Ja niedawno przetrzepałam forum komarowe i też polecali Raid do kontaktu ale jakiś konkretny kolor bo są różne i pare osób to potwierdziło że tylko ten jest ok. U nas w chałupie nie ma komarów ale chcemy nocować na działce to koniecznie musze kupić. Olejek waniliowy mi sie nie sprawdził. Teraz kupiłam goździkowy i go wypróbuje. Siebie pryskam Ultra thonem firmy 3M i u mnie sie sprawdza, można używać też dla dzieci ale ja mam coś opory i kupie dla małej chyba Offa . Teście też kupili te rośliny Komarzyce, stoją na werandzie. Liście pomidorów też odstraszają podobno komary. Jak ktoś ma taką możliwość to dobrze jest sie otrzeć o takie liście
reklama
I to jest plus mieszkania wysoko :-) Chociaż raz ! Nam wleciał jak narazie jeden komar...i od razu został ubity...A tak to raczej mamy spokoj i możemy spać przy otwartym oknie...Piotrek śpi w samej pieluszce...
co do Raidu to małe sprostowanie...ten stary na takie płytki rzeczywiście nie jest przeznaczony do pomieszczeń w których przebywaja dzieci...Ale ten na bazie piasku już można stosować...U rodzicow ( łąka i pole za domem, a 2 km od domu małe jeziorko ) komarów jest strasznie dużo i musze przyznać że działa.....tam też nie mieliśmy jeszcze historii z pogryzieniami....
A jakie faktory na to słońce stosujecie dla Szkrabów?? Mysmy kupili 25 i zastanawiam sie czy nie przesadziłam...;-)
co do Raidu to małe sprostowanie...ten stary na takie płytki rzeczywiście nie jest przeznaczony do pomieszczeń w których przebywaja dzieci...Ale ten na bazie piasku już można stosować...U rodzicow ( łąka i pole za domem, a 2 km od domu małe jeziorko ) komarów jest strasznie dużo i musze przyznać że działa.....tam też nie mieliśmy jeszcze historii z pogryzieniami....
A jakie faktory na to słońce stosujecie dla Szkrabów?? Mysmy kupili 25 i zastanawiam sie czy nie przesadziłam...;-)
mamjakty
styczniówka 2009
Ja Oli kupiłam kremik do buźki z faktorem 20 - szczerze powiem, że nie wiem czy dla dzieciaczków są jakieś z mniejszym No ale ja smaruję samą buźkę i staram się żeby nie wyłaziła w samo południe na słońce, bawimy się raczej w cieniu Ale i tak widzę, że ma zaczerwienione raczki, nóżki, nie chciałabym jej spalić, bo ja już sobie karczycho od spacerków załatwiłam i piecze strasznie :-( Więc chyba poszukam jakiegoś mleczka do ciałka dla Oli dodatkowo. Bo ona jest blondyneczką raczej jasnej karnacji.
Na spacerek wychodzę z nią ok 9 i potem idzie spać pod drzewko w cieniu - fajnie jej się tak śpi na powietrzu Tylko jak wracamy to wypada 11-12 i już tak fajnie nie jest - zwłaszcza dla mnie
Co do komarów, to ja myślałam, że moja Ola jest pogryziona - bo na nóżkach ma sporo śladów, ale jak dziś zobaczyłam dzieciaczki to masakra - całe w bąblach, na buźce, na raczkach...
Jak już ukąsi Olę coś i widzę, że się drapie to stosuję fenistil żel.
Musze zapopatrzeć się w moskitierkę do wózka, bo nie posiadam, a jak mi tak śpi sobie w wózku to by się przydała.
Na spacerek wychodzę z nią ok 9 i potem idzie spać pod drzewko w cieniu - fajnie jej się tak śpi na powietrzu Tylko jak wracamy to wypada 11-12 i już tak fajnie nie jest - zwłaszcza dla mnie
Co do komarów, to ja myślałam, że moja Ola jest pogryziona - bo na nóżkach ma sporo śladów, ale jak dziś zobaczyłam dzieciaczki to masakra - całe w bąblach, na buźce, na raczkach...
Jak już ukąsi Olę coś i widzę, że się drapie to stosuję fenistil żel.
Musze zapopatrzeć się w moskitierkę do wózka, bo nie posiadam, a jak mi tak śpi sobie w wózku to by się przydała.
Kluliczek
Babka z laską
Ja dla moich białaków mam 25 i 50, oni obaj bardzo jaśni, a Tusiek dodatkowo źle na słońce reaguje.
No i niestety u Witka też pojawia się uczulenie po ugryzieniu, tylko nie wiem czy komarów czy coś innego go capneło...
No i niestety u Witka też pojawia się uczulenie po ugryzieniu, tylko nie wiem czy komarów czy coś innego go capneło...
klaudia011
Fanka BB :)
ja dla Filipa kupiłam faktor 30
a co do komarów to dzisiaj o 1 w nocy goniłam po pokoju i złapałam 3! Muszę gdzieś poszukać tego raida do kontaktów...jeszcze znalazłam też coś takiego, ale nie wiem czy skuteczne http://www.allegro.pl/item1075949826_bros_zapas_plyn_na_komary_dla_dzieci_raid.html
Co do plasterków naklejanych np. na wózek czy ubranko to moja koleżanka używała ich w zeszłym roku i chwaliła je..ale wiadomo nie każdemu spasują...
a co do komarów to dzisiaj o 1 w nocy goniłam po pokoju i złapałam 3! Muszę gdzieś poszukać tego raida do kontaktów...jeszcze znalazłam też coś takiego, ale nie wiem czy skuteczne http://www.allegro.pl/item1075949826_bros_zapas_plyn_na_komary_dla_dzieci_raid.html
Co do plasterków naklejanych np. na wózek czy ubranko to moja koleżanka używała ich w zeszłym roku i chwaliła je..ale wiadomo nie każdemu spasują...
Ostatnia edycja:
mamjakty
styczniówka 2009
Moja Ola paznokcie obgryza Zwłaszcza te u kciuków, bo one jej się rozdwajają - to znaczy nie wiem czy same z siebie czy przez to jej podgryzanie Jakby jej się rozdwajały to oznaczałoby, że jej jakiejś witaminki brakuje, no nie? Jest na to jakiś sposób?
Kurczaki, ja od dziecka obgryzałam (teraz już nie) i mam straszne te paznokcie, do góry mi rosną, opuszki takie małe - nie chciałabym, żeby Ola takie same miała
Kurczaki, ja od dziecka obgryzałam (teraz już nie) i mam straszne te paznokcie, do góry mi rosną, opuszki takie małe - nie chciałabym, żeby Ola takie same miała
pysia25
Mama Natalii i Mateuszka
U nas Natasia obgryza, ma te pazurki okropne:-szok:, właśnie takie małe przez to jej się robią. Jutro idę do apteki po lakier przeciwko opalaniu. Ponoć jest takie coś, w smaku gorzkie, a nie szkodliwe i oducza tego nawyku. No nic, zobaczymy...
reklama
mamjakty
styczniówka 2009
Jak byłam mała rodzice smarowali mi paznokcie jakimiś specyfikami, ale nic nie podziałało - przyzwyczaiłam się do paskudnego smaku i dalej obgryzałam Dopiero jak "dorosłam" i zobaczyłam stan mych paznokci, że koleżanki mają takie śliczne, długie a ja takie byle co to przestałam obgryzać, zaczęłam o nie dbać no ale cóż, czasu się nie cofnie...