, porady co mam mówić, żeby mieć CC...
Jest u mnie 30 tc I okazało się maleństwo ułożone jak do porodu naturalnego w dół a ja chcę CC ale nie płacić. Co mam powiedzieć, żeby wpisali tokofobię albo dziecko może się odwrócić z powrotem?

reklama
nie wierze! zwracam się z prośbą o porady i pomoc a od wczoraj wylewa tu szambo. Ja chcę cesarkę a nie próbować jakieś experymenty na dziecku! wyśmiewanie moich powodów jest słabe - ja nie pisałam, że to jest powód mojego wyboru ładne zdjęcia- uznałam, że jak i tak ma być cc na co się nastawiam cały czas to będzie taki dodatek skoro nie będzie krwi ani scen. dlaczego to ma niby tak znaczyć, że będę zła jako matka, bo cię mieć udany sex po tym wszystkim? dlaczego ktoś ma mieć lepiej niż ja tylko dlatego, że ma jakieś wskazania albo jest tchórzem albo udaje coś?

reklama
Jak widzę taki wpis to serio aż mi się w brzuchu wywraca.. dzieciątko ładniejszej ? Narzeczony źle zniesie ? Nie chcę wiedzieć co Ty masz w głowie. Chyba się Paniusia o kilka filmow i Instagrama za dużo naogladala.
Która świadoma i dojrzała matka ma takie priorytety ?
a kim jesteś aby mówić kto jest jaki jako matka?

Uważam, że każdy powinien mieć wybór. Ale powody typu "wiadro" zamiast pochwy, czy "piękne dziecko" i "piękny poród" to jest dla mnie jakaś abstrakcja. Potem po porodzie nie karmić piersią, bo biust obwisnie. Sorry, ale po porodzie mogą pojawić się rozstępy, obwisła skóra, czy nadwaga, a po CC mega blizna. Dla mnie te argumenty, są mega słabe.
przeczytaj jakikolwiek artykuł o cc, wszędzie pisze, że dziecko się nie męczy i jest bezpieczniej. dlatego jest ładniejsze nie jest sine, ale nie jest to głównym powodem a brak bólu i komplikacji.

Ok, dla mnie też, ale umówmy się że argumenty za operacjami plastycznymi zazwyczaj również odnoszą się do dość płytkiej płaszczyzny. Nie nasza sprawa.
Niech każdy decyduje !

PS. Miałam cc, z wyboru. Tokofobia ( z podłożem: PTSD po napadzie o podłożu seksualnym, lata terapii, napady paniki, nerwica).
I to był piękny poród, bez komplikacji, z poczuciem kontroli, bez bólu.
Da się i tak. Są też piękne historie porodowe SN, są makabryczne historie SN i CC. Niech autorka sama zdecyduje.
dziękuję za odpowiedź. a możesz napisać jak uzasadnić tokofobię?

Porady ci już dano.
Nie masz wskazań medycznych. Musisz sobie to załatwić prywatnie. Iść i zapłacić. Jak każda inna kobieta bez wskazań medycznych.
A czy lekarz w szpitalu ci uzna zaświadczenie to już inna sprawa.

"dlaczego ktoś ma mieć lepiej niż ja tylko dlatego, że ma jakieś wskazania albo jest tchórzem albo udaje coś?" Jak chcesz uzasadnić tokofobie ? Udawajac tchórza ?

Zapłać i tyle.

Przestaję rozumieć tą dyskusję. Dziewczyna pytała jak załatwić CC " na NFZ".
Bo opcja cesarki na życzenie jest. Ale trzeba za nią zapłacić w szpitalu prywatnym. No przykro mi bardzo, ale cesarka bez wskazań nie jest pokrywana z NFZ. I pewnie nigdy nie będzie. Trzeba sobie odłożyć kasę na poród, jeżeli się ma taką chęć.
To jak z operacją biustu, jeżeli jesteś po leczeniu onkologiczny to się należy z NFZ, a jak to tylko kwestia zmiany rozmiaru, bo własny się nie podoba to trzeba sobie za to zapłacić.
odciągane jest mi z pensji majątek na NFZ, to dlaczego mam płacić za coś co już zapłaciłam? w prywatnej klinice też jest wymagane wskazanie!

reklama
Do góry