reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2025 ♥️

Co masz na myśli pisząc male przyrosty?
Mniej niż 30% mój wynik 79000 był. Lekarz popatrzył na to i widzę, że myśli po czym mówi, że zaprasza na fotel i zobaczymy. Na usg wyszło, że dziecko ma tętno i odpowiedni rozmiar i że jest ok. Schodzę i pytam co z tą betą a on mówi, że powinno więcej rosnąć ale, że może już być wyhamowanie w tym tyg ciąży. Więc pytam czy mam robić tą bete a on, że nie ma potrzeby i mam nie robić więc nie robię ale o co w tym chodzi to nie wiem.

reklama
Zalecił jeszcze basen i przełożył następna wizytę na później więc chyba stwierdził, że będzie ok.
Mniej niż 30% mój wynik 79000 był. Lekarz popatrzył na to i widzę, że myśli po czym mówi, że zaprasza na fotel i zobaczymy. Na usg wyszło, że dziecko ma tętno i odpowiedni rozmiar i że jest ok. Schodzę i pytam co z tą betą a on mówi, że powinno więcej rosnąć ale, że może już być wyhamowanie w tym tyg ciąży. Więc pytam czy mam robić tą bete a on, że nie ma potrzeby i mam nie robić więc nie robię ale o co w tym chodzi to nie wiem.

tylko że przy takich wartościach to już jest normalnie że ona zwalnia i nie są te przyrosty takie duże . Mówi że się że przyrosty powinny być min 66% w ciągu 48h i wtedy można podejrzewać że ciąża rozwija się prawidłowo . Przy becie 10 tys , zaczyna ona zwalniać i przystosty nie są już takie książkowe . Pytanie jakie miałaś przyrosty wcześniej ? Te początkowe ? I po co wgl kazał ci lekarz tak długo badać betę ?

Właśnie wczoraj robiłam i wyszła niska 309,70 w piątym tygodniu
nie patrz na wartość i na to jaką ,,powinna ,, być w danym tygodniu według labolatorium . Sprawdź przyrost , to jest najważniejsze . Czy miałaś potwierdzona owulację? Wiesz kiedy była dokładnie ? Jeżeli nie to równie dobrze ciąża może być młodsza , implantacja też mogła być trochę później i automatycznie nie wychodzi ci już 5 tydzień , nie nakręcaj się na zapas

Przecież powyżej 10tys nie sprawdza się już bety tylko patrzy się na usg :)

Jestem po wizycie. Serduszko bije, termin z om aktualny 17.10 i wymierzył 1,2 cm człowieka. Skierowanie na prenatalne, krzywą, morfologia , ferrytyna i mocz. Uśmiechnął się i powiedział, że mam super wyniki i rzadko takie widuje. Więc póki co jestem chyba spokojna.
Hmmm, odstawienie od piersi przy żółtaczce to chyba nie jest aktualne zalecenie. W moim otoczeniu były maluchy z przedłużającą się żółtaczką i w ostateczności po prostu naświetlano je lampą.

Ani razu mi nie mówili, żeby przestać kp , bo dziecko ma żółtaczkę. Wręcz kazali karmić co 2-3 h, żeby cześciej siusiało i 💩. I wystawiać do słońca. Dziecko z żółtaczką jest senne więc wtedy takie 2,5 h, by nie leciało z wagi.

Hmmm, odstawienie od piersi przy żółtaczce to chyba nie jest aktualne zalecenie. W moim otoczeniu były maluchy z przedłużającą się żółtaczką i w ostateczności po prostu naświetlano je lampą.

Moja córeczka miala podwyższoną bilirubine po porodzie. Kazali jak najczęściej przystawiać do piersi, ale było też naświetlanie i dłuższy pobyt w szpitalu (słabe doświadczenie). Przy mm podobno szybciej spada bilirubina, ale nie jest to żadne zalecenie. A przynajmniej nie było w 2023.

reklama
Moja ginekolog uważa, że już po przekroczeniu 10000 może przestać przyrastać wg norm 😊 bo już wtedy lekko wyhamowuje.

Do góry