reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

pieluchy wielorazowe

to zależy od modelu, ale tetra może zbytnio wypychać taką pieluszkę przez co przecieki przy nóżkachsą bardziej prawdopodobne, bo pieluszka nie bedzie tak dobrze przylegać... ale jak piszę wszystko zależy od konkretnego modelu pieluszki

Ja osobiście wolę kieszonki, które czasem używam właśnie jako otulacz do tetry i pięknie dają radę, a na wyjścia i nocki same w dobrymi wkładami w środku też dają radę ;)

Ostatnia edycja:
reklama
no dobrze zamówiłam jedną kieszonkę aby zobaczyć jak to wszystko wygląda i stwierdzam, że chyba takie kieszonki się nie sprawdzą u niemowlaka. A dlaczego, bo trzeba prać całą kieszonkę wraz z wkładem a niemowlakowi z tego co słyszałam często zmieniami pieluszkę. Dlatego teraz zastanawiam się nad otulaczem gdzie możemy wymienić jedynie wkład a otulacz stosujemy kilkakrotnie. Proszę o poradę osoby które są doświadczone w pieluszkach wielorazowych począwszy od niemowlaka. Jakie powinnam zakupić no i ile aby nie prać codziennie.

kieszonki mozna też stosować jako otulacze ale o ile kupa nie wypłynie na boki, więc u noworodka kiepska sprawa. polecam jednak otulacz i to dobrze choć 2szt. rozm. S/XS bo uniwersalne na początek są zbyt duze, do tego kilka formowanek, prefoldy i dobra tetra - myślę że to najlepsze rozwiązanie na pierwszy okres, a dopiero potem można spróbować kieszonek ;)

cześć dziewczyny
Błagam was o poradę, przeczytałam już tyle na temat pieluszek, ale dalej mam bałagan w głowie. Chciałabym używać pieluszek wielorazowych, na początku na zmianę z jednorazowymi, bo muszę się wszystkiego nauczyć. Chcę kupić jakiś zestaw startowy, różne rodzaje itp żeby popróbować. chyba jestem najbardziej przekonana do otulaczy i pieluszek. Możecie teraz mi doradzić , mianowicie jak kupię:
1. 5-6 otulaczy (z dwa Flipa, imse vimse, econobum)
2. do tych otulaczy jakieś wkłady ,czy chodzi tu np. o tetrę lux , prefold, wkłady z bambusa czy bawełny? które i ile zakupić , chcąc prać co 2 dni
3. 2-3 kieszonki na próbę , kieszonki mogą robić też jako otulacz ?
Nie che na początek wydać dużo bo nie wiem co się sprawdzi. Przeglądam teraz sklepy i się łapie za głowę jaki wybór choćby tych wkładów i tu mam największy problem. Czy taka ilość starczy na początek ?
z góry dziękuje za odpowiedź. Anka

powiem tak jak chcesz próbować wielorazówek od początku to jak pisałam wcześniej kup też jakis choć jeden mniejszy otulacz rozm.X/XS bo dla wielu noworodków standardowe są za duże więc mogą się zdarzać wtedy przecieki, a to zniechęca. i może spróbuj też jednego bardziej przewiewnego niż PUL bo jak urodzisz może być jeszcze cieplo, więc może polarowy (o wełnianym już nie wspominając, bo super dla skóry, ale wymaga lanolinowania)
Jako wklady jak najbardziej może być tetra bo łatwo ją złożyć i dopasować do rozmiaru rosnącego dziecka, później wkłady bambusowe lub prefoldy też będą bardzo przydatne, ale dla noworodka tetra jest najlepsza, bo zwijasz tak, żeby po plecami było mniej i kręgosłup się nie wyginał podczas leżenia ;)

Kieszonka nam głównie służy jako otulacz. Zakładam wkłady na a potem do kieszonki. Wszysktkie mam z polarkiem który daje uczucie suchości, bambusowych nie polecam osobiście, jeden sik i tyłek mokry.
Tetra lub np flanela. Moim zdaniem flanela jest nawet bardziej chłonna.
Pewnie i tak bedizesz dokupywać. policz sobie tak.
Ilość kupek dziennie , potem czas na suszenie. Czyli jak bedzie robic 10 razy to potrzebujesz ok. 20-25wkładów żeby mieć spokojną głowę.

ianka mogę Ci napisać jak ja działam. Mam prawie 4 miesięczną córeczkę, chociaż część pieluch kupiłam przed porodem to nie od razu wielopieluchowałam małą ponieważ się zraziłam. Zakładałam jej tetrę składaną w origami na to otulacz i za każdym razem były przecieki. To samo z kieszonkami (one size). Była za chudziutka- wszystko albo odstawało albo się nie mieściło. Koszmar. Odpuściłam sobie na 2 pierwsze miesiące, przemyślałam sprawę i moje wnioski: A)Tetra w origami jest do bani bo mi zawsze gdzieś wyłaziła spod otulacza i moczyła ubranko, ale 1. złożona tylko w prostokąt- na trzy extra! 2. złożona w origami, spięta snappi, ale dziecko na kocyku polarkowym (bez otulacza) w upały- mój faworyt. B) Najlepiej mieć różne otulacze, ja na początku miałam Bambino mio (tylko) i one mi niestety nie przypadły do gustu. Za to (o dziwo one-size) close parent i flip to teraz moje ulubione pozycje. C)Dziecinka na samym początku może być za chudziutka i wtedy łatwo o odstawanie, wyciekanie itp, ale dotyczy to również jednorazówek :) nie jest tak kolorowo, D) W związku z punktem C. do niektórych pieluch np kieszonek one size trzeba dorosnąć (nabrać ciałka) i wtedy jest ok. Mój system na teraz: mam 6 otulaczy, ale śmiało wystarczy 4-5, w dzień pielu****ę tetrą złożoną w prostokąt ( tetra lux- na prawdę polecam do kupienia na allegro, mam też zwykłą jest różnica- niebo, a ziemia!) na spacery zakładam kieszonkę (czasem z 2 wkładami albo 1 wkładem z mikrofibry i ściereczką bambusową z biedronki :-D bo moja mała dużo sika i śpi całkiem długo na takim spacerku) na noc mam formowanki bambusowe (na to otulacz flip) 2 pupeko i 1 Tots Bots (flexitots) na zmianę z kieszonkami. Bardzo sobie chwalę te bambusy, nie było jeszcze wypadku (tfu tfu) a mała potrafi spać już 5/6 godzin i daje rade. Kieszonek mam sporo, ale to m.in. dlatego, że kupiłam cały zestaw 11 Naughty Baby na bazarku pieluszkowym za grosze (forum chusty info polecam- jest tam bazarek można kupić używańce, czasem na prawdę warto). Ufff ale się rozpisałam.

reklama
Imponujący stosik wow! Można wiedzieć gdzie kupujesz PUL i mikropolar? Ja znalazłam w internecie kilka sklepów, ale kawałki małe i strasznie drogo... Może zdradzisz patent :)

Do góry