reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

pieluchy wielorazowe

Witam,

Bardzo prosiłbym o pomoc w wyborze pieluch wielorazowych. Przeglądałem poprzednie posty ale niestety nie do końca zrozumiałem o co chodzi w tych rodzajach pieluch (jedne z kieszonkami, jakieś otulacze, wkładki bambusowe itp)

Mój synek ma 1 rok i 8 miesięcy i niestety cały czas nie może rozstać się z pieluchą jednorazową. Chcemy z żoną przejść na wiellorazowe, trochę późno ale lepiej późno niż wcale. W sumie to taka pielucha przyda się również dla kolejnego dziecka :)

Co polecacie dla takiego maluszka?
Przeglądałem tą stronę Pieluszki Wielorazowe - Pieluchy Ekologiczne - Chusty - Nosidła ale kompletnie nic nie rozumię :(

Dziękuję za pomoc :)

Pozdrawiam,
Robert

reklama
u nas się sprawdzają, a jak tam u was? ;)
mi jeszcze miesiąc został mniej więcej ale na pewno zdam relacje :) jak to "w praniu" sie sprawdza :) a Wy jakich używacie bo nie pamiętam :) i prosze powiedz coś więcej czy odrazu było łatwo czy na poczatku tak sobie ale doszłaś do wprawy ??

Witam,

Bardzo prosiłbym o pomoc w wyborze pieluch wielorazowych. Przeglądałem poprzednie posty ale niestety nie do końca zrozumiałem o co chodzi w tych rodzajach pieluch (jedne z kieszonkami, jakieś otulacze, wkładki bambusowe itp)

Mój synek ma 1 rok i 8 miesięcy i niestety cały czas nie może rozstać się z pieluchą jednorazową. Chcemy z żoną przejść na wiellorazowe, trochę późno ale lepiej późno niż wcale. W sumie to taka pielucha przyda się również dla kolejnego dziecka :)

Co polecacie dla takiego maluszka?
Przeglądałem tą stronę Pieluszki Wielorazowe - Pieluchy Ekologiczne - Chusty - Nosidła ale kompletnie nic nie rozumię :(

Dziękuję za pomoc :)

Pozdrawiam,
Robert
hej ja co prawda ekspertką nie jestem i jeszcze w praktyce nie wyprubowałam bo dopiero czekam na pierworodnego - ale już coraz bliżej :) jednak jesli chodzi o oduczenie sikania to chyba najlepiej sprawdzą sie otulacze Pieluszki Wielorazowe - Pieluchy Ekologiczne - Chusty - Nosidła i do środka albo tetra albo cokolwiek flanela, bambus, a nawet stare ręczniki frote i otulacze są nieco tańsze i schną błyskawicznie - to akurat sprawdziłam bo prałam już pieluszki :) ewentualnie kieszonki tez będa dobre ale tych trzeba więcej i sa droższe ale prostsze w zakładaniu - w tym linku co podałeś sa :)
zawsze możesz jeszcze napisac do tego sklepu i tam na pewno ktoś doradzi fachowo - ja pisała i we wszystkim mi panie pomogły :)

dzięki za rady tak bardzo przydatne :) moja maleńka Maja urodziła się pod koniec marca ważąc zaledwie 2560 g i jak narazie korzystamy z pampków (wszyscy zalecają wielorazówki co najmniej od 3 kg). Dziś po zapoznaniu się z Waszymi doświadczeniami zdecydowałam się na rodzaj wielorazowych pieluszek za co szczerze jeszcze raz dziękuję :)

dzięki za rady tak bardzo przydatne :) moja maleńka Maja urodziła się pod koniec marca ważąc zaledwie 2560 g i jak narazie korzystamy z pampków (wszyscy zalecają wielorazówki co najmniej od 3 kg). Dziś po zapoznaniu się z Waszymi doświadczeniami zdecydowałam się na rodzaj wielorazowych pieluszek za co szczerze jeszcze raz dziękuję :)
super że się zdecydowałaś :-)

hej dziewczyny!
Zastanawiam sie własnie nad wyborem pieluch dla mojego synka który za miesiac ma sie pojawic na świecie i te wielorazowe wydaja mi sie świetnym rozwiązaniem. Jednak przed podjeciem takiej decyzji i zainwestowaniem chciałabym dowiedzieć sie o zaletach i minusach doświadczonych mam, które maja za sobą pierwsze niemowlęce kupki i pełne pralki. Cała sprawe utrudnia mi tata niemowlaka który upiera sie przy "najbardziej popularnych a wiec najlepszych" pieluchach jednorazowych. Wg niego wypowiedzi w necie to tylko reklama i on żeby zrozumieć musi zobaczyć, bo jakim cudem otulacz po 30 praniach nie popęka i nie zszarzeje:/ Dlatego baaardzo zależałoby mi na kontakcie z kimś z Olsztyna czyli mojego miasta żeby ewentualnie można było przekonać niedowiarka - no i mnie bo nie powiem, tyle prania trochę mnie przeraża. Do tego moja mama - ja musiałam bawic sie w tetre, ty korzystaj z dobrodziejstw jednorazówek. Ratunku, pomóżcie bo mam wrażenie że zostałam sama w walce o zdrową pupe synka...

magda_ol Jest bardzo wiele rodzajów wielorazówek i każda mama ma swoje upodobania...trudno coś napisać ponieważ co u jednych się sprawdzi u drugich niekoniecznie. Wszystko też zależy od tego czego oczekujesz od pieluch wielorazowych...(jeśli stosuje się NHL (naturalną higienę niemowląt) pieluszki "tetro" są bardzo wygodne w innej sytuacji mogą wydać się kłopotliwe - zmiana za każdym siusiu...)
Od 6 miesięcy używam kieszonek i jestem bardzo zadowolona. Mam też jedną formowankę tetro ale używamy jej od czasu do czasu. Osobiście nie lubię używać otulaczy dlatego wolę kieszonki, które jak dla mnie są porównywalne z jednorazowymi pieluszkami, a nawet jestem z nich bardziej zadowolona ponieważ luźna kupka nie wycieka a wchłania się w pieluszkę. Był moment kiedy zaczęły mi kieszonki "przeciekać" ale zaczęłam wkładać dwa wkłady w pieluszkę i teraz są jak jednorazówki (porównywalnie chłonne). W kieszonkach kupka świetnie się spiera z polarku w przeciwieństwie do tradycyjnej tetry której kupka się czepia.
Co do prania to nie mam go dużo więcej. Pieluchy piorę razem z dziecięcymi ubrankami i nie ma problemu.
Niestety nie jestem z Twoich okolic więc z osobistego spotkania nici ale służę radą :)

hej dziewczyny!
Zastanawiam sie własnie nad wyborem pieluch dla mojego synka który za miesiac ma sie pojawic na świecie i te wielorazowe wydaja mi sie świetnym rozwiązaniem. Jednak przed podjeciem takiej decyzji i zainwestowaniem chciałabym dowiedzieć sie o zaletach i minusach doświadczonych mam, które maja za sobą pierwsze niemowlęce kupki i pełne pralki. Cała sprawe utrudnia mi tata niemowlaka który upiera sie przy "najbardziej popularnych a wiec najlepszych" pieluchach jednorazowych. Wg niego wypowiedzi w necie to tylko reklama i on żeby zrozumieć musi zobaczyć, bo jakim cudem otulacz po 30 praniach nie popęka i nie zszarzeje:/ Dlatego baaardzo zależałoby mi na kontakcie z kimś z Olsztyna czyli mojego miasta żeby ewentualnie można było przekonać niedowiarka - no i mnie bo nie powiem, tyle prania trochę mnie przeraża. Do tego moja mama - ja musiałam bawic sie w tetre, ty korzystaj z dobrodziejstw jednorazówek. Ratunku, pomóżcie bo mam wrażenie że zostałam sama w walce o zdrową pupe synka...

Ja jestem z całkiem innej części Polski, więc spotkać się z tobą nie mogę. Polecam ci natomiast kupienie po jednej sztuce każdego rodzaju pieluszki wielorazowej, tak na próbę, czyli otulacz np. z babmbino mio dla noworodka + tetrę do niego, jakąś mała kiesoznkę np. handmade i jedną AIO, wypróbujecie, zobaczycie czy i co wam to pasuje i się zdecydujecie, może twój partner też sie przekona jak zobaczy jakie to proste i mało kłopotliwe. Jakby wam nie spasowała, to zawsze możecie sprzedac pieluszki na allegro, jest dużo osób które kupują używane pieluszki. Aha, polecam kupowanie pieluszek rozmiarowych, u noworodka one size sie nie sprawdzaja. Jeśli chodzi o pranie, to ja piorę co 3 dni, więc jest to 10 prań miesięcznie więcej, więc nie jest to znowu tak dużo, wydatki na wodę wzrosły ok 20-30 zł, więc moim zdaniem tragedii nie ma. Jeśli chodzi o tetrę, których używały nasze mamy, to rzeczywiście było kłopotliwe, bo trzeba było pieluchy zmieniać co chwilę, gotować, prasować, teraz są środki antybakteryjne do prania, a prasowania wręcz się nie poleca. A najważniejszy argument dla mnie to ten, że dzieki stosowaniu wielorazówek ograniczmy ilość chemii dostarczanej do organizmu naszych dzieci i robimy to dla ich dobra. Zawsze istnieje ryzyko, że dziecko źle zareaguje na żel w pampkach, moze się skonczyć na zwykłym podrażnieniu pupy, ale dziecko może nawet zachorować na AZS. Przy wielo ryzyko uczuleń jest duzo niższe, bo tej chemii w pieluchach jest znacznie mniej.
Powodzenia, mam nadzieję, że uda sie jednak przekonac niedowiarków do pieluszek wielo :)

magda_ol Kiedy zdecydowałam się na pieluszki wielorazowe, wszyscy znajomi i rodzina pukali się w czoło, mąż też nie był zachwycony, ale szybko zmienił zdanie:) Dlatego nie daj się zniechęcić. Fakt, prania jest trochę więcej, ale żadna tragedia, a córka ani razu nie miała odparzeń! Jest dużo filmików na youtube pokazujących zakładanie różnego rodzaju pieluszek, albo np na stronie angielskiego producenta pieluch totsbots.com są filmy. Dla noworodka nie wszystkie pieluszki pasują. Ja w pierwszych miesiącach byłam bardzo zadowolona z pieluszek tzw. prefold z pieluszkarni.pl(mają fajne małe rozmiary), na które zakłada się otulacz, najlepiej jak najcieńszy i delikatny, np imse vimse, osobiście odradzam bambino mio, sztywny i z twardego materiału. Dla takich maluchów nie są zbyt wygodne pieluszki OneSize, które mają starczyć od urodzenia aż do końca pieluchowania, wyjątkiem jest moim zdaniem pieluszka z kieszoną Charlie Banana, którą jest łatwo zmniejszyć.W ogóle pieluszki-kieszonki są najwygodniejsze i dla mnie najlepsze. Polecam też gorąco "bamboozle stretch" z firmy Tots Bots, są cudownie miękkie i milusie, a tego potrzebuje pupcia noworodka:)

reklama
Hej! Dawno mnie nie bylo! Ale jestm juz! moja Helenka urodziła się miesiąc wcześniej, ważyła 2260 zatem wszystkie pieluszki czekają nadał. nie użyłam ani jednej wielorazówki, bo wszystkie są za duze.
mam wszystkie one size i niestetym nawet po zmniejszeniu są za duze. zatem nie męczę mojej małej i jade na jednorazówkach. a jest tego duuuzo. moja mała nie polezy nawet 5 mint w kupce, i po siuśkach tez nie dlugo, wiec czasem idzie mi 20 pieluszek dziennie. już się nie mogę doczekać keidy troszkę urośnie i będą na nią dobre pieluuszki wilorazowe...

Do góry