reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

pielęgnacja maluchów

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Znalazłam ciekawy artykuł na temat pielęgnacji pępka u noworodka wklejam dwa pytania i odpowiedzi na nie. Odpowiedzi udziela:
prof. dr hab. med. Ewa Helwich
Klinika Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka
Instytut Matki i Dziecka w Warszawie

2. Jaki jest optymalny sposób pielęgnacji kikuta pępowiny u noworodka na oddziale noworodkowym?
U noworodków, które przebywają w jednym pomieszczeniu z matką (system opieki rooming-in), nie trzeba stosować specjalnych środków przeciwbakteryjnych; wystarczy pielęgnacja, której podstawą jest mycie. Jeżeli dziecko jest oddzielone od matki (np. przynoszone tylko w okresie karmienia), ryzyko kolonizacji pępka florą szpitalną jest znacznie większe. W celu zmniejszenia ryzyka zakażenia pępka w takiej sytuacji zaleca się stosowanie środka odkażającego, na przykład chloroheksydyny lub oktenidyny. Wbrew dość powszechnym przekonaniom spirytus działa przeciwbakteryjnie mniej skutecznie niż inne preparaty przeciwbakteryjne. Preparatów zawierających związki jodu, mimo ich skuteczności przeciwbakteryjnej, nie należy używać w okresie okołoporodowym. Jod jest wchłaniany przez skórę noworodka, co może powodować stan przejściowej niedoczynności tarczycy, związany z fałszywie dodatnim wynikiem badania przesiewowego oceniającego jej czynność. Roztwór gencjany ce****e działanie przeciwbakteryjne, jednak jego zastosowanie w dużym stopniu utrudnia ocenę stanu kikuta pępowiny. W Polsce powszechnie zaleca się pielęgnowanie pępowiny 70% roztworem spirytusu. Zgodnie z ogólną opinią ma to zapewnić szybsze jej wysychanie (alkohol osusza, odciągając wodę), jednak wyniki badań wskazują na skutek wręcz przeciwny. Ponadto niekiedy zalecenie to jest przesadnie stosowane - kikut przemywany jest spirytusem przy każdym przewijaniu dziecka, co jest zupełnie nieuzasadnione. (EH, PS)

WHO/RHT/MSM/98.4 Care of the Umbilical Cord: A review of evidence. http://www.who.int/reproductive-health/publications/MSM_98_4/MSM_98_4_chapter4.en.html
Zupan J., Garner P., Omari A.A.: Topical umbilical cord care at birth. Cochrane Database Syst. Rev., 2004; (3): CD001057

3. Jaki jest optymalny sposób pielęgnacji kikuta pępowiny w domu?
Kikut pępowiny powinien być utrzymany w czystości zgodnie z zasadami normalnej higieny. Najważniejsze jest utrzymywanie go w stanie suchym. Powszechne jest zalecanie przemywania kikuta spirytusem, jednak zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) i wynikami badań nie jest to konieczne, gdyż nie wpływa na częstość zakażeń. Nie zaleca się rutynowego stosowania roztworu gencjany lub związków zawierających jod (p. pytanie 2.). Wykazano, że stosowanie alkoholu lub preparatów przeciwbakteryjnych niekiedy opóźnia wysychanie i odpadanie kikuta pępowiny, co może zwiększać niepokój rodziców. Jeśli kikut pępowiny został zabrudzony (w tym kałem lub moczem), należy go umyć, używając czystej wody i mydła. Do czasu zagojenia pępek trzeba luźno przykrywać czystym ubrankiem, a pieluszkę zawijać tak, aby sięgała pod pępek. Zarówno na oddziale noworodkowym, jak i w domu niezwykle istotne jest mycie rąk przed wszelkimi zabiegami higienicznymi dotyczącymi pępka. (EH, PS)

WHO/RHT/MSM/98.4 Care of the Umbilical Cord: A review of evidence. http://www.who.int/reproductive-health/publications/MSM_98_4/MSM_98_4_chapter4.en.html
Zupan J., Garner P., Omari A.A.: Topical umbilical cord care at birth. Cochrane Database Syst. Rev., 2004; (3): CD001057

reklama
zwroccie kiedys uwage czym pielegniarki odkazaja Wam skore przed pobieraniem krwi ;)

wkleje Wam cos o tym tajemniczym octenisepcie:

OCTENISPET

Środek do dezynfekcji OcteniSept do stosowania na rany, błonę śluzową i skórę
- wszechstronne zastosowanie dezynfekcyjne
- wpomaga leczenie grzybicy i martwic
- do stosowania na rany, błonę śluzową i skórę

Opis działania
Środek OceniSept jest płynem dezynfekującym zawierającym substancje czynne: dichlorowodorek octenidyny, alkohol fenoksyetylenowy. Płyn OcteniSept działa bakteriobójczo, grzybobójczo i wirusbójczo.

Wskazania
Płyn OcteniSept przeznaczony jest do krótkich zabiegów antyseptycznych związanych z zaopatrywaniem ran, błoną śluzową i graniczącą z nią skórą, przed, w trakcie i po zabiegach diagnostycznych i operacyjnych w ginekologii, położnictwie, urologii, proktologii, dermatologii, geriatrii, wenerologii, stomatologii, itd.
- przy opracowywaniu czystych i płukaniu zakażonych ran chirurgicznych
- przy opracowywaniu zakażonych ran oparzeniowych i owrzodzeń żylnych
- przy płukaniu otwartych ropni okołoodbytniczych, zakażonych krwiaków, itp.
- przy pielęgnacji ran i szwów pooperacyjnych
- w obrębie narządów rodnych kobiety, np. zapalenie pochwy i żołędzi prącia mężczyzny
- przed zabiegami diagnostycznymi w układzie moczowym
- przy cewnikowaniu
- przed badaniami dopochwowymi
- przy czynnościach przed, w trakcie i po porodzie
- do pooperacyjnych i poporodowych irygacji pochwy przed założeniem wkładki wewnątrzmacicznej
- przed czynnościami związanymi ze sztucznym zapłodnieniem
- przed badaniami andrologicznymi
- w pediatrii
- do dezynfekcji jamy ustnej, np. afty, resekcja zęba

Działanie
Bakteriobójcze: G(+)(łącznie z MRSA, Chlamydium, Mycoplasma), G (-)
Grzybobójcze
Drożdżakobójcze
Pierwotniakobójcze (łącznie z Trichomonas)
Wirusobójcze (Herpes simplex, HBV i HIV)

Zgadzam się z Nataliak :) Szpitale mają wytyczne aby nie używać spirytusu a czy go używają to nie mój problem (ja ich nie nadzoruję) u mnie używają tylko i wyłącznie właśnie Octeniseptu. Ja do pielęgnacji pępka w domu też go kupiłam.

Ostatnia edycja:
wszytsko co napisałyście i wkleiłyście powyżej ma sens i zgadzam się, ale wszystkie też wiemy jak niedoinwestowane są szpitale - nawet każą tetrówki przynosić w niektórych jak wiele z was pisało. Ja za ten octenisept zapłaciłam w doz.pl 40 zeta i aż sama się dziwiłam że taki drogi - wiadomo że szpital tyle kasy nie wyda, laboratorium już prędzej bo laboratoria mają dochód z prywatnych zleceń dlatego nie ma co patrzeć na to co jest używane w szpitalu bo tam są używane rzeczy najtańsze.

Lenkaa ja brałam kawałeczek watki i skręcałam tak dośc cieniutko i lekko moczyłam w wodzie najlepiej przegotowanej i takim czymś czyściłam nosek i uszka.Wiem że są tez patyczki takie dla dzieci specjalne ale ja się bałam,a pozatym do noska takiego raczej nie włożę ;-).Chyab że był katarek to wtedy gruszką wyciagałam,teraz też są zamiast gruszki takie aspiratory do noska typu frida,czy katarek.

lenkaa* to nieprawda co piszesz, zacytuje tu swojego starego posta:
takie srodki jak octenisept, skinsept, skinman, esept czy pursept sa uzywane w szpitalach, gabinetach lekarskich i kosmetycznych czy salonach tatuazu i piercingu od wieeelu lat.
naprawde polecam zwrocic kiedys na to uwage. nie wiem dlaczego tak duzo zaplacilas za octenisept, buteleczka 50ml z atomizerem kosztuje okolo 25zl, chyba ze kupilas wieksza pojemnosc. generalnie sluzbe zdrowia te srodki nie kosztuja duzo bo im wieksza pojemnosc tym wychodzi taniej a zaopatruja sie w kilkulitrowe butle i wiadomo ze w innych cenach niz te apteczne. a uzywaja ich do wielu celow, pielegnacja pepka jest tu akurat gdzies na szarym koncu.

no ja własnie pisałam o pielęgnacji pępka. I na pewno studia percingu, gabinety kosmetyczne itp. mogą sobie pozwolić na używanie takich środków jak octenisept, natomiast szpital oszczędza gdzie się da - może nie każdy bo różnie te szpitale są zarządzane - ale głównie oszczędza się na takich rzeczach które mają swoje tańsze zamienniki. Nie wykluczam że płynów w rodzaju octenisept używa się jako wyłącznie tych do pewnych zabiegów - np odkażanie przed ukłuciem igłą, ale już przy sytuacjach gdzie więcej tego trzeba użyć to wjeżdzają tańsze zamienniki. Jak miałam ranę po operaji to też była ona przemywana codzinnie spirytusem - pielegniara przychodziła lała spiryt na wacik i myła ranę, a przy pobraniu krwi pryskała "czymś" skórę - być może był to octenisept - nie zwracałam uwagi.
A butlę kupiłam tą większą - faktycznie - ale to jest 100ml za 40 zł - a niby w doz.pl jest taniej więc w innych aptekach zapłaciłabym więcej.

a jestes pewna ze przemywala Ci ta rane spirytusem? bo niektore z tych nowych srodkow maja wysokie stezenie alkoholu wiec podobny do spirytusu zapach (np skinsept).

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry