reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Pielęgnacja naszych maluszków od A do Z ...

a co jak się dokarmia tylkomodyfikowanym? moja zjada jakies 40 ml mleka z butli, dawać wtedy ta k+d?
Asiu ja o to pytałam pediatrę,powiedziała mi, że jak dziecko wypija mniej niż 100ml dziennie MM to normalnie witaminki się podaje bo dawka w MM jest dużo mniejsza, wiec spokojnie możesz dawać i D i K, ja tez tak robię.

reklama
Bafinka u mnie małemu tez skórka schodzi zwłaszcza w zgięciach, ale widziała to położna i mówiła, ze to całkiem normalne, ze nie które dzieciaczki tak po prostu mają, co do rumienia to nie mam pojęcia

My dziś zaliczyliśmy pierwszy spacer, a było tak ciepło, że na dworze byliśmy ponad 2h Samancie skórka nie schodzi, ale profilaktycznie używamy emolium

Bafinka nas wypisali z rumieniem

U nas też schodzi skórka. Smaruję kremem.

W nocy odpadł pępek :-D. Więc wychodzi między 9/10 dniem - czyli jak to moja siostra stwierdziła "książkowo". Jeszcze będę przemywać to miejsce spirytusem bo tak zaleciła położna.

dziewczyny a Wy kapiecie dzieci codziennie, bo mi połozna powiedziała żeby kapać co 2-3 dni?? oczywiście babcie sa oburzone, ze jak to dziecko nie umyć, a ja kąpie co drugi dzień, a tak to przecieram synka mokra pieluszką. U nas kapiele to słaby punkt, bo mały jakoś nie przepada, a że pępek jeszcze nie odpadł to bie można go całego zamoczyć i mam wrażenie że mu zimno, oby potem było lepiej

bafinka
nivea z tego co pamiętamjest po 1 miesiącu więc może uczulać. A schodząca skóra to normalne. u nas pomogła kąpiel w oilatum i smarowanie kremem oilatum.

sińka
dzięki wielkie za informacje, moja zjada około 30-40ml więc będzie dostawać osobno witaminki dalej.

kasiula
ja odkądk małej się już całkiem zagoił pępek kąpie codziennie o 20, żeby jej wyrobić nawyk. ale ona chyba lubi kąpiele bo cichutko lezy tylo wielkie oczy robi jak by zaskoczona była. Czasami nie wykąpie jak na spacer dłużej pójdziemy i wrócimy po 20, ale ta staram się ją jednak kąpać, pozatym po kąpieli ma ładniejszą skóre

do nas się jakaś wysypka na twarzy pojawiła :( takiemalutkie krosteczki ale wiele ich jest :(

U nas też skórka Bartkowi się łuszczy.Kapie w Olilatum a w ciągu dnia smaruje dodatkowo oliwką te miejsca gdzie skóra się wysusza.
My kapiemy co drugi dzień bo mały niestety nie lubi kąpieli i jest bardzo wtsraszony i ma odruch moro i płacze.Zreszta on nie lubi byc goły bo własnie jest taki wystraszony wtedy i boi sie.I nie lubi sie ubierać ;-)

madzia
moja ma podobnie. jak jest golutka to wyciaga rączki i nóżki w odruchu moro jak by chciałą się przytulać. Robi do tego wielkieoczy i słodką minkę. Tylko że ona nie płacze przy tym, wręcz się uspokaja.

reklama
u nas skórka schodziła, ale po kąpielach w emolium problem sie skonczył... mam też emulsję do ciała, ale posmarowałam Hanię tylko 2 razy, bo po kapieli, nie lubi ubierania i wycierania i tych wszystkich zabiegów i nie chcialam jej przedłużać tych niemiłych chwil.

My kąpiemy codziennie, bo Hania kocha wodę, a w dzien robi tyle kupek, że warto pupulkę jej dokładnie wymyć.

Kasiula
pępek można zamaczać, tylko trzeba go dokładnie wysuszyć... położne tak robiły w szpitalu i tak mi wytłumaczyły, w domu normalnie zamaczałam Hanię z pępuszkiem i ładnie nam odpadł, bez żadnych problemów.

Do góry