reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Płeć oraz imiona kwietniowych maluszków.

Olajo samo imię nawet mi się podoba, nie jest tak często spotykane, ale z racji tego, że mam rozwydrzoną kuzynkę o tym imieniu, u nas odpadło na przedbiegach :-)

reklama
Mnie się Sonia źle kojarzy jakos tak...ale to tylko moja opinia.

Mam do was pytanie, czy któraś z was nie nadaje dziecku drugiego imienia?? Mój mąż chce dac tylko pierwsze imię i zastanawiam sie czy ktoś też tak robi... :sorry2:

Do mnie imię Sonia jakoś nie przemawia...
Julianna* my dajemy tylko jedno imię, stwierdzimliśmy że drugiego się właściwie nie używa a nie mamy jakiegoś sentymentu do dziadków czy pradziadków małego żeby ich imię w ten sposób "czcić", także odpuszczamy:)

olajo - Sonia to troszkę z pieskiem mi się kojarzy, bo w okolicy gdzie dorastałam było sporo piesków o tym imieniu...
Julianna - ja mam tylko jedno imię i nie powiem żebym się przez to jakaś "uboższa" czuła; natomiast mój mąż uparł się, że Julcia będzie musiała mieć dwa imiona...ale jak dla mnie jedno też byłoby OK; czasami to jest strasznie pretensjonalne jak ktoś używa obu; w liceum miałam kolegę w klasie, który dodatkowo używał jeszcze imienia z bierzmowania, więc panie w sekretariacie zawsze rozdzielały jego nazwisko na dwa i dzieki temu na listach mielismy zawsze jedno ucznia więcej:rofl2:

Co do drugiego imienia to wydaje mi się, że to już od upodobań/tradycji zależy. U mnie tradycja panuje taka, że pierworodne dziecko dostaje zawsze drugie imię po mamusi bądź tatusiu. Kolejne dzieci po dziadkach lub pradziadkach. Z racji tego, że u nas dziewczynka, to drugie imię będzie miała po mnie;-)

O, a ja myślałam że nie będzie osób z jednym imieniem. Ja mam 2, mąż jedno, i właśnie uważa że 2 jest zbędne, zawadza w sprawach urzędowych, czasem ktoś nie dopisze, potem są problemy. U nas nie ma zupełnie żadnej tradycji jeśli o to chodzi, jak cos to dalibyśmy jakies ime które nam sie podoba. Ale chyba jednak zostaniemy tylko przy pierwszym i będzie po sprawie ;-)

paulusia - jak dla mnie Hania bardzo ładne :tak: choć i Kaja niczego sobie...
ntmkw - o widzisz, a ja byłam pewna, że będzie dziewczynka (i wszyscy dookoła mnie), natomiast mój mężuś od początku twierdził, że SYN. No i surprise, będzie chłopczyk. Mąż dumny jak paw i cały czas się droczy i co dziewczynka będzie, oooo ale ta nasza dziewczynka kopie, itp. :-D wariat!
Olajo - Sonia podoba mi się, ale nie aż tak, żeby nazwać dziecko
Julianna - my pozostaniemy przy 1 imieniu tylko. Moim zdaniem drugie jest zbędne.

reklama
Do góry