reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

Ze stronami szpitali też jest różnie, bo u mnie jest informacja, że wszystko dla matki i dziecka daje szpital, a leżąc dowiedziałam się, że tylko pierwsza pielucha, a dla kobiety lignina. Myślę, że Aspekt dobrze napisała. Wziąć minimum, a w domu przygotowane trzymać, niech mąż dowiezie w razie potrzeby🙂

reklama
Ja właśnie jadę do szpitala na podanie tej immonoglobuliny anty D, dla mam z grupą Rh -. Według tego co ostatecznie się dowiedziałam ona ma być podana pomiędzy 28.0 a 30.0. Ja mam dziś 28.6 więc dokładnie połowa tego okresu. Mam nadzieję, że żadnych skutków ubocznych nie odnotuję 😀

Ze stronami szpitali też jest różnie, bo u mnie jest informacja, że wszystko dla matki i dziecka daje szpital, a leżąc dowiedziałam się, że tylko pierwsza pielucha, a dla kobiety lignina. Myślę, że Aspekt dobrze napisała. Wziąć minimum, a w domu przygotowane trzymać, niech mąż dowiezie w razie potrzeby🙂
W moim każą w sumie dość dużo zabrać

TORBA MAMY DO PORODU
1. Koszula nocna umożliwiająca karmienie piersią, szlafrok, kapcie, klapki pod prysznic.
2. Biustonosz do karmienia, bielizna osobista.
3. Przybory toaletowe, ręczniki.
4. Zapas podpasek maxi na cały pobyt w szpitalu.
5. Podkłady na łóżko.

TORBA DLA NOWORODKA
1. Pięć pieluch tetrowych +paczka pieluch jednorazowych.
2. Kocyk lub rożek
3. Trzy koszulki, trzy pajacyki, trzy pary śpiochów, trzy czapeczki, trzy pary skarpetek
4. Ręcznik frotte dla dziecka
5. Chusteczki nawilżające
6. Krem pielęgnacyjny do pośladków

Ja po wizycie 😍 córcia super rośnie 27+4 i waży 1170 g. Wizyta kolejna jednak za 4 tygodnie... Ale mam iść na badanie 3 trymestru za 3 tygodnie. Szyjka długa, więc mam zielone światło do zapisania się na ćwiczenia dla ciężarnych 😁 od sierpnia rusza kolejna grupa u mnie w mieście tylko czekałam z zapisem na wizytę co lekarz powie.

W moim każą w sumie dość dużo zabrać

TORBA MAMY DO PORODU
1. Koszula nocna umożliwiająca karmienie piersią, szlafrok, kapcie, klapki pod prysznic.
2. Biustonosz do karmienia, bielizna osobista.
3. Przybory toaletowe, ręczniki.
4. Zapas podpasek maxi na cały pobyt w szpitalu.
5. Podkłady na łóżko.

TORBA DLA NOWORODKA
1. Pięć pieluch tetrowych +paczka pieluch jednorazowych.
2. Kocyk lub rożek
3. Trzy koszulki, trzy pajacyki, trzy pary śpiochów, trzy czapeczki, trzy pary skarpetek
4. Ręcznik frotte dla dziecka
5. Chusteczki nawilżające
6. Krem pielęgnacyjny do pośladków
W sumie to tak standardowo chyba, w moim szpitalu nie dają zupełnie nic. Ja z tej listy to na pewno nie brałam ręcznika dla dziecka, co najwyżej pieluchę flanelową jakby była potrzeba umyć. Koszule nocne to kilka sztuk, bo strasznie się pociłam po porodzie, no i jak się dostaje tego giga okresu to też łatwo się pobrudzić. Co do podpasek to na kolejne dni ok, ale na pierwsze to trzeba takie typowe wielkie podkłady poporodowe (chyba że szpital zapewnia). Co do ubrań to zależy od szpitala, w moim 2 lata temu było bardzo ciepło i dziecko było w samym pajacu, ale wzięłabym zestawy body+pajace ;) może jeszcze ampułkę soli fizjologicznej i gazik jakby trzeba było oczka przetrzeć, mało miejsca zajmuje a może się przydać

A na hemoglobine na razie mówił że jest okej i nic nie brać dodatkowo... 🤷‍♀️ A przeciwciała jak mi nie wyjdą to nie mam iść na tą antyglobuline.. Bo obydwoje z mężem mamy Rh-.

reklama
Do góry