reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

pieluchy wielorazowe

Mam takie niewielkie cienkie terry niebielone, wiec mysle, ze gotowe wklady z kieszonek bede kladla na nie, a na wierz otulacz, by nie dotykal bezposrednio skory. To tylko na poczatek, potem beda szly babusowe kieszonki.

reklama
wikasik ja czesto daje otulacz z samą tetrą i jest ok - zwłaszcza jak male dzieciątko bo i tak co chwila sie pieluche zmienia ;-)

ja jeszcze moich kieszonek nieodtłusciłam - jakoś czasu nie było ale nabyłam większe wkłady i znimi jest ok ;-) wiec po prostu wkłady miałam za małe i jak poruwnałam to dużo za małe juz - jak te dzieci rosną ;-)

Tetry macie takie, jak nasze mamy - cienkie? czy takie recznikowe...? No i jakie rozmiary ma nowonarodzonych maluszkow? Te niebielone sa 30x40 cm i naprawde cieniutkie, wydaje mi sie, ze same z siebie nie starcza, ale moze przesadzam, przeciez pupcia malusia bedzie. A te tetry, ktore tu normalnie dostepne, to juz takie grubsze recznikowe 60x60cm i nie wiem, czy w razie czego je na pol poprzecinac? Chyba juz sensowniej te wkladki z pieluszek-kieszonek uzywac.

Chyba troche panikuje :p Kupilam tez ekologiczne jednorazowki, bez zadnych chemikaliow, zapachow. Rozmiar podaja 2-5kg, wiec na pewno w szpitalu bede ich uzywala. Mozna miec szpitalne chyba huggiesy, ale tych nie chce, a jesli tylko nie ma jakis komplikacji, to dziecko jest caly czas z matka od samego poczatku, niezaleznie czy sn czy cc, wiec nikt na sile nie wtraca, choc polozne sa pomocne, jesli trzeba albo matka prosi. Wielorazowki tez mozna miec w szpitalu, ale nie ma jak prac, trzeba wozic do domu i w ogole za duzo zachodu, a szpitalu po porodzie naturalnym sie sie max. 48 godz, takze mysle, ze nie warto kombinowac. W razie czego na poczatek beda tez w domu. Na razie mam dwie paczki po 26 sztuk, wiec nie jakos duzo, ale maz juz wie, gdzie leza w razie czego w sklepie ;)

wikasik ja od początku używam zwykłej tetry 80x80 składam ją w prostokąt o wymiarach 40x20 mniej więcej i jest ok wkłady od kieszonek też ekstra sie nadają spoko poradzisz sobie ;-)
ale ja bym nie przecinała tych większych bo szybko sie mogą okazać za małe i potem nie bedziesz miała wiekszych najwyżej chwile poczekają

u nas na porodówke każdy swoje pampki przynosi i nawet jak położna przewija to takiemi jakie sie przyniesie , ja też bym w wielo do szpitala nie kombinowała jak Ty uważam że szkoda zachodu ;-)

trzy głębokie wdechy ;-) będzie dobrze dasz rade i jak dziecie juz bedzie to i z pieluchami sie wszystko wyjaśni ;-)
i wcale nie panikujesz tylko rozważasz wszystkie opcje to normalne ;-) tez tak miałam
a i gdybyś sie zniechęciła do wielo na początku to sie nie przestrasz ja byłam tak obolała że 2 tyg po porodzie prawie nie siadałam a chodzenie po schodach było koszmarem (mały strasznie mnie rozerwał) i na początku jechałam na pampkach bo nie dawałam rady i wymęczona byłam ale jak doszłam do siebie to już wielo nie były problemem ;-)

Przeciecie duzych pieluch rozwazam, bo one nie sa takie zwykle cienkie, tylko jak niezbyt grube reczniki... Ale przeciac zawsze zdaze, gdyby sie okazalo, ze trzeba. Zwykla tetre mam, ale bodajze 4 czy 5 pieluch - od kolezanki i ona jej uzywala jako podkladki/przykrytka, ale nie pieluszki.

Ostatnia edycja:
wczoraj chyba pół dnia poświęciłam na edukację z rodzaii pieluch wielorazowych i jestem już przekonana, że będę chciałaje stosować tylko nasuwa mi się jedno pytanie imam nadzieję, że doświadczone mamusie doradzą przyszłej mamie. mój problem sprowadza się do tego czy warto kupować otulacze i męczyć się ze składaniem pieluszki (co po obejrzeniu rodzaju składania na pieluszkarni pl. nie wydaje mi się proste) skoro cena otulaczy to około 60-70 zł a AIO 80 zł. Może jest coś na co nie zwróciłam uwagi, proszę doradzcie jakie pieluszki zakupić dla niemowlaka.

Jeśli chodzi i składanie pieluszki tetrowej to ja nawet tych filmików nei oglądałam i składam zwyczajnie w prostokacik. Czyli jak mam tetrę to składam na pół, znowu na pół w kwadrat i potem na 3 lub 4 zależnie od wielkosci pieluchy. Złożenie zajmuje 5sekund:cool2:
Zamiast kupować AIO mozesz kupic SIO albo formowanki które włożysz do otulacza. Lub otulacz plus tetra /flanela.
Jeśli nie masz zasobnego porfela to polecam skorzystania z linku niżej , ja zakupiłam tam wszystkie moje pieluszki:tak:
Dla noworodka myśle że nawet nie potrzebne sa obowiązkowo otulacze tylko sama formowanka na takie małe sikaczki wystarczyłaby;-)

reklama
a czy do pieluszek AIO typu SIO pasują też zwykłe tetry?

ogólnie po głębokiej analizie stwierdzam, że najkorzystniej kupić pieluszki AIO typu SIO na cały okres pieluchowania, chyba to dobry pomysł, jak myślicie :)

Do góry