reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2025 ♥️

Nie schizuj, te wymiary między wizytami na początku ciąży są orientacyjne bo mega ciężko złapać dobrze taką kruszynke. Lekarz celuje w długość ciemieniowo-siedzeniowa, czyli z jednej strony zaznacza szczyt główki a z drugiej mniej więcej tam, gdzie dupka. I u mnie jak pokazywała to wyglądało, jakby dziecko miało taki długi ogon, coś tam było co wydłużało kontury dziecka i sama mówiła, że nie wie gdzie zaznaczyć, a ta różnica zmieniała mi wiek ciąży o parę dni.

Jasne, że to może oznaczać, że coś jest nie tak, ale ja staram się mieć takie podejście, że dopóki nie usłyszę że coś jest nie tak to wszystko jest w porządku. Moja lekarka też jest ostatnia do niepotrzebnego denerwowania mnie :).

Bardzo dokładne wymiary poznamy na prenatalnych i to one określą wiek ciąży, do tej pory najważniejsze, żeby dzidziuś rosnal pomiędzy wizytami. Poza tym tutaj jedne mają termin na koniec września a inne prawie na listopad, a różnica 2, 3 czy 4 tygodni na tym etapie jest ogromna.
A jak ci apka pokazuje, zgadzają ci się wymiary dziecka z tym, co lekarz zmierzył?
apka mi pokazuje że powinien mieć 1.6 a ma 1.3 no ale faktycznie lekarka zmierzyła go tak byle jak ,na szybko . Jak pytałam chat gbt to mówi że mieści się w normie na ten tydzień

reklama
dopiero 13 , patrzę kilka razy dziennie czy się coś zwolnilo ale nie ma narazie nic 😔
A co do książek to ja szukałam na vinted i olx, potem je odsprzedalam za tą samą cenę, ale uważaj, bo jest mnóstwo dziwnych pozycji po przeczytaniu których miałam mocno mieszane uczucia 🤣 fajna jest na przykład "Mamy dla mamy tom I"

Ja też na obu wynikach grupy krwi miałam napisane "niepotwierdzone", więc dla pewności wyrobiłam sobie krew kartę, ale 80zl mnie to kosztowało, przy przyjęciu do szpitala i tak chciała wyniki z laboratorium bo tam jakieś przeciwciała jeszcze były wpisane.

Ja te wszystkie badania dopiero będę robić w drugiej połowie marca, ale miałam ostatnio robione w październiku 2023 to nie martwię się żeby mi coś miało w nich wyjść.

Zdecydowałam, że w pracy powiem dopiero po następnej wizycie, bo chce się upewnić, że wszystko jest ok, a mam taką sytuację, że umowa mi się w kwietniu kończy i pracodawca teoretycznie jest zobowiązany mi przedłużyć, ale właśnie nie orientujecie się jak to wygląda w praktyce? Jak ma mi przedłużyć do dnia porodu, skoro nie wiadomo kiedy będę rodzic? Jaką datę mamy wpisać na umowie?

Umowa przedłuża się z mocy prawa do dnia, w którym urodzisz - nie muszą Ci nawet dawać żadnego aneksu. Na ten moment będzie to data z zaświadczenia od lekarza. Ale jeżeli to byłby np. 01.10.2025r. a Ty byś urodziła 05.10.2025r. to ona się automatycznie znowu przedłuży - i odwrotnie gdybyś urodziła 20.09.2025r. to również wtedy kończy się automatycznie umowa.

Oczywiście pracodawca ma prawo też przedłużyć Ci umowę na tyle ile sam uzna za stosowne czyli np. 2 lata czy czas nieokreślony, prawo tego nie zabrania, ale większość pracodawców tego po prostu nie robi bo im się nie opłaca finansowo.

apka mi pokazuje że powinien mieć 1.6 a ma 1.3 no ale faktycznie lekarka zmierzyła go tak byle jak ,na szybko . Jak pytałam chat gbt to mówi że mieści się w normie na ten tydzień
No to sobie wyobraź ile to jest 0.3mm i czy ona na pewno tak dokładnie mierzyła :D masz perfekcyjnego boba, gratulacje ❤️

Umowa przedłuża się z mocy prawa do dnia, w którym urodzisz - nie muszą Ci nawet dawać żadnego aneksu. Na ten moment będzie to data z zaświadczenia od lekarza. Ale jeżeli to byłby np. 01.10.2025r. a Ty byś urodziła 05.10.2025r. to ona się automatycznie znowu przedłuży - i odwrotnie gdybyś urodziła 20.09.2025r. to również wtedy kończy się automatycznie umowa.

Oczywiście pracodawca ma prawo też przedłużyć Ci umowę na tyle ile sam uzna za stosowne czyli np. 2 lata czy czas nieokreślony, prawo tego nie zabrania, ale większość pracodawców tego po prostu nie robi bo im się nie opłaca finansowo.
A brak umowy z poprawną datą urodzenia nie będzie miało dla mnie jakichś konsekwencji jakbym kiedyś np szła na bezrobocie itd? Czy ważne jest tylko świadectwo pracy i umowa nie ma tu znaczenia?

A brak umowy z poprawną datą urodzenia nie będzie miało dla mnie jakichś konsekwencji jakbym kiedyś np szła na bezrobocie itd? Czy ważne jest tylko świadectwo pracy i umowa nie ma tu znaczenia?

Ale będziesz miała poprawną datę - w momencie urodzenia zgłaszasz to pracodawcy wraz z wnioskiem o urlop macierzyński + rodzicielski (tak jak wybierasz itd.) i na tej podstawie potem będzie wystawione świadectwo pracy, wypłacony ekwiwalent za urlop, a Twój wniosek trafi do ZUS i od nich będziesz dostawała zasiłek macierzyński przez rok

Ale będziesz miała poprawną datę - w momencie urodzenia zgłaszasz to pracodawcy wraz z wnioskiem o urlop macierzyński + rodzicielski (tak jak wybierasz itd.) i na tej podstawie potem będzie wystawione świadectwo pracy, wypłacony ekwiwalent za urlop, a Twój wniosek trafi do ZUS i od nich będziesz dostawała zasiłek macierzyński przez rok
Ok, a jak się tak znasz to jeszcze cię podpytam: czy jak mam dwie umowy zlecenie, z czego jedna obejmuje tylko luty i marzec, a druga jest od września do czerwca, to powinnam je wypowiedzieć idąc na L4? Czy one coś w mojej sytuacji zmienią?

Ok, a jak się tak znasz to jeszcze cię podpytam: czy jak mam dwie umowy zlecenie, z czego jedna obejmuje tylko luty i marzec, a druga jest od września do czerwca, to powinnam je wypowiedzieć idąc na L4? Czy one coś w mojej sytuacji zmienią?

W żadnym wypadku nic nie wypowiadaj :)
Na zleceniu mogą Ci wypowiedzieć umowy, ale jeżeli jesteś i dalej będziesz na L4 to ZUS będzie płacił, aż do końca ciąży

reklama
Do góry