reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja naszych maluszków od A do Z ...

asia te krosteczki to mogą być potówki...u nas to samo, dziwne mi było, że potówki na twarzy no i że robią się przy jedzeniu czerwone ale chyba faktycznie to tylko potówki, kąpiemy Małego w krochmalu i już powoli przechodzi. No i my też się kąpiemy codziennie.

reklama
ja też kąpię małą codziennie, mimo że Milenka nie cierpi się kąpać, jak ją rozbieram cisza, tylko włożę ją do wody to koncert taki daje że chyba cała klatka słyszy. Za to jak ją wyjme z wody i położę na ręczniku i przykryję to znowu jest spokojna. Dlatego u nas kąpiel trwa dosłownie pół minuty, wszystko na szybko myję.

My tez kąpiemy codziennie, od samego początku bo nie wyobrazam sobie inaczej, ja sama kapie się odziennie, wiec dlaczego miałaby dzieciaczka nie odswieżyc. Zresztą jak już pepuszek odpadł to sama przyjemność, mała lubi się kapiel, tylko to ubieranie bbuuuuu. Skóra też małej schodzi, ale po kąpieli oliwkujemy i jest ok.

Witajcie, przeparszam ze pytam a powinnam poszperac na forum ale mam starszne zaległosci przez te pobyty w szpitalu wiec wybaczcie i napiszcie mi tylko czy gdzies poruszałyscie temat termometrów. Potrzebuje dobry termometr dla Adasia, czy ,macie jakieś sprawdzone, żeby były łatwe w uzyciu i dokładne. Z góry dzieki za odpowiedz.

A ja tak zapytam z innej beczki, w co ubieracie swoje Maluszki na dwór? Kiedy był pierwszy spacerek i jak długo? Nasza Pyzulka ma już ponad tydzień, dzisiaj taka ładna pogoda, więc może byśmy troszkę się przewietrzyli.

Syla ja korzystam z termometru na podczerwień - ucho/czoło, jestem bardzo zadowolona nie ma problemu aby zmierzyć temperaturę starszej na czole a przy małej korzystamy z wkładki do ucha

A ja tak zapytam z innej beczki, w co ubieracie swoje Maluszki na dwór? Kiedy był pierwszy spacerek i jak długo? Nasza Pyzulka ma już ponad tydzień, dzisiaj taka ładna pogoda, więc może byśmy troszkę się przewietrzyli.

Nasza wczoraj miała 8 dni i była na pierwszym spacerku ponad 2h. Ubrana była na cebulkę: body, kaftan, rajstopki i pajac welurowy na głowie czapeczka. Było jej ok bo cały spacer przespała, z tym, że wózek był odkryty i ona nie przykryta, karczek był w sam raz

Ostatnia edycja:
U nas też skórka Bartkowi się łuszczy.Kapie w Olilatum a w ciągu dnia smaruje dodatkowo oliwką te miejsca gdzie skóra się wysusza.
My kapiemy co drugi dzień bo mały niestety nie lubi kąpieli i jest bardzo wtsraszony i ma odruch moro i płacze.Zreszta on nie lubi byc goły bo własnie jest taki wystraszony wtedy i boi sie.I nie lubi sie ubierać ;-)

Moj ma tak samo. Nie lubi kapieli i nie lubi sie ubierac, drze sie jak opętany :)

My wczoraj zaliczylismy pierwsza kąpiel, małemu sie podobało. Trwała tez chwilke ale nie protestował przy ubieraniu i psikaniu do noska:-)
My będziemy w sezonie jesienno-zimowym kąpać tak co dwa dni, bo w tym okresie człowiek sie tak nie poci. W dniu bez kapieli przecieramy Leonka myjka i woda przegotawana wacikiem po buziuli. Na razie używamy oilatum do kąpieli i kremu tez i nie ma problemów ze skóra. Pepuszek jeszcze jest ale kikut bardzo malutki i suchy juz praktycznie wiec pewnie lada dzien sie go pozbedziemy.

my na pierwszy spacer wyszliśmy w 6 dobie życia jak się wózka dorobiliśmy, a nadłuższy jak miałą 10 dni na 3 godziny. ja małą np wczoraj ubrałam w bodziaka welurowe spodenki ogrodniczki skarpety i czapke, do tego kocyk nie za gruby i wózek odkryty. Staram się jej nie przegrzewać i nie ubierać za grubo. W tyg np była w rampersie z krótkim rękawem i krótkich nogawkach i na to bawełnianą bluzeczke z długim rękawem i kapturem i skarpety i kocyk do wózka.

reklama
U nas także skórka się łuszczy...ale obecnie tylko już na buźce... Smarujemy kremikiem Oliatum ale jednak nie pomaga w 100%...

Paznokci nie pozwolili nam obcinać do 3 miesiąca...można uszkodzić płytkę paznokciową i dzidzia może mieć później problemy...

Nosek czyścimy wodą morską w sprayu i odciągamy aspiratorem do noska...

Madziu na kolki najlepsze są kropelki Sab Simplex - produkcji niemieckiej (są tez czeskie ale mniej skuteczne) POLECAM

Jeśli chodzi o kąpiel - kąpiemy codziennie, choć Kamiś tego nie cierpi ;P Nie wyobrażam sobie kąpać dzidzię rzadziej...sama kapię się codziennie i nie chciała bym aby mnie mam przemywała tylko gazikami czy też chusteczkami...

Sylu - używam elektronicznego termometru ale wskazuje czasem różnicę temperatur do 0,5 stopnia... Znajoma neonatolog podpowiedziała mi, że bardzo dobrze mierzyć temperaturkę dzidzi w pachwince ale tym zwykłym elektronicznym... Wtedy nie trzeba nic odejmować ani tez dodawać - tak mierzą na noworodkach u nich w szpitalu...

Do góry