reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

pielęgnacja maluchów

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Ja kupiłam to

Physiomer Baby, spray, 115 ml - Apteka Internetowa Dbam o Zdrowie

a przy Oli i Ali stosowałam głównie disnemar i Sterimar baby, bo nie miały aż tak dużego ciśnienia po naciśnięciu.
Tego jeszcze nie próbowałam, ale mogę to zrobić i Ci napiszę.
A przy zakupie, to przyznaję, że kierowałam się opisem i dopiskiem baby w nazwie :tak:

nataliak, dzięki za przytaknięcie co do wanienkowo-foczkowego pomysła ;))

A co do kanalików, bo któraś pytała - nie zawsze kończy się zabiegiem. Ja u Oli, jak już pisałam, udrożniłam masażami. Nie pamiętam niestety teraz czy miałam dla Niej jakieś krople.
Wiele pewnie tez zależy od stopnia zatkania, ale lekarzem nie jestem, więc się nie mądrzę :)

chętnie skorzystam z Twoich porad:-) Bo na razie myślałam żeby zamówić sterimar baby

reklama
chętnie skorzystam z Twoich porad:-) Bo na razie myślałam żeby zamówić sterimar baby

Miło mi :happy:
sprawdziłam ten Physiomer baby i leci delikatnie. Nie ma dużego ciśnienia.
poza tym na opakowaniu jest też dopisek "noworodki i dzieci. Od momentu narodzin"

Miłego dnia wszystkim :happy:

dziecko nie odczowa dyskomfortu mycia pepka spirytusem bo kikut pepowiny nie jest unerwiony. To tak jakby mialo bolec rodzaca przeciecie pepowiny, oj matki matki. A co do mycia osobiscie uwazam ze wiele lat sie stoswalo roztwor fioletu i nic sie nie dzialo wiec nie ma potrzeby rezygnowac, krzywdy na pewno tym nie zrobimy.Sae mialysmy pielegnowane tym pepki i co? czujecie jakies problemy w tym miejscu z tego powou??? no chyba ze ktos jest "madrzeszy"

a co do roztworu wody morskiej do nosa: w kazdym jest to samo placi sie tylko za logo danej firmy i nie ma mozliwosci zeby byla "lapsza czy gorsza"

dziecko nie odczowa dyskomfortu mycia pepka spirytusem bo kikut pepowiny nie jest unerwiony. To tak jakby mialo bolec rodzaca przeciecie pepowiny, oj matki matki. A co do mycia osobiscie uwazam ze wiele lat sie stoswalo roztwor fioletu i nic sie nie dzialo wiec nie ma potrzeby rezygnowac, krzywdy na pewno tym nie zrobimy.Sae mialysmy pielegnowane tym pepki i co? czujecie jakies problemy w tym miejscu z tego powou??? no chyba ze ktos jest "madrzeszy"

Nie bez powodu szpitale mają nowe wytyczne zakazujące używania spirytusu i nie chodzi o to że przemywanie spirytusem boli...a co do mycia to każda myje dziecko tym co uważa za odpowiednie i słuszne... Idąc takim tokiem rozumowania "wiele lat temu to, to i tamto..." to równie dobrze powinnyśmy w polu rodzić ;)

Alis większość szpitali nadal uzywa spirytusu... w każdym bądź razie wszystkie w mojej okolicy....

ale przecież każda z nas ma swoje przekonania i praktyki...część nie będzie uzywała niczego, część spirytusu a część tego oceniseptu... i myślę że wszystkie maluszki będą miały tak samo zadbane pępuszki...

Ja wczoraj zrobiłam zamówienie w doz. pl i wcale nie nakupowałam wiele a wyszło 160 zł :baffled:
Spirytu zapomniałam kupić, ale zastanawiam się czy kupowac np. watę - ja nie używam waty a przy dziecku się wogóle przydaje? skoro sa płatki kosmetyczne i gaziki - mam paczkę 100 niejałowych i zamówiłam 90 jałowych...
Poza tym nie wiem jakie te czopki gliecrynowe kupić - macie takie normalne jak dla drorosłych :confused: czy są jakieś specjalne dla dzieci?

A co do tego spirytu w szpitalach i nadużywania to w sumie wydaje mi się że dobrze że przecierają dzieciom ten pępek spirytem w szpitalu - tam jest dużo więcej zarazy niż w domu a taki świeży pępek z raną to otwarte wrota dla zarazków. W domu już można sobie spiryt oszczędzić i faktycznie smarować czymś delikatniejszym a nawet niczym.

Lenkaa ja uzywałam waty np do czyszczenia noska i uszków przy Majce.Tak mi połozna zalecała,że podobno nie powinno sie patyczków uzywać,a wata delikatniejsza.Robiłam takie jakby skrętki z waty i tym czysciłam nosek.

luthien a jak czyściłaś tą watką? Ja patyczków też na razie nie kupowałam - myślałam raczej o gazikach

reklama
zwroccie kiedys uwage czym pielegniarki odkazaja Wam skore przed pobieraniem krwi ;)

wkleje Wam cos o tym tajemniczym octenisepcie:

OCTENISPET

Środek do dezynfekcji OcteniSept do stosowania na rany, błonę śluzową i skórę
- wszechstronne zastosowanie dezynfekcyjne
- wpomaga leczenie grzybicy i martwic
- do stosowania na rany, błonę śluzową i skórę

Opis działania
Środek OceniSept jest płynem dezynfekującym zawierającym substancje czynne: dichlorowodorek octenidyny, alkohol fenoksyetylenowy. Płyn OcteniSept działa bakteriobójczo, grzybobójczo i wirusbójczo.

Wskazania
Płyn OcteniSept przeznaczony jest do krótkich zabiegów antyseptycznych związanych z zaopatrywaniem ran, błoną śluzową i graniczącą z nią skórą, przed, w trakcie i po zabiegach diagnostycznych i operacyjnych w ginekologii, położnictwie, urologii, proktologii, dermatologii, geriatrii, wenerologii, stomatologii, itd.
- przy opracowywaniu czystych i płukaniu zakażonych ran chirurgicznych
- przy opracowywaniu zakażonych ran oparzeniowych i owrzodzeń żylnych
- przy płukaniu otwartych ropni okołoodbytniczych, zakażonych krwiaków, itp.
- przy pielęgnacji ran i szwów pooperacyjnych
- w obrębie narządów rodnych kobiety, np. zapalenie pochwy i żołędzi prącia mężczyzny
- przed zabiegami diagnostycznymi w układzie moczowym
- przy cewnikowaniu
- przed badaniami dopochwowymi
- przy czynnościach przed, w trakcie i po porodzie
- do pooperacyjnych i poporodowych irygacji pochwy przed założeniem wkładki wewnątrzmacicznej
- przed czynnościami związanymi ze sztucznym zapłodnieniem
- przed badaniami andrologicznymi
- w pediatrii
- do dezynfekcji jamy ustnej, np. afty, resekcja zęba

Działanie
Bakteriobójcze: G(+)(łącznie z MRSA, Chlamydium, Mycoplasma), G (-)
Grzybobójcze
Drożdżakobójcze
Pierwotniakobójcze (łącznie z Trichomonas)
Wirusobójcze (Herpes simplex, HBV i HIV)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry