reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pogaduchy czerwcówek

nie jest powiedzialne ze tylko po cesarce. po porodzie sn tez moze dostac l4. i nie trzeba jakos po cichu zalatwiac. starczy zagadac z lekarzem. ja nie bralam ale moja znajoma brala fakt mala ciezki porod ale starczylo ze jej maz poszedl do lekarza w szpitalu i powiedzial ze chce opieke i mu wystawili.. tylko to trzeba zglosic nim przygotuja twoj wypis ze szpitala.. czyli najlepiej zaraz po swoim porodzie porozmawiac z gin. pewno najlatwiej mozna zalatwic to jak sie rodzi w szpitalu w ktorym pracuje lekarz prowadzacy.. choc moze starczy wygadany maz.. :) teraz sie zastanawiam czy by mojego na takie l4 nie wyslac ale wiadomo ze dostanie tylko 80 % pensji.. co nas za bardzo nie urzadza bo wyplukalismy sie przy pokoju dla dzieci calkowicie..

Ostatnia edycja:
reklama
Asiorek, smutna historia z tym królikiem! Braciszek mojej koleżanki miał dwa chomiki w jednej klatce - samicę i jej dziecko. I żyły w porządku, aż pewnego dnia samica odgryzła mu głowę :| Mały też bardzo to przeżył.

Nunka, ojcu dziecka przysługuje urlop ojcowski w wymiarze 2 tygodnie, do wykorzystania przez pierwszy rok po urodzeniu dziecka (niezależnie od tego czy matka korzysta z macierzyńskiego czy nie). Tu wklejam informację od prawniczki:

Urlop ojcowski

Jeżeli mąż Klientki będzie chciał skorzystać z możliwości pozostania w domu z
dzieckiem na urlopie ojcowskim to ma takie prawo i powinien z niego skorzystać.
Urlop ten przysługuje ojcu do ukończenia przez dziecko pierwszego roku życia.
Od 2012 r. urlop ten jest dłuższy i wynosi dwa tygodnie.
Za okres urlopu ojcowskiego ojcu będzie przysługiwał zasiłek macierzyński.
W tym celu należy w ZUS złożyć wniosek na druku ZUS Z3b – w przypadku
prowadzenia działalności gospodarczej przez ojca oraz złożyć pisemne oświadczenie o
przerwie w prowadzeniu działalności gospodarczej na czas przebywania na urlopie,
lub druk ZUS Z3 – gdy ojciec dziecka jest zatrudniony na umowę o pracę.
Zasady wypłaty tego zasiłku są takie same jak w przypadku kobiet - czyli
średnia z 12 miesięcy poprzedzających miesiąc rozpoczęcie urlopu ojcowskiego lub
średnia z całego okresu prowadzenia działalności gospodarczej, w przypadku gdy
działalność pozarolnicza prowadzona jest przez okres krótszy niż 12 miesięcy - z
całego tego okresu. Oczywiście ojciec dziecka musi opłacać składkę chorobową aby
móc skorzystać z tego urlopu.

Ojej jaki mam dzis dzien. Cały czas mnie mdli , rano nie mogłam sie dobudzić a do tego wszystko mnie boli. Płakać sie chce :(....
Niech juz to sie skończy bo zwariuje !!!!
Ostatnio znów oglądałam " porodówkę " choć obiecałam sobie tego nie robic. Za każdym razem jak wychodzi dziecko , rycze jak dziecko, to juz niedługo , nie potrafię sobie tego wyobrazic !!! Czekam na ten najważniejszy dzien w moim życiu.
Dziewczyny moze macie jakieś sposoby na poprawę humoru??

Marcysiaa na poprawę humoru mi pomagają lody,truskawki z bitą śmietaną albo obejrzenie po raz setny "Dziennika Bridget Jones"- może i film mało ambitny,ale go uwielbiam :-D:-D:-D
Dziewczyny, ja też nie mogę się doczekać porodu...niby nie spieszy mi się do męczarni w bólach,ale z pierwszym dzieckiem dałam radę,to i teraz dam .;-) Jutro mam wizytę u ginki, zobaczymy co nowego słychać,a raczej widać u mnie w brzuchu i jak tam "podwozie".:-D

Ja też mam dzisiaj kiepski dzień... Cały dzień coś się dzieje, a potem przestaje. Np od jakichś dwóch godzin regularnie co 6-8 minut stawia mi się brzuch i uciska na szyjkę tak, że mnie tam wszystko kłuje, jakby główka maluszka chciała się przebić. Do tego dziecko też cały czas się wierci co mnie nieźle boli tam na dole, w okolicach szyjki. Ale nie mogę tego nazwać bolesnymi skurczami, więc nigdzie nie jadę. No i tak mam rozbity dzień, bo nie mogę się na niczym skupić. Nie może być tak jak w książkach - skurcze nieregularne, skurcze regularne, skurcze parte i po sprawie? ;)

Czoperka,wiem wiem ze jest urlop ojcowski ale wiesz...dodatkowy tydzien na L4 nie zaszkodzi a pozniej jeszcze 2 tyg ojcowskiego - zawsze to jakis czas dluzej z nasza rodzinka ;) dlatego tak kombinuje ;)

Marcysia - film obejrzyj jakis i nie ogladaj tych filmow ;) mysl pozytywnie!;)

Czoperka takie książkowe porody byłyby super :-)
Swoją drogą,ja się pięknie zeschizowałam jak jakoś pod koniec 29 tygodnia chyba,wracałam z Infoabend mojego szpitala,tj.oglądania porodówki i złapały mnie takie skurcze,że aż się na środku ulicy popłakałam...i wcale nie chciały przejść,były dosłownie co chwilę..na szczęście w domu się położyłam i mi przeszło,ale ile się strachu najadłam...;/

czoperka a moze masz tak jak moja znajoma co lezala ze mna na patologi w 1 ciazy. tez miala niby akcje ale wszystko sie uspokoilo.. pozniej niby skorcze miala niby cos tam bolalo ale nic dalej. jej lekarz prowadzacy tez kombinowal na usg niby ok.. w koncu zrobili jej cesarke i wyszlo ze ona taka szczuplutka mala a dziecko ponad 4 kg i poprostu szans nie mialo przejsc. i ufaj tu lekarzowi..

reklama
Hm no jakaś mała nie jestem ;) lekarz niby robił mi przedwczoraj dokładne usg, dziecko ma 3000 - 3100 g. Ale wiadomo, że to waga orientacyjna. No nic, mówię sobie, że jeszcze jest czas :)

Do góry