reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja naszych maluszków od A do Z ...

Jankowi kikutek po pępowinie odpadł juz 5 dnia i pokazał się śliczny pępuś. Mi położna nie kazała niczym przemywać, jedynie wietrzyć...a pod koniec troszke używaliśmy spirytusu.

Czy macie drogie mamy jakieś wypróbowane kremy na smarowanie suchej buźki Maluszka? Czy może najbezpieczniejsza jest wazelina?

reklama
U nas dalej zółta kulka w pępku. Psikam octeniseptem, ale nic się nie zmienia. A spirytus to 70%? bo może spróbuje?
Mojej też wyskoczyły potówki na szyi i na buźce ma jakieś krostki..nie wiem co to, mam nadzieje, że szybko zniknie. Do tej pory miała śliczną buźkę a teraz coś powychodziło..od dwóch dni smarowałam buzię oliwką i może od tego...

Bafinka wszystko zależy od przychodni, najlepiej zadzwoń i się zapytaj. U nas np rodzice decydują dopiero przed szczepionką. Bratowa mojego męża natomiast sama musi kupować szczepionki bo jej przychodnia tylko szczepi. U nas 5w1 106 zł a 6w1 200zł, myśle że ceny też będą się różnić

Aniawos - u nas też w środku pępuszka pojawiło się takie żółte dziwne i wilgotne coś - jakby troszke się paprał - świetnie pomogły waciki nasączone spirytusem - "Leko". Sprowadziłam je z Polski - są super. Można dostać w każdej aptece. Przedtem niczym nie smarowałam - ładnie kikut odpadł, ale mimo to teraz byłam zmuszona tam odkazić. Po pierwszym smarowaniu już była poprawa :tak:

Jeśli chodzi o szczepienia - to jestem mile zaskoczona - bo Health Visitor przyniosła mi przewodnik po szczepieniach w języku polskim. Wszystko dokładnie rozpisane, opisane. Włącznie z możliwymi skutkami ubocznymi i o radzeniu z nimi sobie.

Doczytałam, że podstawowe szczepienia tutaj to :
DTaP/IPV/Hib
W drugim miesiącu:
DTaP/IPV/Hib i PCV - to szczepionka na dyfteryt, tężec, koklusz, polio, Hib oraz zakażenie pneumokokowe
W trzecim miesiącu:
DTaP/IPV/Hib i MenC - to szczepionka na dyfteryt, tężec, koklusz, polio, Hib oraz zapalenie opon typu C
W czwartym miesiącu życia:
przypominająca poprzednie - czyli wszystko razem.

To są tutaj podstawowe szczepienia na kasę chorych - wszystko w jednym zastrzyku.

Później około 12 miesiąca Hib i MenC
około 13 m-ca MMR i PCV - odra, świnka i różyczka plus pneumokoki
i dopiero pomiędzy 3,5 roku do 5 roku życia - dyfteryt, tężec, koklusz, polio, odra, świnka, rózyczka

późniejsze szczepienie po 13 roku życia - tylko tężec, dyfteryt i polio.

Gruźlica i zapalenie wątroby typu B - to szczepienia dodatkowe dla niemowlat u których zachodzi prawdopodobieństwo stykania się z gruźlicą, lub których matki są nosicielami (zapalenie wątroby typu B).

Ale się rozpisałam - ;-)
Zastanawiam się co z gruźlicą - bo chyba w Polsce szczepia zawsze - nie pamiętam. Nie wiem czy poprosic o to szczepienie - jak myślicie ?

Ostatnia edycja:
Nam dzis w nocy odpadł pępek :-) czekalismy na to z niecierpliwoscią bo bardzo balismy się żeby go nie uszkodzic. Teraz kilka razy dziennie przemywam tymi gazikami leko.
Co do szczepionek skojarzonych to nam w szpitalu jeszcze mówili że w niektórych przychodniach wymagają żeby zakupić samemu a w niektórych tylko u nich więc lepiej sie wcześniej dowiedzieć.

A my mamy jeszcze kikut i może niebawem odpadnie. Większy problem jest z pupcią Radka bo sobie ją odparzył a przecież jak najszybciej mu przebierałam brudną pieluchę, oczyszczałam pupcie, wycierałam do sucha i smarowałam na odparzenia kremem i niestety odparzenie powstało. Sudokrem nic nie pomógł, będę musiała zapytać się lekarki jak pójdziemy na ważenie o jakąś dobrą maść na odparzenia. A może to od pieluch? Już sama nie wiem.

reklama
Motylla mój starszak dostał odparzenie od pieluch później od chusteczek, a ciągle używasz tych samych czy zmieniłaś?? NA odparzenia polecam mąkę ziemniaczaną na suchą skórę. Lepszy efekt jest jesli na dupcie położysz mokry i zimny gazik i na to posypiesz mąką- rada pediatry
A jeśli chodzi o maści to musisz sama wypróbować jedej pomoże alantan, linomag, termentiol a innej sudocrem. Życzę szybkiego powrotu do zdrowej różowiutkiej pupci ;-)

Do góry