reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

pieluchy wielorazowe

Autostopowiczko nie bardzo rozumiem, albo raczej myślę, że Ty nie do końca ogarnęłaś temat;) nie da sie używać pieluchy tetrowej lub flanelowej bez czegoś na wierzchu na niej, czyli potrzebujesz albo otulacza, albo starodawnej ceratki, albo kieszonki na wierzch itp. sama pieluszka to jest inaczej wkład, który musisz czymś zabezpieczyć. Czy potrzebujesz więcej zestawów ubrań? nie wiem, sama miałam dwoje styczniowych dzieci pieluchowanych wielo, więcej nie potrzebowałam, bo to coś, co masz na wierzchu pieluchy, czyli właśnie otulacz albo dawniej ceratkę, zabezpiecza przed wyciekaniem i ubranie raczej sie nie brudzi, o ile po każdym siku lub kupce zmieniasz pieluszke na świeżą. inaczej jak za długo potrzymasz pieluchę i ona zostanie kilka razy zesikana, to faktycznie może przemoknąć na ubranie. Co do suszenia ubranek, to wbrew pozorom, w zimie schną znacznie szybciej, niż wiosną lub jesienią, bo najczęściej suszy się je przy kaloryferze, zaś wiosną i jesienią przy nijakiej pogodzie po prostu się kiszą. więc spokojnie, ja nie kupowałam "więcej" tylko dlatego, że pieluchowałam wielo, normalnie kupowałam tyle co wszyscy;) co do sikania w poszczególnych miesiącach. noworodek sika ok 30 razy w ciągu doby, to są moje obserwacje przy trójce dzieci, ale szybko przestaje być noworodkiem;) potem ilość razy się zmniejsza, za to więcej naraz wysikuje. moja 8 miesięczna córka sika kilka razy na dobę.co do zmiany ubranek: nie zmieniasz przy każdym zesikaniu, zmieniasz jedynie pieluszkę, ewentualnie otulacz, gdyby się zabrudził kupką

Kerna to pozwól, że tu odpiszę, bo może jeszcze ktoś skorzysta:)
All in One to po polskiemu;) wszystko w jednym, czyli wkład, który wchłania mocz i coś co jesz na nim zabezpieczające przed wyciekami, a także dodatkowo wszyta między wkładem i pupą warstwa, która powoduję, że siuśki nie dotykają skóry dziecka, jest to cieniutka tzw. sucha pielucha.
Otulacz to sama cienka jakby poszewka, do której musisz dać jakiś wkład. i tym wkładem jest właśnie albo mikrofibra (ok. 10 zł za sztukę) albo bambus droższy, albo flanela lub tetra.
A kieszonka to jakby otulacz z wszytym takim paskiem, dzięki któremu, jak dasz do środka wkład, to on się już po prostu nie przesuwa na pupie w stosunku do tego co na zewnątrz.
Czy pupa wygląda duża? nie, wręcz przeciwnie, moim zdaniem jest zgrabniejsza niż w pampku, tylko musisz dobrze dobrać rozmiar. Spodenki normalne ubierasz czy rajtuzy, nie większe, nie ma potrzeby
Ja polecam Ci kupić otulacze one size, czy li takie, które rosną z dzieckiem u eko_mamy. wejdź na jej stronę, nie na allegro, tylko blog taki jakby. tam zamawiasz, wybierasz piękne wzory itp, ona ma dobry kontakt, szybko odpowiada a szyje wprost fachowo.
Ja bym Ci polecała zrobić tak: zobacz przez dwa dni ile razy sika Twoja córka. Powiedzmy, że na dzień to będzie 10 razy. to kupujesz wtedy 20 pieluch tetrowych. z tego co pamiętam, u sprzedawcy z allegro, który sprzedaje tzw. tetrę LUX, jedna sztuka coś około 2 zł stoi, to masz 40 zł za komplet. możesz kupić parę sztuk więcej na wypadek, gdyby miały dłużej schnąć przy kijowej pogodzie. do tego potrzebujesz parę otulaczy na wierzch. eko_mama szyje po 42 zł za sztukę, może jakiś rabacik przy kilku dostaniesz, na Twoim miejscu wzięłabym z pięć przy rocznym dziecku. i do tego jeszcze bym wzięła najlepiej z któregoś sklepu internetowego takie wkładki cieniutkie sucha pielucha, zaraz poszukam po ile one stoją, ale niewiele. Bo wtedy dobrze je przy pupie włożyć, między pieluszkę a pupę. na spacerze czy w nocy dziecko się zesika, ale nie będzie czuło dyskomfortu i nie musisz od razu zmieniać pieluszki. to wszystko. otulacze pierzesz w max 60 stopniach, pieluszki same czy te cienkie suche możesz spokojnie w 90 ale możesz też normalnie w niższej, jeśli jest tylko zesikane razem z ubraniami prać. i nie bój się tak, że zostanie Ci tyle po odpieluchowanium, bo może komuś sprzedasz, wbrew pozorom na necie są miejsca, gdzie dużo mam kupuje używane pieluszki, o ile sa w dobrym stanie, nie zniszczone, wiec wystarczy je sobie szanować;) czego nie zrozumiałaś, to pytaj, odpowiem

reklama
niestety nie widzę na allegro już tego sprzedawcy, co miał fajną tetrę, ale w sumie dobra flanela zamiast tetry tez jest niezła, a na allegro można bardzo tanio kupić flanelę, nawet nie wiem czy nie lepsza, chyba bardziej chłonna, tylko trzeba najlepiej wybierać wzorzystą, lepiej chłonie. mnie się w sklepie z bielizną dziecięcą udało kupić bardzo miękką flanelę ładną za 1,40 za szt.

co do wkładek sucha pielucha, to nie pamiętam teraz już gdzie kupowałam, ale widzę, że teraz najtańsze są u miounico na stronie, 5 szt za 12 zł, tyle wystarczy kupić na początek, jak się spodobają to drugie tyle dokupić

węgielek ale elaborat :)
Super.
Czyli różncia z wielo a z pampkami jest. Pampka jak jej założę to lata prawie cały dzień w nim, chyba, że mamy prezent. A wielo muszę ciagle pilnować żeby po siku przebrać. Czyli faktycznei zrobi się sterta pieluch do wyprania?
Teraz tak. Jak mam cos takeigo
{ECOpi} Pieluszka formowana bawełniana, niebielona | PIELUSZKI WIELORAZOWE | Pieluszki formowane | Pieluszki Wielorazowe - Pieluchy Ekologiczne - Chusty - Nosidła

to zakłądam pod otulacz ale do środka już nic nie wkładam. Czyli jak mała siknie w to, to od razu do prania? Czy są jakies wkłądy lub sposoby, żeby nei zmieniać całej "konstrukcji" po każdym siku? Nie to, zemi się nie chce, moze bardziej walka przy zmianie pieluszki tyle raz ydziennie mogłaby wykończyc mnei nerwowo :p
Jak mogłoby wygladać to wszsytko na wycieczkach całodniowych? Jak jade kilka godzin samochodem, co chwilę muszę robic przerwy na sprawdzenie czy nie ma siku i zmienaić pieluche?;-)
Dla mnei to ważne bo bardzo duzo jeździmy, sapcery nawet są 2-3godzinne. Z pampkiem nie myslę o tym tylko kupka mnie ściga d domu na szybka zmiane.
Na noc wybudzać do zmiany? czy włożyć kilka pieluch , kilka wkłądek:-p do otulacza;-)
CZy przy starszym dziecku lepiej kupić all in one, formowanke (cokolwiek to znaczy:-D) czy kieszonkę?
no i jak to wyglada z kupkami bo mój mąż jest przerażony głównie z tego powodu:-D

Jestem na stronie eko mamy i jakbym miała teraz wybrać to nei wiem właśnie. Formowanka, czy sam otulacz i wkładki. Jeśli mam all i one to wsio jest razem zszyte na końcach? czyli jak małą zrobi siku to wszystko do prania? Ale sie przyczepiłam tego prania...hehe ale dodatkowe kilka pralek tygodniowo zrobi różnicę na rachunkach :/

welurowe, bawełniane, .....ale wybór...

Ostatnia edycja:
Kerna a widzisz. Ja jakbym używała pampków to i tak bym zmieniała często, na pewno moje dziecko nie latałby cały dzień w pieluszce. moja siostra zmienia synowi pampka po każdym siku. są zaś mamy, które wielo zmianiają co określoną ilośc czasu, np co 4 godziny, czyli nie po każdym siku, tylko na czas, że tak powiem. ja wiem od początku, że akurat moje dziecko sika czy robi kupę, więc się nie stresuję, że muszę co chwilę sprawdzać czy to już;) sterta pieluch do prania? no zależy jak sie do tego podejdzie, czy to sterta, nie wiem jak często w ogóle pierzesz, ja wrzucam pieluszki z ubraniami i sterta się nie robi, ale w porównaniu z pampkami to na pewno;)

ta pieluszka co pokazujesz, to jest jakby wkład, czyli faktycznie na to dajesz otulacz, a jak chcesz dużej potrzymać, to do wewnątrz jeszcze tę wkładkę sucha pielucha o której mówiłam, ale wyjdzie na to samo jakbyś kupiła flanelę zamiast tego, a taniej by było. nie mogę zagwarantować ile czasu dziecko to ponosi, bo ja nigdy do tego tak nie podchodziłam, mnie nie chodzi o to, żeby jak najrzadziej zmieniać, dla mnie nie jest problemem sama zmiana pieluchy, to jest parę sekund;)

na wycieczki na cały dzień też jeździmy, czasem w góry i tak jak mówię, ja umiem rozpoznać, że dziecko ma mokro, więc nie wiem jak u Ciebie to wygląda. nie zatrzymuję się co chwilę, żeby sprawdzać, po prostu widzę po małej, że jest niespokojna, bo ma mokro i wtedy ją przebieram. pomyśl sama, skoro to jest kilka razy siku na dobę, to nie tak co chwilę sika;) spacer 2-3 godzinny to pestka moim zdaniem, bo tyle dziecko bez siku wytrzyma, ewentualnie jak masz tę wkładkę sucha pielucha, i raz siknie, to nie będzie mieć dyskomfortu, spokojnie cały spacer schodzicie.

na noc skoro dziecko dotąd po sikaniu nie budziło się, to też nie powinno przy wielo się budzić. wkładasz normalnie jeden wkład i suchą pieluszkę cieniutką i dośpi do rana, moja śpi, rano pielucha na maksa pełna, ale ubranko nie, otulacz też nie
Najlepiej kup otulacze, tak jak pisałam wcześniej.

AIO to wszystko zeszyte, dobrze kumasz. nie będziesz mieć na pewno więcej kilka pralek prania;) u mnie nie ma. nie wiem czy czytasz dokładnie co pisałam, czy za dużo tego jednak naskrobałam, wybierz 5 otulaczy fajnych, z innego sklepu kup flanelę i będzie git

węgielek czytam czytam :))))) ale czy dobrze ukłądam w głowie tego nei wiem :))))))
Po prostu jak to z każdą nowościa bywa że dopóki nie sprubujesz to nie uweirzysz (że się da)
Ok. Czyli kupię flanelę, kilka otulaczy (Twoim zdaniem od ekomamy) no i kilka wkłądów sucha pielucha. Czy wkłądy bambusowe, mikropolar, itd są warte kupienia?
Czy te papierki na kupki sprawdzają się? córka zwykle już się załatwia zaraz po przebudzeniu, czyli big pampers + prezent. Da radę?
Masz rację, że źle robię ze tak rzadko ją przebieram :/ Teraz zaczęłam lekturę o pampkach i jestem w szoku.....

Czy warto szukać używanych (wkładów czy otulaczy) na All)???

Ostatnia edycja:
hm czy warto używane, no jak pisałam, mamy kupują, ja bym nie chciała

Mikrofibra, bambus, muśliny itp, warto, ale nie pamiętam, czy chciałaś tanio, jak ma być tanio, to nie kupuj

papierków nie używam, więc nie pomogę

jak córka po przebudzeniu robi kupę, to nie problem posadzić na nocnik i sprawa trafi tam gdzie trzeba, nie?

tak teraz pomyślałam, że napisałaś, że chcesz spróbować, póki Ci się opłaca. tylko nie bardzo wiem, w jakim sensie, masz na myśli oszczędność? bo jak zmieniasz pampka raz na dzień, to szczerze, z wielo nie oszczędzisz, tym bardziej jeśli będziesz chciała kupować droższe wkłady;)

póki mi się opłaca czyli póki jeszcze córka jest na tyle mała zeby warto było zainwestowac :)
Nie zmieniam pampka raz dziennie. Własnie mała wstała z kupką :/nie zawsze mogę ja wysadzic i próbuję sobie wyobrazić jak wyglada wtedy wszsytko. Szkoda mi otulacza, bo wiadomo że jest ich kilka. Muszę chyba zacząć nocnikowanie.
Pisząc że prawie cały dzień chodzi w jednym papmku nie znaczy że ma jednego na dzień. W sumie przeważniej zużywam 3-4 pampy dziennie. Bywa tak, że robi jedna kupkę czasem 4 zależy. Na noc jedna i w dzień minimum dwie.
Mam wrażenie że troszkę Cie poirytowałam :/ ale wcale sie nie dziwie :)
Dziekuję za podpowiedzi!
Nie chodzi mi o to, zeby miliony zaoszczędzic na pampersach ale żeby nie wpaść "z deszczu pod rynnę" Starszak nadal sika w nocy i planuje dla niego też taki prezent kupić żeby mu sie odechciało :)

Kerna nie poirytowałaś mnie, skądże;) internet ma to do siebie, że intencji piszącego nie zgadniesz, można przypisać komuś poirytowanie, jak nie miał tego na myśli;) zdarza się. Wiem, że z tym pieluchowaniem to jest trudne na początek jak chcesz wszystko ogarnąć, zwłaszcza, że różne strony podają różne zestawy "konieczne" na początek itp. można zawrotów głowy dostać jak się to wszystko czyta, to fakt

Wysadzanie na kupkę to dobry pomysł, ja sama rozmawiałam z mężem ostatnio, że my też możemy wysadzać małą, bo w zasadzie wiem najczęściej, kiedy kupa będzie. Ciężko mi odpowiedzieć na pytania z tą kupką. bo otulacz wcale nie musi być brudny, tylko sama pieluszka, albo nawet sama cienka wkładka i pierze się też normalnie, no trudno mi odpowiedzieć tak, żeby ta jedna odpowiedź rozwiała wszelkie wątpliwości;)

reklama
;-)
Mój M tego nie moze przeboleć że bedzie musiał grzebać się w śmierdzielkach:-D chociaż jak juz to i tak bedzie moja robota a też nie pałam do tego miłością:baffled:
Już się łąpię w temacie i co nieco juz do mnie idzie:tak:

Do góry