reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Płeć oraz imiona kwietniowych maluszków.

Olajo samo imię nawet mi się podoba, nie jest tak często spotykane, ale z racji tego, że mam rozwydrzoną kuzynkę o tym imieniu, u nas odpadło na przedbiegach :-)

reklama
Mnie się Sonia źle kojarzy jakos tak...ale to tylko moja opinia.

Mam do was pytanie, czy któraś z was nie nadaje dziecku drugiego imienia?? Mój mąż chce dac tylko pierwsze imię i zastanawiam sie czy ktoś też tak robi... :sorry2:

Do mnie imię Sonia jakoś nie przemawia...
Julianna* my dajemy tylko jedno imię, stwierdzimliśmy że drugiego się właściwie nie używa a nie mamy jakiegoś sentymentu do dziadków czy pradziadków małego żeby ich imię w ten sposób "czcić", także odpuszczamy:)

olajo - Sonia to troszkę z pieskiem mi się kojarzy, bo w okolicy gdzie dorastałam było sporo piesków o tym imieniu...
Julianna - ja mam tylko jedno imię i nie powiem żebym się przez to jakaś "uboższa" czuła; natomiast mój mąż uparł się, że Julcia będzie musiała mieć dwa imiona...ale jak dla mnie jedno też byłoby OK; czasami to jest strasznie pretensjonalne jak ktoś używa obu; w liceum miałam kolegę w klasie, który dodatkowo używał jeszcze imienia z bierzmowania, więc panie w sekretariacie zawsze rozdzielały jego nazwisko na dwa i dzieki temu na listach mielismy zawsze jedno ucznia więcej:rofl2:

Co do drugiego imienia to wydaje mi się, że to już od upodobań/tradycji zależy. U mnie tradycja panuje taka, że pierworodne dziecko dostaje zawsze drugie imię po mamusi bądź tatusiu. Kolejne dzieci po dziadkach lub pradziadkach. Z racji tego, że u nas dziewczynka, to drugie imię będzie miała po mnie;-)

O, a ja myślałam że nie będzie osób z jednym imieniem. Ja mam 2, mąż jedno, i właśnie uważa że 2 jest zbędne, zawadza w sprawach urzędowych, czasem ktoś nie dopisze, potem są problemy. U nas nie ma zupełnie żadnej tradycji jeśli o to chodzi, jak cos to dalibyśmy jakies ime które nam sie podoba. Ale chyba jednak zostaniemy tylko przy pierwszym i będzie po sprawie ;-)

paulusia - jak dla mnie Hania bardzo ładne :tak: choć i Kaja niczego sobie...
ntmkw - o widzisz, a ja byłam pewna, że będzie dziewczynka (i wszyscy dookoła mnie), natomiast mój mężuś od początku twierdził, że SYN. No i surprise, będzie chłopczyk. Mąż dumny jak paw i cały czas się droczy i co dziewczynka będzie, oooo ale ta nasza dziewczynka kopie, itp. :-D wariat!
Olajo - Sonia podoba mi się, ale nie aż tak, żeby nazwać dziecko
Julianna - my pozostaniemy przy 1 imieniu tylko. Moim zdaniem drugie jest zbędne.

reklama
Do góry