reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

pieluchy wielorazowe

a mi sie jeszcze nie udało przejść całkiem na wielo ;-( na razie troche pampki troche wielo kieszonki sie u nas rewelacyjnie sprawdzają ale z otulaczami musze jeszcze pobrubować bo coś nam przecieka chyba mały musi podrosnąc troche albo ja lepiej je zakładać tylko w kieszonkach ma taki wielki tyłek ale jemu w sumie bez różnicy czy ma pampki czy wielo
Chciałam bardzo zostać tylko przy wielo ale mało mam kieszonek bo 5-6 tylko a tak to otulacze kupiłam też w podobnej ilości
mam nadzieje że niedługo dopracujemy pieluchowanie bo pampki znikają jak nie wiem co u nas

reklama
Hej dziewczyny ja też na wielo już od dawna :) Najpierw pieluchowałam córkę teraz synia :) Używamy tylko wielo.

mam jeszcze pytanie odnosnie właśnie tetry, używacie takiej eko takiej kremowej nie bielonej czy normalnej takiej białej ? i czy rzeczywiście jest jakaś różnica??
pozdrawiam
ja używam takie niebielonej z bawełny organicznej lub z bambusa. Jest różnica duża od zwykłej tetry. Są niebielone czyli pozbawione chemii i o wiele wiele bardziej chłonne od zwykłej tetry. Szczególnie ta bambusowa chłonna, miękka i miła po wielu pranich nawet :)

ja używam i zwykłej tetry, ale nie takiej sklepowej fatalnej, tylko kupionej na allegro, nie pamiętam jak się użytkownik nazywa, ale tetra na pewno nazywa się LUX, i faktycznie jest super porządna. niebielone mam kikko ale tylko trzy sztuki, dużo milsze, bardziej chłonne, mięciutkie, ale droższe. natomiast niebielone mam też muśliny, i te są w ogóle rewelacja. jak dzidziuś odrobinę większy, że nie robi kup 10 razy na dobę, polecam wkładki przy pupie z mikropolaru albo coolmaxu. wkłada się toto między pieluszkę tetrową a pupę. wtedy mocz wchłania sie w pieluszkę a pupa jest dalej sucha, dziecko może się spokojnie wysikać w jedną pieluszkę więcej razy, bo nie czuje od razu dyskomfortu a jednocześnie mocz nie dotyka skóry.

Maryla moim zdaniem taka ilość kieszonek i otulaczy spokojnie powinna wystarczyć, żeby nie używać pampków. ja zaczynałam z kilkoma otulaczami, chyba miałam ich 6 i ze 3 kieszonki, prawdzie dużo wkładów, ale to wystarczyło, żeby kompletnie nie używać pampków. a czemu Ci przeciekają? może faktycznie za luźno zakładasz, albo może jakaś firma nie, czytałam o przeciekach, chociaż nam się nie zdarzają

ja używam i zwykłej tetry, ale nie takiej sklepowej fatalnej, tylko kupionej na allegro, nie pamiętam jak się użytkownik nazywa, ale tetra na pewno nazywa się LUX, i faktycznie jest super porządna. niebielone mam kikko ale tylko trzy sztuki, dużo milsze, bardziej chłonne, mięciutkie, ale droższe. natomiast niebielone mam też muśliny, i te są w ogóle rewelacja. jak dzidziuś odrobinę większy, że nie robi kup 10 razy na dobę, polecam wkładki przy pupie z mikropolaru albo coolmaxu. wkłada się toto między pieluszkę tetrową a pupę. wtedy mocz wchłania sie w pieluszkę a pupa jest dalej sucha, dziecko może się spokojnie wysikać w jedną pieluszkę więcej razy, bo nie czuje od razu dyskomfortu a jednocześnie mocz nie dotyka skóry.
chciałam sprecyzować że mocz dotyka skóry w każdej pieluszce nawet w jednorazówce. Wnętrze pieluszki daje tylko uczucie suchość dziecku. Wkłady mam sucho do pieluszek wielo też dają tylko uczucie suchości nie izolują od moczu.
Piszę o tym bo czasem warto dać naturalny materiał od pupy i częściej zmieniać :)

Teraz jak jest gorąco to zakładamy głównie tetre kikko bambusową i otulacz wełniany:)

Misia prawda:) materiał naturalny przy pupie jest najlepszy. ja w ogóle mam zboczenie na temat zmieniania, nie lubię jak dziecko w jednej pieluszce za długo lezy, ale przyznaję, ze w nocy jak moje dziecko jest w stanie z suchą wkąłdką przespać całą noc, to zawsze zakładam jej przed snem

Witam;)
Chciała bym spróbować tych pieluszek wielo jednak kompletnie się na tym nie znam.
Czy mógł by mi ktoś polecić jakieś wielo?
Moja córeczka ma 14 mies (10 kg).
Chodzi mi o wszystko co potrzebne do pieluszkowania wielokrotnego;)
Pozdrawiam;) i z góry dziękuje;)

węgielek ja też mam pieluszki z sucho od pupy i często na noc lub na spacer zakładam a w zimie to już obowiązkowo :)

lyla polecam kupić kieszonki pul, formowanki i otulacze. Najlepiej mieć 20 sztuk. Można też kupić tetrę bambusową lub organiczną + otulacze. Z kupkami w pieluszce nie powinnaś mieć problemu bo spokojnie na kupkę możesz wysadzać na nocnik :)

Do tego zamykane wiaderko gdzie pieluszki oczekują na pranie
proszek dzieciowy (połowę zalecanej dawki na pranie)
odkażacz polecam Bio-D dzięki któremu nie trzeba pieluch gotować (wystarczy temp 60 stopni)

Witam Mamusie:-)
lyla1992- ja od początku (11 miesięcy) mam dwa otulacze Econobum ( bardzo szybko schną, super się dopasowują, rosną razem z Majką), 30 tetr( ale piorę codziennie, jak Ty rzadziej to musisz miec więcej), wkładki żeby było sucho przy skórze, jakieś wkładki grube bambusowe i jedwabne, ale właściwie nie używam, papierki ryżowe,żeby łatwo wyrzucic kupkę i olejek z drzewa herbacianego:-)

reklama

Maryla moim zdaniem taka ilość kieszonek i otulaczy spokojnie powinna wystarczyć, żeby nie używać pampków. ja zaczynałam z kilkoma otulaczami, chyba miałam ich 6 i ze 3 kieszonki, prawdzie dużo wkładów, ale to wystarczyło, żeby kompletnie nie używać pampków. a czemu Ci przeciekają? może faktycznie za luźno zakładasz, albo może jakaś firma nie, czytałam o przeciekach, chociaż nam się nie zdarzają
no własnie nie wiem w sumie to otulacz założyłam ten jeden raz tylko i jakoś sie zraziłam chyba no i przyznam że rozleniwiłam tymi pampkami ;-( mój błąd ;-( ale poprubuje raz jeszcze zakasam rękawy i będzie dobrze musi być dobrze ;-) troche mnie tez wkurza że dupka taka wielka i bodziaki mi sie nie zawsze zapinają ale to przeciez moge większe wyciągnąć i będzie dobrze
chyba potrzebowałam motywacji i jak tak poczytałam że Wam tak świetnie idzie to sie troche zmobilizowalam ;-)
nie no jak już kase wydałam to teraz wypadało by z tego korzystać ;-) a firmy pieluszek raczej dobre zamawiałam w pieluszkarni i krainie pieluszek a tam raczej złych nie mają otulacze mam flipy i econobum

Do góry