reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pielęgnacja naszych maluszków od A do Z ...

my też mamy Pampers Premium Care no i niestety dokładnie tak jak Martyna, Lenka ma cały tyłek czerwony i w krosteczkach, czyli rezygnujemy i będziemy kupować innej firmy. Też słyszałam o tych Rossmanowych że są podejrzanie dobre, ale ja chyba zdecyduję się na Huggiesy albo Bellę na razie póki mała jest taka malutka, a jak bede mieć pewność że już nie ma żadnego uczulenia będziemy szukać zamienników. No i też już nastepną paczkę kupimy rozmiar 2, tańsze, łatwiej dostać bo z tymi jedynkami mąż sie najeździł zeby dostać.

Co do paznokci - ja małej obciełam końcówki, bo strasznie mnie drapała miała takie postrzępione po porodzie, ale też nic nie słyszałam ze nie wolno ruszać, w szpitalu jedynie mówili że "w szpitalu nie wolno", a co w domu nikt nie mówił.

Gosia - ja małą zawsze pionizuję żeby jej się odbiło, położna też mi kazała zawsze pilnować zeby się odbiło bo potem będzie zwracać. W szkole rodzenia babka tłumaczyła żeby położyć dziecko tak wysoko na ramieniu, ze dziecka klatka piersiowa leży na Twoim ramieniu, tak żeby nie było całkiem pionowo i nie uciskało na brzuszek ramieniem.

reklama
a ja małą odbijam i nawet jak jej się odbije to ulewa. I to coraz bardziej nawet po spaniu jak wstanie to potrafi ulać. Do tego zaczeła dziwnie przy cycku wypluwać mleko, ssa sobie a potem wylatuje jej dołem ust tak że cała mokra jestem ja i ona. nie wiem czy za duzo mleka mi cieknie a ona by chciala tylko pociumkać cycka jak smoczka i sobie wypluwa czy o co jej chodzi. Głodna chyba nie jest bo nie wrzeszczy. Ale to ulewanie zaczyna mnie martwić coraz bardziej.

Nasza Pyza też jak sobie ciąga cyca to jej się bokami wylewa, a do tego często lubi sobie leżeć przytulona do gołej piersi, a wtedy tryska mleczko jak z wielkanocnej psikawki.

Ja w szpitalu miałam premium care a pózniej kupiliśmy te zwykłe pampki new baby i te drugie lepsze bo mniejsze i lepiej na Bartusiu leżą.Dostałam tez trzy paczki huggisów i ciekawa jakie będą.
U nas przy karmieniu nieistety odchodza cyrki bo mały ciagle niespokojny i najlepiej mu w pozycji pionowej i już nie wiem czy mały nie ma problemów z tolerancja pokarmową bo kurcze kolka to raczej powinna byc okresowo a nie przy każdym karmieniu.rzadko jest tak by synek przy cycu był cały czas spokojny.No i dosyć wtedy łapczywie ssie i więcej powietrza łyka i koło się zamyka ech.Położna dopiero w poniedziałek będzie.

paznokietki tez już mu obcinałam bo się drapał.I obcinam jak mały śpi wtedy jest dużo łatwiej.Zresztą polecam zawsze na spiąco bo później jak już dziecko jest bardziej świadome to dzieci nie za bardzo lubią ten zabieg.
Uszków nie czyszcze no chyba że tej woskowiny się sporo by nazbierało to tylko wtedy.Ta woskowina chroni przed infekcjami to radze by raczej nie czyścić uszków bez potrzeby

magda u nas też z jedzeniem jest różnie...dziś w nocy przy każdym przystawianiu było kręcenie się, wiercenie, ręce i nogi były ciągle w ruchu...cyca wypluwał i za chwilę łapczywie szukał i ssał i tak w kółko...

dziuba spróbuj zwykłe pampki, nie premium care, te zielone są o niebo lepsze.

Ja obcinałam małej już 2 razy paznokcie, bo się drapała.
magda to mogą nie być kolki, kolki to o tej samej godzinie, codziennie, 2-3 h mega płacz którego nie można niczym uspokoić.

Ja kupiłam małego smoczka z TT, jakiś taki żółty, nie silikonowy. Zwykły prosty i mała go zassała, bo te wszystkie profilowane- niby jak sutek- tylko ciekawe kto ma takie wyprofilowane sutki????- mała wypluwała, bo były za wielkie, a ten taki mały cypelek i pasuje. Także czasami uspokajamy się smokiem.
Moja teraz śpi i słyszę jak się pręży, marudzi...ciekawe kiedy to się skończy??

magda, ja mam bardzo podobnie - mała najpierw zjada , a potem słyszę jak jej po jelitkach bulka i potem juz tylko bardzo sie spina i puszcza wiatry... i widze ze strasznie sie przy tym meczy :( nie wiecie moze co może byc przyczyną wzdec u małej? Jestem na diecie, wiec wykluczam cokolwiek co mogłabym zjesc... mysle, że przyczyna może byc łapanie przez małą powietrza podczas łapczywego ssania piersi. Co o tym sądzicie? Chyba, że macie inne sugestie... bardzo mi smutno kiedy widzę, jak ona się napina tak strasznie. Nawet w nocy kiedy śpi, śpi niespokojnie , bo pręży sie i za chwilkę slychac jak robi bączka.

karola ech no właśnie tak jest u nas ja myślę ze to wina niedojrzałych jelit ale kurcze jak temu zapobiec by mały tak nie cierpiał?Nie wiem czy do lekarza z tym iść?Zamówiłam wodę koperkową Grippe Water może pomoże.

Czytam, ze większości odpadł pępek...u nas dalej, ciekawe co dzisiaj położna powie..
U nas też jeszcze nie odpadł ale jak byłam z nim na ważeniu to pani doktor powiedziała, że ładnie wygląda więc psikam octaniseptem i czekam aż odpadnie. U Krystka dopiero po 3 tyg odpadł.

W szpitalu kordynatorka pielęgniarek mówiła zeby nie obcinać niemowlakom paznokci do 1 miesiaca życia. Mała się troszke podrapała i opciełam jej same koncóweczki.

A Wy jak robicie ?
Ja już obcięłam paznokcie Radkowi bo się drapał po twarzy i pierwsze słyszę że nie można obcinać do 1 miesiąca.

reklama
a ja mam pyt o skórkę małego czy waszym szkrabom ona też schodzi?? mojemu małemu strasznie i trochę sie tym martwię do tego ma rumień noworodkowy i nie wiem czy kosmetyki których używam go nie uczulają... mam niwea ale chyba zmienie na oilatum..

Do góry