Na ciemieniuchę to oczywiście oliwka jak najbardziej Oliwkę mam tylko po prostu nie będę jej używać do smarowania dziecka po kąpieli, zresztą ja zamierzam używac Oilatum także oliwka już zbędna będzie, najwyżej właśnie na ciemieniuchę
- Status
- Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
N
nataliak
Gość
na ciemieniuszke to albo ta slynna olejuszka albo wlasnie oliwka: nasmarowac konkretnie po kapieli, zalozyc czapeczke a potem po jakims czasie wyczesac - taki sposob znalazlam w jednej z ksiazek o pielegnacji maluszkow.
na ciemieniuszke to albo ta slynna olejuszka albo wlasnie oliwka: nasmarowac konkretnie po kapieli, zalozyc czapeczke a potem po jakims czasie wyczesac - taki sposob znalazlam w jednej z ksiazek o pielegnacji maluszkow.
teżo tym sposobie czytałam :-)
Co do ciemieniuszki to właśnie to czesanie jest bardzo dobre.Oczywiście ta szczoteczką miękką dla dzieci.Moją Majkę czesałam codziennie no i oliwka oczywiście i nigdy nie miała ciemieniuszki.To według instrukcji mojej mamy ;-).
awru
Fanka BB :)
nam w szkole rodzenia mówili odwrotnie.. czyli nasmarować główkę ok 30 min przed kąpielą, założyć czapeczkę, później kąpiel i czesaniena ciemieniuszke to albo ta slynna olejuszka albo wlasnie oliwka: nasmarowac konkretnie po kapieli, zalozyc czapeczke a potem po jakims czasie wyczesac - taki sposob znalazlam w jednej z ksiazek o pielegnacji maluszkow.
evelinka
Fanka BB :)
A ja z kolei przy Domiśku najpierw smarowałam,potem chwilę odczekałam(bez czapeczki,ale ona może,żeby się wkoło za bardzo nie tłuściło...),potem wyczesałam i na końcu kąpiel.Po dwóch razach zeszło i więcej problemów nie było.
Pozwolę sobie zabrać glos.
Po porodzie z dzieckiem leżałam 10 dni na patologii noworodka, i może wytyczne są już inne ale w 2007 piochtaninke, to oddział na chałbińskiego miał raczej na spirytusie. położna przemyła odparzenie na jąderkach mojego synka piochtanikną twierdząc, że sie szybciej zagoi i o ile przy przemywaniu pępka nic nie było tak po tej czynności zaczął sie cyrk, na płacz dziecka pani stwierdziła, ze mały ma kolkę ( 3 doba życia) bo pewnie zjadłam coś nieodpowiedniego ( mały był na butli bo miał za krótkie wędzidełko i źle zasysał pierś). I tak 3 godziny męczarni do momentu przewinięcia i dokładnego zmycia nieszczęsnej super piochtaniny ( oczywiście zrobionej na wodzie, bo rano zgłaszałam problem lekarzowi który stwierdził, że piochtanina oczywiście na wodzie ale położnej posłał odpowiednie spojrzenie. więc za skład tego czym przemywaja pępki maluchom na oddziałach głowy bym nie dała, że jest bez % :-) po drugie jeśli mow ao spirytusie to chodzi o jego roztwór ( 40% czy 70% ) bo nie wiem dokładnie jaki jest potrzebny do przemywania. Stężony % sprawia, że białaka w ścianach bakterii sie ścinają (reakcja obronna) i bakterjka żyje sobie dalej w spokoju ...:/
Po porodzie z dzieckiem leżałam 10 dni na patologii noworodka, i może wytyczne są już inne ale w 2007 piochtaninke, to oddział na chałbińskiego miał raczej na spirytusie. położna przemyła odparzenie na jąderkach mojego synka piochtanikną twierdząc, że sie szybciej zagoi i o ile przy przemywaniu pępka nic nie było tak po tej czynności zaczął sie cyrk, na płacz dziecka pani stwierdziła, ze mały ma kolkę ( 3 doba życia) bo pewnie zjadłam coś nieodpowiedniego ( mały był na butli bo miał za krótkie wędzidełko i źle zasysał pierś). I tak 3 godziny męczarni do momentu przewinięcia i dokładnego zmycia nieszczęsnej super piochtaniny ( oczywiście zrobionej na wodzie, bo rano zgłaszałam problem lekarzowi który stwierdził, że piochtanina oczywiście na wodzie ale położnej posłał odpowiednie spojrzenie. więc za skład tego czym przemywaja pępki maluchom na oddziałach głowy bym nie dała, że jest bez % :-) po drugie jeśli mow ao spirytusie to chodzi o jego roztwór ( 40% czy 70% ) bo nie wiem dokładnie jaki jest potrzebny do przemywania. Stężony % sprawia, że białaka w ścianach bakterii sie ścinają (reakcja obronna) i bakterjka żyje sobie dalej w spokoju ...:/
Ostatnia edycja:
a dlaczeko od oliwki sie odchodzi???
a mnie w szpitalu zalecali smarowanie oliwka, delikatnie, zwłaszcza w zakamarkach, smaruje małą co drugi dzień
reklama
maluchom na oddziałach głowy bym nie dała, że jest bez % :-) po drugie jeśli mow ao spirytusie to chodzi o jego roztwór ( 40% czy 70% ) bo nie wiem dokładnie jaki jest potrzebny do przemywania. Stężony % sprawia, że białaka w ścianach bakterii sie ścinają (reakcja obronna) i bakterjka żyje sobie dalej w spokoju ...:/
70%
- Status
- Zamknięty i nie można odpowiadać.