Aniawos - u nas też w środku pępuszka pojawiło się takie żółte dziwne i wilgotne coś - jakby troszke się paprał - świetnie pomogły waciki nasączone spirytusem - "Leko". Sprowadziłam je z Polski - są super. Można dostać w każdej aptece. Przedtem niczym nie smarowałam - ładnie kikut odpadł, ale mimo to teraz byłam zmuszona tam odkazić. Po pierwszym smarowaniu już była poprawa
Jeśli chodzi o szczepienia - to jestem mile zaskoczona - bo Health Visitor przyniosła mi przewodnik po szczepieniach w języku polskim. Wszystko dokładnie rozpisane, opisane. Włącznie z możliwymi skutkami ubocznymi i o radzeniu z nimi sobie.
Doczytałam, że podstawowe szczepienia tutaj to :
DTaP/IPV/Hib
W drugim miesiącu:
DTaP/IPV/Hib i PCV - to szczepionka na dyfteryt, tężec, koklusz, polio, Hib oraz zakażenie pneumokokowe
W trzecim miesiącu:
DTaP/IPV/Hib i MenC - to szczepionka na dyfteryt, tężec, koklusz, polio, Hib oraz zapalenie opon typu C
W czwartym miesiącu życia:
przypominająca poprzednie - czyli wszystko razem.
To są tutaj podstawowe szczepienia na kasę chorych - wszystko w jednym zastrzyku.
Później około
12 miesiąca Hib i MenC
około
13 m-ca MMR i PCV - odra, świnka i różyczka plus pneumokoki
i dopiero pomiędzy 3,5 roku do 5 roku życia - dyfteryt, tężec, koklusz, polio, odra, świnka, rózyczka
późniejsze szczepienie po 13 roku życia - tylko tężec, dyfteryt i polio.
Gruźlica i zapalenie wątroby typu B - to szczepienia dodatkowe dla niemowlat u których zachodzi prawdopodobieństwo stykania się z gruźlicą, lub których matki są nosicielami (zapalenie wątroby typu B).
Ale się rozpisałam - ;-)
Zastanawiam się co z gruźlicą - bo chyba w Polsce szczepia zawsze - nie pamiętam.
Nie wiem czy poprosic o to szczepienie - jak myślicie ?