reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Październikowe mamy 2025 ♥️

Co masz na myśli pisząc male przyrosty?
Mniej niż 30% mój wynik 79000 był. Lekarz popatrzył na to i widzę, że myśli po czym mówi, że zaprasza na fotel i zobaczymy. Na usg wyszło, że dziecko ma tętno i odpowiedni rozmiar i że jest ok. Schodzę i pytam co z tą betą a on mówi, że powinno więcej rosnąć ale, że może już być wyhamowanie w tym tyg ciąży. Więc pytam czy mam robić tą bete a on, że nie ma potrzeby i mam nie robić więc nie robię ale o co w tym chodzi to nie wiem.

reklama
Zalecił jeszcze basen i przełożył następna wizytę na później więc chyba stwierdził, że będzie ok.
Mniej niż 30% mój wynik 79000 był. Lekarz popatrzył na to i widzę, że myśli po czym mówi, że zaprasza na fotel i zobaczymy. Na usg wyszło, że dziecko ma tętno i odpowiedni rozmiar i że jest ok. Schodzę i pytam co z tą betą a on mówi, że powinno więcej rosnąć ale, że może już być wyhamowanie w tym tyg ciąży. Więc pytam czy mam robić tą bete a on, że nie ma potrzeby i mam nie robić więc nie robię ale o co w tym chodzi to nie wiem.

tylko że przy takich wartościach to już jest normalnie że ona zwalnia i nie są te przyrosty takie duże . Mówi że się że przyrosty powinny być min 66% w ciągu 48h i wtedy można podejrzewać że ciąża rozwija się prawidłowo . Przy becie 10 tys , zaczyna ona zwalniać i przystosty nie są już takie książkowe . Pytanie jakie miałaś przyrosty wcześniej ? Te początkowe ? I po co wgl kazał ci lekarz tak długo badać betę ?

Właśnie wczoraj robiłam i wyszła niska 309,70 w piątym tygodniu
nie patrz na wartość i na to jaką ,,powinna ,, być w danym tygodniu według labolatorium . Sprawdź przyrost , to jest najważniejsze . Czy miałaś potwierdzona owulację? Wiesz kiedy była dokładnie ? Jeżeli nie to równie dobrze ciąża może być młodsza , implantacja też mogła być trochę później i automatycznie nie wychodzi ci już 5 tydzień , nie nakręcaj się na zapas

Przecież powyżej 10tys nie sprawdza się już bety tylko patrzy się na usg :)

Jestem po wizycie. Serduszko bije, termin z om aktualny 17.10 i wymierzył 1,2 cm człowieka. Skierowanie na prenatalne, krzywą, morfologia , ferrytyna i mocz. Uśmiechnął się i powiedział, że mam super wyniki i rzadko takie widuje. Więc póki co jestem chyba spokojna.
Hmmm, odstawienie od piersi przy żółtaczce to chyba nie jest aktualne zalecenie. W moim otoczeniu były maluchy z przedłużającą się żółtaczką i w ostateczności po prostu naświetlano je lampą.

Ani razu mi nie mówili, żeby przestać kp , bo dziecko ma żółtaczkę. Wręcz kazali karmić co 2-3 h, żeby cześciej siusiało i 💩. I wystawiać do słońca. Dziecko z żółtaczką jest senne więc wtedy takie 2,5 h, by nie leciało z wagi.

Hmmm, odstawienie od piersi przy żółtaczce to chyba nie jest aktualne zalecenie. W moim otoczeniu były maluchy z przedłużającą się żółtaczką i w ostateczności po prostu naświetlano je lampą.

Moja córeczka miala podwyższoną bilirubine po porodzie. Kazali jak najczęściej przystawiać do piersi, ale było też naświetlanie i dłuższy pobyt w szpitalu (słabe doświadczenie). Przy mm podobno szybciej spada bilirubina, ale nie jest to żadne zalecenie. A przynajmniej nie było w 2023.

reklama
Moja ginekolog uważa, że już po przekroczeniu 10000 może przestać przyrastać wg norm 😊 bo już wtedy lekko wyhamowuje.

Do góry