reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pierwsze słowa naszych pociech

U nas repertuar slow jest nastepujacy:
mama,tata,baba,dada, łałał (piesek dragus), dada (piesek dziadka atos :eek: ), bam jak cos spadnie, am jak je, ada- daj

reklama
Moje dziecko może nie jest nadzwyczaj rozwinięte ruchowo- chociaż już całkiem dobrze chodzi- wyrabia zakręty i kuca po coś, ale z mówieniem sobie radzi.:tak:

Do listy jej pierwszych słów dochodzą: dziadzia (oczywiście na dziadka) i sisi (tak mówi na nocnik), mówi też brrrum na samochód i swój rower, ale to słowem jako takim nie jest. Ostatnio zaczęła też łączyć dwa słowa ze sobą i jak coś chce to mówi: daj dzidzi. Ona o sobie też mówi dzidzia. Jestem ogólnie w szoku, że tak sobie fajnie radzi.:-)

Pozostałe, o których już pisałam i są w użyciu to : mama, tata, baba- babu, da-da, pa-pa, dzidzia, daj, bam, tak, na nie mówi y-y i kręci główką.

SUPER pOLA ZACZYNA LACZYS SLOWA SZYBKO SUPER GARTULACJIE

moja czasmi gada w spoim jezyku,ktory zaczynam kumac,ale wyrazie ostatnio nuczyla sie mowic HALO I DZIADZIA,

moje dziecko pierwszy raz zagadal do mnie,szok:szok:jak slotko powiedziala,TO TO I pokazal spokojnie paluszkiem NIEWOLNO i jeszcze cos tam dodala,mnie zatkalo,calkiem z przekonaniem powiedzial:happy:super sie ciesze,zaczna sie pogawetki:-D:tak::-)

wogole jakos dzis sie rozgadala,nawet zaczela mowic dziordzio,czyli George:-)

Kubeł na widok Alka na kartce z życzeniami powiedział "dzidź" :-)
No i namiętnie "rozmawia" z robotnikami na rusztowaniach, którzy ocieplają nasz blok :happy::happy::happy:

Marcelinka w różnych intonacjach głosu potrafi powiedzieć:TATA,MAMA,DZIADZIA,CIOCIA,albo raczej OCIA,wyszło jej już parę razy UJA czyli wuja.To tyle jesli chodzi o całe wyrazy, natomiast opracowała sobie taki dziecięcy szyfr żeby się z nami porozumiewać np.mówi Tata-ja odpowidam, że nie ma taty, jest w pracy-na to ona brum, brum-tzn., że tata pojechał do pracy samochodem hi, hi.No i niexle nasladuje tez odgłosy poszczególnych wyuczonych rzeczy i zwierząt-kum-to zaba, brumba-to piłka, miaaa-to kotek,mu-krowa, chu,chu-to pies,nie!nie!-to piwo( naśladuje nas, bo zawsze zabranialismy jej zagladac do naszych kufli z piwem);-)to chyba na tyle..

reklama
ja też jeszcze czekam, bo Weronika rozumnie to mówi tylko Tata, czasem Mama i PaPa...
poza tym po swojemu przeplata sylaby, ja tam nie wiem co te jej wywody oznaczają :confused:

Do góry